Χαρουπολάτα!

17 Φεβ

Εντάξει δεν συγκρίνεται με την σοκολάτα του Νεανικόν, που θα έλεγα χάρη στο κακάο έχει μία γευστική ένταση, σχεδόν εθιστική, αλλά ήθελα τόσο – μα τόσο – πολύ να τιμήσω το αγαπημένο μου χαρούπι που δεν γινόταν να μην παρουσιάσω και μία χαρουπολάτα!

Βλέπετε το χαρούπι, μεγάλωσε γενιές και γενιές στο παρελθόν. Είναι γνωστό πως στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, αυτός ο ταπεινός καρπός που ευδοκιμεί παντού στη χώρα μας συνέβαλε στην επιβίωσή από την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εγώ όπου βάζω κακάο, μοιράζω πάντα την ποσότητα με χαρουπάλευρο γιατί έτσι ισορροπώ καλύτερα την πικρή γεύση και προσθέτω ένα ακόμα επιπλέον διακριτικό άρωμα. Αυτό άλλωστε κάνω και στην αρχική συνταγή της σοκολάτας και λειτουργεί υπέροχα. Σκέφτηκα όμως να τροποποιήσω την συγκεκριμένη συνταγή, αφαιρώντας την σκόνη κακάο και αφήνοντας να ακουστεί κυρίως το χαρούπι. Το βούτυρο κακάο δεν μπορεί να παραληφθεί γιατί αποτελεί το λιπαρό/στερεωτικό μέσο μας 😉

Στην πρώτη προσπάθεια, διπλασίασα την ποσότητα χαρουπιού και αντί για μέλι έβαλα χαρουπόμελο. Δεν πολύ μου άρεσε, κάπως η γεύση του χαρουπιού ήταν βαριά και κουραστική.

Στην δεύτερη προσπάθεια, σκέφτηκα να μη βάλω κανένα ρευστό γλυκαντικό, μόνο χαρουπαύλευρο & λίγες σταφίδες για έξτρα γλύκα. Και το πείραμα πέτυχε! Η γεύση βγήκε αρκετά καλή και η γλύκα σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Μια άπειρο-ελάχιστη πίκρα έμεινε που νομίζω δεν ενοχλεί καθόλου. Aπό άρωμα μαγεία! 🙂

Θα χρειαστούμε:
65 γρ βούτυρο φυσικό κακάο
40 γρ χαρουπάλευρο
1/4 κουταλάκι κανέλα
1 γεμάτη κουταλιά σταφίδες (χρησιμοποίησα μαύρη κορινθιακή σταφίδα)

φόρμα σιλικόνης για σοκολάτα
κόσκινο (βολεύει το μηχανικό με την λαβή)

Ετοιμάζουμε το μπεν-μαρί. Δηλαδή σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε λίγο νερό και από πάνω εφαρμόζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ. Θέτουμε την θερμοκρασία σχεδόν στην χαμηλότερη ένταση και ρίχνουμε, θρυμματισμένο, το βούτυρο κακάο, Περιμένουμε υπομονετικά να λιώσει ενώ παράλληλα ανακατεύουμε. Σιγά σιγά κοσκινίζουμε το χαρουπάλευρο μες στο ρευστό βούτυρο κακάο και επίμονα ανακατεύουμε. Μόλις ενωθούν τα υλικά απλώνουμε την λιωμένη χαρουπολάτα στην φόρμα μας. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις σταφίδες σε όλη την επιφάνεια.

Περιμένουμε 1-2 ώρες να στερεοποιηθεί. Αν βιαζόμαστε την τοποθετούμε στο ψυγείο.

(ακόμα πιο αναλυτικές οδηγίες & progress photos θα βρείτε στην αρχική συνταγή σοκολάτας)

Αυτό ήταν! Έχουμε τη δική μας χαρουπολάτα!

Το θέμα που έχω με την αναζήτηση και επαναχρησιμοποίηση παλιών εργαλείων το γνωρίζετε. Την προηγούμενη Κυριακή, κάπου σε μια γωνιά ενός πλανόδιου παλιατζή στο Θησείο βρήκα αυτή την τεράστια σφραγίδα. Είναι μεταλλική και την χρησιμοποιούσαν πάνω σε σαπούνια.

Επειδή δεν βλέπω (σύντομα) να ασχολούμαι με την σαπουνοποιϊα (αν και θα ήθελα), θα την χρησιμοποιήσω σε ένα επόμενό μου χάρτινο προϊόν για να σταμπάρω την χειροποίητη συσκευασία του. Με αυτό το τρόπο η σφραγίδα θα αποκτήσει πάλι ζωή και το προϊόν μου θα έχει μια ακόμα «ιστορία να αφηγηθεί» 🙂 Πολύ πολύ σύντομα στο Νεανικόν Paperie

P.S. Να ευχαριστήσω θερμά την Μαίρη που έφτιαξε τα πετιμεζοκούλουρα και τα παρουσίασε μέσα από το blog της !!!!

'Αλλα Άρθρα:

14 Σχόλια to “Χαρουπολάτα!”

  1. Katerina@delightfularea.com 18/02/2017 at 06:13 #

    Χαρουπολατα! Μα πόσο εμπνευσμένο όνομα και συνταγή! Είμαι πολυ περίεργη για τη γεύση !
    Μου άρεσε πολύ επίσης η σφραγίδα! Βρε που τα ξετρυπωνεις..!

  2. christina 18/02/2017 at 17:47 #

    Μπράβο Άρη μου! Θα είναι σίγουρα απίθανη!

  3. Vita 18/02/2017 at 19:22 #

    Ω! Πολύ ωραία χρήση του χαρουπόμελου! Να ξετρυπώσω ένα βαζάκι που έχει ξεμείνει στο ντουλάπι μου! Που μπορώ να βρω το βούτυρο κακάο Άρη;

  4. Ξανθή 18/02/2017 at 19:50 #

    Άρη για μια φορά ακόμη έκανες τη διαφορά!!
    Έχω ένα πολύ καλό χαρουπάλευρο που το έχω βάλει στη βασιλόπιτα τη φετινή και σε ψωμί, δεν έχω φόρμα και πρέπει να βρω λύση.

    • aris 18/02/2017 at 19:57 #

      Ξανθή, εγώ χρησιμοποίησα αυτή:
      https://www.amazon.co.uk/gp/product/B008DV4VOE/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

      Τώρα θα φτιάξω και μία κανονική σοκολάτα για να την πάω δώρο. Βγαίνει από την φόρμα τέλεια! Διαφορετικά σε μικρό τσέρκι ή σαν σοκολατάκια πάνω σε λαδόκολλα 🙂

      • Ξανθή 21/02/2017 at 20:59 #

        Άρη σε φόρμες σιλικόνης για μικρά σοκολατάκια λες να ξεφορμάρετε;;

        • aris 21/02/2017 at 21:59 #

          Αμέ! Πολύ άνετα!΄Συμπεριφέρεται ακριβώς όπως η σοκολάτα 😉

  5. Marion 18/02/2017 at 22:09 #

    Φαίνεται φανταστική Αρη.
    Το χρώμα της τέλειο. Εκανες πάλι πολύ καλή δουλειά.
    Μπράβο.
    Η σφραγίδα πολύ ωραία 😉

  6. Ερμιόνη 19/02/2017 at 22:33 #

    Πάρα πολύ όμορφες φωτογραφίες Άρη! Πολύ ατμοσφαιρικές!
    Και η συνταγή πολύ πρωτότυπη, μου αρέσει που ένα ταπεινό υλικό μεταμορφώθηκε σε κάτι τόσο όμορφο!
    Καλό βράδυ!

  7. Tante Kiki 20/02/2017 at 19:01 #

    Ωραία η χαρουπολάτα, πρωτότυπη και πολύ όμορφη παρουσίαση και φωτό!!
    Καλό απόγευμα!

  8. My Little World 22/02/2017 at 11:16 #

    Χαρουπολατα!!! Το λέω και νιώθω κιόλας να λιώνει στο στόμα! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε και άμεσα!!! ☺

  9. evangelia vlassopoulou 22/02/2017 at 12:16 #

    Τρώω πολύ συχνά έτοιμη χαρουπολάτα και μου αρέσει πολύ , πόσο μάλλον η δική σου. Είχα αγοράσει από ebay καλούπι σιλικόνης σε σχήμα σοκολάτας αλλά δε βγήκε καλό, μάλλον δεν είχα παρατηρήσει σωστά τις διαστάσεις και είναι τόοοοοοοσο χαμηλό που δεν το χρησιμοποίησα καν. Αν θες να φτιάξεις σαπούνια, είμαι ο άνθρωπος σου!!!

  10. Christina Makri 24/02/2017 at 15:46 #

    Ε δεν παίζεσαι!!! Χαρουπολάτα!!! Τι άλλο θα σκεφτείς Άρη μου… !!! Καλό τριήμερο εύχομαι!!!

Leave a Reply