Τούρτα Σοκολάτα
2 Μαρ
Με την υπερδύναμη της χορτοφαγικής ωμοφαγίας !!
Πριν λίγες μέρες, σε ένα πανέμορφο μπακάλικο στην Τριών Ιεραρχών, στα Πετράλωνα, είχα την τύχη να βρω άθερμο βιολογικό πετιμέζι. Το άθερμο διαφέρει από το κοινό διότι έχει συμπυκνωθεί σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, διατηρώντας έτσι περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το αγαπημένο μας σταφύλι.
Εμείς έχοντας αυτό το πολύτιμο σιρόπι, φυσικά δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από ένα ωμοφαγικό γλύκισμα. Και τι καλύτερο από μία τούρτα σοκολάτας !! Την υλοποίησα δύο φορές, αλλά από την πρώτη η γεύση με ενθουσίασε ! Προχώρησα σε δεύτερη προσπάθεια μόνο για τις progress photos και κυρίως για να την απολαύσω ξανά 🙂
Τα υλικά μας για τη βάση:
200 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα
100 γρ ψίχα καρυδιών
50 ml άθερμο πετιμέζι
1/2 κουταλάκι του γλυκό κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
και για την σοκολατένια κρέμα:
200 γρ αμύγδαλα
200 ml άθερμο πετιμέζι
60 ml νερό
1 κουταλιά ωμό κακάο
1 κουταλιά ωμό χαρουπάλευρο
2 κουταλιές ακατέργαστο ωμό βούτυρο κακάο *
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ
λίγα ακόμα δαμάσκηνα και αμύγδαλα για τη διακόσμηση
Ξεκινάμε σπάζοντας τα καρύδια που χρειαζόμαστε. Μόλις συγκεντρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα μεταφέρουμε όλα τα υλικά της βάσης στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να σχηματιστεί μία χοντροκομμένη πάστα. Τοποθετούμε το τσέρκι στην πιατέλα που θα σερβιριστεί το γλυκό, προστατεύουμε τα τοιχώματα με μία λαδόκολλα και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
Και πάμε στην κρέμα. Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα, τα περνάμε για λίγο στον επεξεργαστή τροφών και τα αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Ραντίζουμε με το πετιμέζι και το νερό και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες ώστε τα αμύγδαλα να απορροφήσουν την υγρασία και να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε ξανά στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα. Προς το τέλος προσθέτουμε το κακάο, το χαρουπάλευρο και το βούτυρο κακάο. Ολοκληρώνουμε απλώνοντας την κρέμα μας πάνω από τη βάση.
Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, ξεφορμάρουμε προσεκτικά και απολαμβάνουμε το πιο θρεπτικό σοκολατένιο γλυκάκι !!!
* Αν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο κακάο αρκεί να μειώσουμε λίγο το νερό στην κρέμα μας. Η γεύση ελάχιστα θα επηρεαστεί, η αφράτη υφή όμως θα αλλοιωθεί αισθητά. Βέβαια να πούμε πως το ωμό βούτυρο κακάο αν και ακριβό, είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που μας χαρίζει το κακαόδεντρο.
Σας εύχομαι έναν υπέροχο Μάρτη !!!
απίθανη τούρτα!!!
διάλεξες υπέροχα υλικά και έκανες πάλι το θαύμα σου Άρη μου!! μπράβο!
δικαιολογημένα την έφτιαξες δύο φορές! και λίγες ήταν! 🙂
καλό μήναααα!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Εύη !!!
Άρη, αυτές οι τούρτες σου μας έχουν τρελάνει..
Μπράβο για άλλη μια φορά για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείς!
Αγγελική, πράγματι σε αυτά τα γλυκάκια η γεύση είναι τόσο ζωντανή, σχεδόν εθιστική 🙂
Μπράβο Άρη !! Κάθε φορά που διαβάζω συνταγή σου εκπαιδεύομαι σε άγνωστα για μένα υλικά!! Φαίνεται λαχταριστή!! Εύγε ! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!
Αθηνά, ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ για αυτό που μου λες. Μακάρι να ισχύει !!
Τώρα αν σου πω οτι εγώ δεν είδα μια τούρτα αλλά μια πισίνα σοκολάτας για να βουτήξω μέσα θα με πιστέψεις Αρη; Μπράβο είναι θεικήηηη!!!!!!
Πισίνα Σοκολάτας !!! Ίρις έγραψες !! Σε ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ !!
Μου άρει η εκδοχή σου. Εγω εχω φτιάξει με φουντουκια κ χουρμάδες-σταφίδες. Θα μπει φυσικά στη λίστα με τα προσεχώς….
Ευχαριστώ Ευαγγελία !! Και η δική σου εκδοχή μια χαρά μου ακούγεται !!!
Φαίνεται λαχταριστή, αν και δεν ανήκω στο club της ωμοφαγίας! Πολύ όμορφο και το cake stand. Καλό μήνα!
Όσο λαχταριστή φαίνεται, άλλο τόσο και περισσότερο νόστιμη είναι !! Δήμητρα πρέπει να τη φτιάξεις, θα με θυμηθείς 🙂
Σούπερ η ωμοφαγική τουρτίτσα… Ζαχάρωνα μια μπάρα cocoa butter τις προάλλες αλλα συγκρατήθηκα λίγο από τν τιμή της μέχρι να βρω συγκεκριμένη χρήση και να την πάρω μετά.
Τάνια σε ευχαριστώ πολύ !! Δίκιο έχεις είναι λίγο ακριβό το άτιμο … αλλά νομίζω όχι απαγορευτικά αφού σε λίγες συνταγές πραγματικά μας χρειάζεται.
Για παράδειγμα στη χειροποίητη μπάρα σοκολάτας είναι κατά την άποψή μου αναντικατάστατο. Είχα δοκιμάσει και βούτυρο καρύδας που είναι λίγο πιο οικονομικό αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο …
εξαιρετική!
εμφανίσιμη, υγιεινή και πλούσια σε γεύση!!
μπράβο!!
Πέπη σε ευχαριστώ πολύ !!! Είναι όπως τα λες 🙂 🙂 🙂
Έναν υπέροχο Μάρτη που άρχισε καλά βλέποντας αυτήν την τούρτα. Καταπληκτικά υλικά!!Μπράβο σου βρε συ Άρη!
Thanks Λίλια !!! Να έχουμε μία όμορφη άνοιξη !!
Σπέσιαλ τούρτα με γευστικά συστατικά, τα οποία εγγυώνται τη νοστιμιά της, αλλά ΚΑΙ ωμοφαγική!
Ωραία πρόταση, σκίζει από εμφάνιση, με φροντίδα δουλεμένη. Μ΄αρέσει!
Καλό βράδυ Άρη, περιμένω με ενδιαφέρον την επόμενη υπερπαραγωγή σου! 🙂
Ζ.
Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία για τα όμορφά σου λόγια !!! Το επόμενο μου post θα είναι απλό, αλλά το μεθεπόμενο θα είναι υπερπαραγωγή κανονική 🙂 Το σκέφτομαι και κουράζομαι 🙂
ορίστε πάλι κάτι μάθαμε από το ποστ σου.
Δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη του άθερμου πετιμεζιού!
μπορούμε να το αντικαταστήσουμε κανονικά με μέλι?
πολύ όμορφη η τουρτίτσα!
Εύη καλησπέρα !! Να φανταστείς πως τα παλιά χρόνια κάποιοι μερακλήδες έφτιαχναν το πετιμέζι στον ήλιο απλώνοντας το μούστο σε μεγάλα ταψιά. Ίσως το δοκιμάσω και εγώ φέτος, αν τα καταφέρω νομίζω θα πάω τα ωμοφαγικά γλυκάκια σε άλλο επίπεδο 🙂 Μάλιστα λένε πως η αποξήρανση στη θερμοκρασία του ήλιου έχει άψογο αποτέλεσμα …
Βέβαια και με μέλι γίνεται, ίσως να χρειάζεται ελαφρά να το αραιώσεις με ελάχιστο νερό.
Όταν ημουν μικρή και με ρωτουσε ο μπαμπας μου
τι τουρτα θέλεις για τα γεννεθλιά σου… ελεγα πάντα ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ!
Πολύ θα θελα να δοκιμασω την δικη σου εκδοχη με πετιμεζι 😉
Καλό μηνα!
Να την φτιάξεις, να δεις που θα σου αρέσει και θα σου θυμίζει και την παλιά σοκολατίνα 🙂
Υπέροχη τούρτα!!!! Δύσκολα θα το πίστευα, αν δεν το έβλεπα, ότι έγινε από τέτοια υγιεινά υλικά!!!! Καταπληκτικές και οι φωτογραφίες που την αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο!!! Πολλά μπράβο!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Σιλένα ! Καλώς ήρθες !
Πάλι έκανες μια τέλεια φωτογράφηση! (το δαμασικάνι δε μ αρέσει ρε γαμότο, το τρώω μονάχα σαν φάρμακο) Αυτή είναι τούρτα μαγικό φίλτρο, την τρως και τρέχεις μαραθώνιο!Καλή συνέχεια Άρη!!!!!
“…τρέχεις μαραθώνιο!” Χριστίνα, δεν παίζεσαι !!
Ξέρεις αντί για δαμάσκηνο μπορείς να επιλέξεις ένα άλλο αποξηραμένο φρούτο, το οποίο αν είναι πολύ γλυκό αντικατέστησε το πετιμέζι με νερό.
Άρη πραγματικά έχω μείνει.. Εκεί που πήγα να σχολιάσω για το πετιμέζι να σου το ωμό βούτυρο κακάο (που δεν το έχω ξαναδεί ούτε εξ όψεως) και ξαφνικά να σου και το χαρουπάλευρο!! Πόσο πίσω έχω μείνει… :))
Πρέπει να είναι καταπληκτική γευστικά και πίστεψε με, εγώ δεν κολλάω σε λεπτομέρειες.. Στην ωμοφαγία λέμε ναι!! Από την στιγμή που έχει ζάχαρη, βούτυρο, σοκολάτα χαχαχα Καλό Σαββατοκύριακο!!
Ναι, δεν της λείπει τίποτα 🙂
Όταν λέμε ωμοφαγική δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από το ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πρώτες ύλες που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Λίγο-πολύ όλοι είμαστε ωμοφάγοι, αφού πολλές τροφές τις τρώμε χωρίς να τις μαγειρέψουμε..Το ωμό βούτυρο κακάο έχει λευκό χρώμα και εξάγεται από τον καρπό του κακαόδεντρου μηχανικά.
Καλό Σαββατοκύριακο Ελεάνα !!!
Στην βιολογική λαική μας ο κύριος Δημήτρης και η κυρία Αθανασία πουλάνε καταπληκτικά πράγματα, και ανάμεσά τους πετιμέζι από σταφύλι, νομίζω θα είναι ενδιαφέρον για αυτή τη συνταγή! Ευχαριστούμε για τη συνταγή 🙂
Αθανασία ευχαριστούμε !! Έχω πετύχει και εγώ να πουλάνε κατά καιρούς πετιμέζι και χαρουπόμελο στη βιολογική λαϊκή του Χολαργού και της Καισαριανής.
Εσύ σε ποια πηγαίνεις??
Με υπέροχα πεντανόστιμα υλικά δημιούργησες μια εξαιρετική τούρτα!Μπράβο Άρη φαίνεται καταπληκτική!
Ευχαριστώ Νατάσσα !!! Καλώς Επέστρεψες !!!! 🙂
Πεθαίνω για ωμοφαγικά γλυκά!!!!
Είναι καταπληκτικό αυτό που εφτιαξες για μια ακόμη φορά!!!!!!!!! Μπράβο σου που στηρίζεις αυτή την διατροφή γιατί εκτός από υγιεινή είναι και πολύ γευστική!!! Ορισμένες φορές πολύ πιο γευστική από τα κοινά γλυκά που όλοι ξέρουμε!!!
Καλό βράδυ!
Δεν μπορεις να φανταστείς ποσο χάρηκα που βρήκα το site σου! Έχω εντυπωσιαστει πραγματικά. Εχτως οτι όλα φαίνονται πεντανοστιμα ειναι και πολυ υγιηνα. Και μαθαίνω και ολας πως να χρησιμοποιώ τα υλικά αφού οι συνταγες σου ειναι και μαθήματα μαγειρικής κ ολας!
Βλέπεις είμαι καινούργια στα υγιηνα γλυκα αφού ασχολήθηκα λόγω του τριχρονου αγοριού μου και κοντά στον βασιλικό ποτιζεται και η γλάστρα δηλ εγω !
Σκεφτόμουν να κανω λοιπόν την συνταγή αυτή για τούρτα γενεθλίων . Καμία ιδέα για φυσική παιδική διακόσμηση ;
Υγ τα αμύγδαλα τα βάζεις στο νερό να μουλιασουν χωρις να τα ξεφλουδισεις ;
Κατερίνα καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το ενδιαφέρον σου προς το blog μου 🙂
Λοιπόν, το συγκεκριμένο γλυκάκι είναι από τα αγαπημένα μου! Τα αμύγδαλα καλό είναι να μην έχουν την φλούδα τους, γιατί (όπως έχω διαπιστώσει τελικά) σε κάποιες ποικιλίες η φλούδα πικρίζει πολύ και θα χαλάσει την γεύση. Για να τα ξεφλουδίσεις ο καλύτερος τρόπος είναι να τα αφήσεις να μουλιάσουν όλο το βράδυ σε χλιαρό νερό. Εναλλακτικά, στα βιολογικά θα βρεις έτοιμα ωμά αμύγδαλα χωρίς φλούδα. Επίσης σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πετιμέζι με ήπια γεύση μιας και θα παντρευτεί με το κακάο που έχει πολύ χαρακτήρα. Ιδανικό, είναι αυτό που χρησιμοποίησα, το Άθερμο Καραγγελής. Εναλλακτικά πάλι μπορείς να βάλεις μέλι, περίπου στην ίδια ποσότητα. Θα το δεις και στην πράξη, δοκιμάζοντάς το καθώς αλέθεται …
Για να την στολίσεις, τέλεια είναι τα μελισσάκια! Επίσης ωραίο παιδικό γλυκό για αγοράκι είναι ο σκαντζόχοιρος
Ναι μια χαρά θα γίνει σε μεγαλύτερη ποσότητα. Σίγουρα θα στέκεται!
Αν όμως ο επεξεργαστής τροφών δεν έχει αρκετή χωρητικότητα και δύναμη, καλό είναι να ετοιμάσεις τα μείγματα σε δύο δόσεις. 😉
Σε κάθε περίπτωση θα ήταν ωραίο να κάνεις πρώτα μια δοκιμή (σαν πρόβα 🙂 ) σε μικρή ποσότητα, και αν όλα είναι ΟΚ να την φτιάξεις για την εκδήλωση.
Α και κάτι ακόμα , εάν το τσερκι ειναι 26 εκ και κανω όλα τα υλικά περισσότερα νομίζεις θα στέκεται η τούρτα ή θα πέσει ;