Παγωτό Κασάτο
12 Ιούλ
Το παγωτό κασάτο ομολογώ δεν το πολύ θυμάμαι. Με βάση τα λίγα που διάβασα χάθηκε από την αγορά κάπου στα τέλη του 70.
Φαίνεται όμως πως υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένο καθώς αποτελούσε το πιο σύνηθες παγωτό που οι πλανόδιοι παγωτατζήδες διέθεταν.
Ονομάστηκε κασάτο από την αραβική λέξη κασάτα (Qashatah) που σημαίνει μπολ, πιθανότατα λόγω του ημισφαιρικού σχήματος που συνήθως τα Ζαχαροπλαστεία του έδιναν. Η σύστασή και η υφή του μάλλον θύμιζε το γνωστό μας παρφέ με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα φρουϊ γλασέ, ενώ ενδέχεται να κυκλοφορούσε και σε παραπάνω από μία γεύσεις.
(πηγές: TasteFULL, Kefalonitis, Argiro.gr, icookgreek)
Επηρεασμένος από τις παραπάνω όμορφες πληροφορίες που εντόπισα μέσα από τις ιντερνετοαναζητήσεις μου, σκέφτηκα να κατασκευάσουμε και εμείς το δικό μας παρφέ και γιατί όχι να αναβιώσουμε έστω και λίγο ένα παγωτό που για πολλά καλοκαίρια έδινε χαρά και δροσιά σε μικρούς και μεγάλους.
Το παγωτό παρφέ γενικά βασίζεται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και για αυτό η υφή του μπορεί και διατηρείται μαλακή όσο και να παγώσει. Με την ίδια λογική, μπορούμε και εμείς να αξιοποιήσουμε τα υπέροχα λιπαρά που μας χαρίζουν το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί ώστε να πετύχουμε απλά και εύκολα ένα παρόμοιο πολύ νόστιμο και υπέρ θρεπτικό παγωτάκι. Βασικά δύο, ένα κρέμα και ένα σοκολάτα!
Αν το φορμάρουμε και σε ένα μπολ, έχουμε το δικό μας ξεχωριστό κασάτο 😉
Θα χρειαστούμε:
1 μπολ με διάμετρο 18 εκ και ύψος 10 εκ (εγώ χρησιμοποίησα ένα μεταλλικό σουρωτήρι)
Προκύπτουν περίπου 8 μερίδες
Παρφέ κρέμα
200 γρ κάσιους
4 κουταλιές μέλι
χυμό από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από 1/4 πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι κανέλα
5-6 ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
Μουλιάζουμε τα κάσιους για 4-5 ώρες. Στραγγίζουμε το νερό και τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών στη δυνατή ταχύτητα. Ρίχνουμε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίσουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος όπου προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Παρφέ Σοκολάτα
250 γρ ώριμο αβοκάντο (ψίχα)
50 ml νερό
6-7 κουταλιές μέλι
3,5 κουταλιές κακάο
2,5 κουταλιές χαρουπάλευρο
6 ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
μια χούφτα ελαφρώς θρυμματισμένα καρύδια
Τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών όλα τα υλικά εκτός από τα δύο τελευταία. Πολτοποιούμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα πάλι σε ένα νέο μεταλλικό σκεύος. Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα καρύδια, ανακατεύουμε και αποθηκεύουμε το παγωτό στην κατάψυξη.
Λίγο πριν παγώσουν τελείως καλύπτουμε καλά το εσωτερικό της φόρμας με μεμβράνη και απλώνουμε πρώτο το παγωτό κρέμα και στην συνέχεια συμπληρώνουμε με την σοκολάτα. Πάλι στην κατάψυξη μέχρι σταθεροποιηθεί καλά. Λίγο πριν το σερβίρουμε, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να κόβεται ευχάριστα.
Λίγες παρατηρήσεις:
– Δεν νομίζω πως χρειάζεται παγωτομηχανή μιας και το μείγμα είναι αρκετά συμπαγές για να κρυσταλλώσει. Η ποσότητα του παγωτού σοκολάτας είναι κάπου διπλάσια από την κρέμα. Και τα δύο προκύπτουν πολύ νόστιμα και όπως με κάθε ωμοφαγικό γλυκάκι η γεύση βελτιώνεται αισθητά καθώς ωριμάζει στο ψυγείο.
– Μην παραλείψετε τα φρουτάκια. Ειδικά τα βερίκοκα είναι αυτά που δίνουν χαρακτήρα στην απλή και κάπως ουδέτερη κρέμα από τα κάσιους.
– Το αβοκάντο πρέπει να είναι πραγματικά και συνολικά ώριμο, γιατί διαφορετικά αφήνει μία περίεργη γεύση που δύσκολα καλύπτεται. Μη το φοβάστε, είναι η πιο τέλεια λιπαρή βάση 😉
Και πριν θα χαιρετήσω να πιω στην υγειά σας άλλο ένα ποτήρι βυσσινάδα! Την έχω τσακίσει 🙂 Είδα και την φωτογραφία που postαρε η Μαίρη, ζήλεψα και έβγαλα και εγώ μία με την βυσσινάδα μέσα σε ένα βαζάκι γεμάτο παγάκια 🙂 🙂
Επιστρέφω με νέο stationary project! Eτοιμάζω εκδρομικά τετραδιάκια 🙂
Καταπληκτικό! Τέλειο φορμάρισμα! Ένα παγωτό 2 σε 1 και μάλιστα ενισχυμένο με όλα τα φρουτάκια του και τους ξηρούς καρπούς. Με τέτοια υλικά τι άλλο να ζητήσει κανείς;;
Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια…μόνο κασάτο έτρωγα. Για ακόμα μια φορά, η συνταγή είναι καταπληκτική και ιδιαίτερη!!
Πα-γω-τό χωρίς τύψεις! Ω.
Για άλλη μια φορά τα κατάφερες, από όλες τις απόψεις. Δηλώνω θαυμάστρια της δουλειάς και της αισθητικής σου.
Θα το κάνω αυτό το γλυκάκι (έκοψα τη ζάχαρη, και αυτό με το αβοκάντο, καθώς και την κρέμα με τα κάσιους, που πρώτη φορά τη συναντάω, νομιζω πως πρέπει να τα δοκιμάσω)!
Καλή συνέχεια!
Για να πω την αλήθεια δεν το πρόλαβα το παγωτό “κασάτο”, αλλά το ξέρω ως παρφέ, το οποίο μου αρέσει αρκετά! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αβοκάντο, το έχω στα υπόψιν εδώ και μήνες και η εκδοχή να μπει σε παγωτό ακούγεται δελεαστική. Για ακόμη μία φορά εκπληκτική φωτογράφιση και έμεινα να χαζεύω τα λουλούδια στην πρώτη φωτογραφία. Αμάραντος είναι;
Προσωπικά το κασάτο δεν το έτρωγα… η εμπειρία ήταν πολύ ακραία για τα μέτρα μου αλλά τώρα πια το παγωτό σου θα το τιμούσα Άρη γιατί φαίνεται πεντανόστιμο και ταυτόχρονα διαφορετικό! Υπέροχες φωτογραφίες!
Ατμοσφαιρική φωτογράφιση όπως πάντα!!!
Το κασάτο δεν το έτρωγα αλλά το ωμοφαγικό κασάτο σίγουρα θα το τσάκιζα!!! χαχα Μπαίνει στη λίστα!
Ατμοσφαιρική φωτογράφιση όπως πάντα!!!
Το κασάτο δεν το έτρωγα αλλά το ωμοφαγικό κασάτο σίγουρα θα το τσακιζα!!! χαχα Μπαίνει στη λίστα!!
Τι ωραίο και λαχταριστό που φαίνεται! Μιας κι έχω όλα τα υλικά στο σπίτι θα το δοκιμάσω άμεσα! Φιλιααααα
Μπράβο Άρη! Όντως είναι εύκολο-πόσο πιο εύκολο δηλαδή θα μπορούσε;
Και οι φωτογραφίες μούρλια!!!
Άρη οι φωτογραφίες σου είναι απλά άπαιχτες!
Ειδικά εκείνες στις οποίες φαίνεται το παγωτό εσωτερικά, με κάνουν να θέλω να πάω πρώτα στο σούπερ μάρκετ και κατόπιν στην κουζίνα!
Και η βυσσινάδα όμως, πόσο δροσερή φαίνεται!
Το κασάτο δεν το πρόλαβα, το έχω ωστόσο ακουστά και το παρφέ το λατρεύω!
Όσο για το σοκολατένιο παγωτό με αβοκάντο, το έχω επιχειρήσει (όχι τόσο εμπλουτισμένο σε υλικά όσο το δικό σου βέβαια) και έχει πραγματικά υπέροχη υφή και γεύση (με την προϋπόθεση βέβαια να είναι ώριμο όπως είπες κι εσύ!)
Πολύ ωραίο! Πολύ λαχταριστό!
Τα παρφέ δεν μου αρέσουν καθόλου, λόγω ακριβώς της αρκετά λιπαρής και γλυκιάς γεύσης. Την εκδοχή σου όμως άνετα την έτρωγα! Λατρεύω το αβοκάντο(γενικότερα) σε παγωτά, πραγματικά είναι η τέλεια λιπαρή βάση.
Καλησπερα Αρη!
Πολυ χρησιμες πληροφοριες που τις αγνοουσα. Εξαιρετικα ενδιαφερουσα προταση για το καλοκαιρι. Στα παγωτα που φτιαχνω ουτε εγω χρησιμοποιω παγωτομηχανη.
ομολογώ πως τα παγωτά παρφέ ποτέ δεν τα προτιμούσα.. όμως έτσι όπως το βλέπω σε σένα, τόσο όμορφα παρουσιασμένο θα το δοκίμαζα ευχαρίστως! και είμαι σίγουρη πως θα μου άρεσε!
καλό βράδυ Άρη!
Μα που το θυμηθηκες! Θυμαμαι αμυδρά την γευση και σε καποιες περιτπωσεις την μπολ-συσκευασια του!
Αν και δεν αγαπάω το παρφέ η δική σου εκδοχή είμαι σίγουρη ότι είναι το κάτι άλλο! Το μαρτυρούν οι φωτογραφίες άλλωστε. Κι επειδή είναι και εύκολη, ποιος ο λόγος να μην φτιάξει κανείς αυτό το υγιεινό παγωτό;
Πάντα αντιπαθούσα τα πολύχρωμα φρουί γλασέ στο παγωτό και στα κέικ. Πραγματικά αναρωτιόμουνα σε τι ακριβώς εξυπηρετούσε η προσθήκη τους που κατά τη γνώμη μου απλά κατέστρεφε το γλυκό που τα περιείχε. Η ιδέα των αποξηραμένων φρούτων μου αρέσει περισσότερο ως προσθήκη στο παγωτό.
Μια παραλλαγή του παγωτού με αβοκάντο έχω δοκιμάσει κι εγώ και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με ενθουσίασε. Ίσως ο συνδυασμός των υλικών που μας προτείνεις να δίνει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Το παγωτό, όμως, με τα κάσιους βρίσκεται στη λίστα των συνταγών που θέλω να δοκιμάσω.
Που το θυμήθηκες Αρη το κασάτο!!!
Πω πω… το θυμάμαι σαν λέξη μικρή, το έχω ακουστά που το έλεγε η μαμά μου.. δεν θυμάμαι να το είχα φάει..πιθανό αλλά δεν το θυμάμαι..
Πολύ ωραίο πάντως το έκανες. Τα κάσιους τελικά είναι φανταστικό υλικό από ότι έχω καταλάβει..
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου.
Καλή συνέχεια
Εγώ δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο ποτέ μου…ντροπή μου τώρα που βλέπω το απίθανο δικό σου! Οι παρουσίαση σου όπως πάντα μοναδική. Καλημέρα Άρη^^