Παγωτό Μωσαϊκό !!!
25 Ιούλ
Να μαι πάλι! Λίγο πιο αραιά ποστάρω τελευταία αλλά υπάρχει λόγος 😉 Κάνω δοκιμές σε υλικά και τεχνικές που θα παρουσιάσω στο 2018. Όπως έλεγα και στο προηγούμενο post εκτός από τις συνταγές για γλυκά & το μικρoσκοπικό χαρτοπωλείο, σειρά έχει το ύφασμα. Είναι πολύ νωρίς να αποκαλύψω τι θα κατασκευάσω αλλά στόχος είναι να παραχθούν 2 νέα προϊόντα για το επόμενο καλοκαίρι.
Μες στους επόμενους μήνες θα δημιουργήσω και άλλα χάρτινα είδη (σε όσο χρόνο έχω βέβαια) αλλά και οι χάρτινες συσκευασίες για τα προϊόντα από ύφασμα θα είναι τυπωμένες στο τυπογραφικό μου πιεστήριο. Όλα μαζί λοιπόν, μες στον κόσμο του Νεανικον 🙂
Μη σας κουράζω άλλο! Το σημερινό γλυκάκι είναι το σοκολατένιο παγωτό με βάση το αβοκάντο σε εμπλουτισμένη έκδοση, εμπνευσμένη από το γνωστό μας Μωσαϊκό. Το θυμάστε;
Θα χρειαστούμε:
220 γρ ώριμο αβοκάντο (ζυγισμένο χωρίς κουκούτσι και φλούδα)
100 ml νερό
6 κουταλιές μέλι
3,5 κουταλιές κακάο
3 κουταλιές χαρουπάλευρο
1/2 κουταλάκι κανέλα
μια τσιμπιά αλάτι
100 γρ φουντούκια
1 ώριμη μπανάνα
5-6 σμέουρα
5-6 ψιλοκομμένα ξερά σύκα
Χρησιμοποίησα μία πλαστική φόρμα για ζελέ, δεν είναι όμως απαραίτητο, όπως και όπου μας βολεύει.
Προκύπτουν 4-5 μερίδες
Στο μούλτι ή καλύτερα σε επεξεργαστή τροφών πολτοποιούμε και ομογενοποιούμε τα 7 πρώτα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα φουντούκια και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα μέχρι αυτά τα κομματιαστούν αρκετά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην φόρμα (ή απλά σε ένα μπολ) και προσθέτουμε την μπανάνα κομμένη σε λεπτές φέτες, τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα και ολόκληρα τα σμέουρα (ή καλύτερα κομμένα στη μέση αν είναι μεγάλα). Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το γλυκό μας για ένα βράδυ τουλάχιστον στην κατάψυξη.
Για να το ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε την φόρμα μας για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αμέσως το αναποδογυρίζουμε στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.
Κυρίως για food styling εγώ έριξα από πάνω λίγη από την βυσσινάδα μου και στόλισα με σμέουρα και πράσινα νεράντζια.
Απολαμβάνουμε !!!!!!!!!!
Και μερικές παρατηρήσεις:
1. Το παγωτό με βάση το αβοκάντο είναι από τις καλύτερες εφευρέσεις στον κόσμο. Για να μας πετύχει όμως βασική προϋπόθεση είναι το αβοκάντο να είναι ώριμο και με τα κατάλληλα υλικά να καλύψουμε την όποια γεύση του. Όταν λέμε ώριμο, εννοούμε να είναι συνολικά μαλακό και να μπορεί να πολτοποιηθεί ακόμα και με ένα πιρούνι. Αν είναι άγουρο το αποτέλεσμα βγαίνει δυστυχώς χάλια, με μια περίεργη γεύση που δεν καλύπτεται με τίποτα. Όταν βρίσκεται όμως στην σωστή του στιγμή αποτελεί μία φανταστική λιπαρή βάση. Καθώς πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί μπορούμε να δοκιμάζουμε την κρέμα και να επιλέγουμε αν χρειάζεται περισσότερο να τονωθεί η γεύση του κακάο με παράλληλη προσθήκη μελιού. Έχουμε όμως υπόψη μας πως θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα υλικά και όσο θα μένει στο ψυγείο η γεύση θα δένει και το αβοκάντο θα χάνεται;)
2. Επειδή φοβόμουν πως δεν θα γεμίσει η φόρμα μου, έβαλα διπλάσια ποσότητα (από αυτή που προτείνω) σε μπανάνα και φουντούκια. Το παραέκανα και το αποτέλεσμα ήταν στην υφή λίγο “μπετόν αρμέ”. Ήταν λάθος γιατί πρέπει να μπορεί να κόβεται εύκολα με ένα κουταλάκι, άντε με ένα πιρουνάκι, μόλις ελαφρά ξεπαγώνει.
3. Τα φουντούκια ταιριάζουν υπέροχα με το κακάο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα. Τα καρύδια δεν τα προτείνω γιατί προσωπικά δεν μου αρέσουν σε συνδυασμό με σοκολάτα.
4. Η μπανάνα πρέπει να είναι ώριμη, γλυκιά και νόστιμη. Αλλιώς δεν αξίζει. Πρέπει να δίνει γλύκα και άρωμα. Τα σμέουρα, αν και ξινά, είναι φανταστικά. Βρήκα κάτι πεντανόστιμα Ναυπλίου. Διαφορετικά μπορείτε να βάλετε ό,τι άλλο σας αρέσει, π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού, ξερά δαμάσκηνα .. Καλό είναι τα πάντα να είναι ψιλοκομμένα ώστε να μην “πετρώσουν” υπερβολικά με την ψύξη 😉
Να σας πω πως στο Εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ (Τομπάζη 7, Πόρος) μπορείτε να προμηθευτείτε τα τετράδια και τις καρτούλες μου. Να ευχαριστήσω θερμά την Ελένη για την εμπιστοσύνη και να εκφράσω το θαυμασμό μου για την υπέροχη δουλειά που κάνει στην διατήρηση της μοναδικής τέχνης του αργαλειού!
Το επόμενο post θα καθυστερήσει λίγο, θα είναι έτοιμο περίπου σε 2 ή 3 εβδομάδες. Μετά την κουζίνα, το καθιστικό έρχεται η στιγμή να παρουσιάσω και την κρεβατοκάμαρά μου 🙂 Ένα σκηνικό από κυκλαδίτικο νησί, όπου τα πάντα έχουν καλυφθεί με ένα μόνο χρώμα, το (σπασμένο) λευκό. Αλλά και μία νέα δημιουργία από παπιέ μασέ 🙂 Θα δείτε !!!!
Ααααα, κοιτάχτε τι βρήκα στο Μοναστηράκι τις προάλλες! Μια παλιά μεταλλική σφραγίδα, μόλις 4 ευρώ 😉 Δεν ξέρω που να την πρωτοχρησιμοποιήσω! Η αρχική της χρήση ήταν μάλλον πάνω σε δέρμα.
Τέλειο!! Καλές δοκιμές και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
Τέλειο το παγωτό, εύκολο, γρήγορο, χωρίς πολλά υλικά! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε σε πρώτη ευκαιρία! Όσο για τις επόμενες δημιουργίες σου αναμένω να τις δω και σου εύχομαι καλή επιτυχία! Μου αρέσει που μέσα από τα posts σου φαίνεσαι να ενθουσιάζεσαι με κάθε εγχείρημα σαν μικρό παιδί! Καλημέραααααα!
Μας βάζεις στην πρίζα και περιμένουμε!!! Μία τα καινούργια σχέδια για ύφασμα (που πολύ μου άρεσε σαν ιδέα) μία το ποστ για την κρεβατοκάμαρα. Αχ βρε Άρη, αχ! Πόσο μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν σταματάνε πουθενά, που αναμετριούνται κάθε μέρα με τον εαυτό τους και ποτέ δεν λένε “φτάνει πια”!!! Σου εύχομαι όλα τα σχέδια σου να στεφθούν από απόλυτη επιτυχία 🙂 Όσο για το γλυκό τι να πω… ανακατεύεις με τέτοια μαεστρία τα υλικά χρησιμοποιώντας κάθε φορά όλο και πιο ευφάνταστους συνδυασμούς!
Παρόλο που η γεύση του αβοκάντο δεν μου αρέσει και τόσο, όταν χρησιμοποιείται ως βάση για παγωτό (με την προϋπόθεση να είναι ώριμο όπως ανέφερες) είναι φανταστικό!
Το παγωτό αποκτά φανταστική υφή και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά υπέροχη γεύση!
Πολύ πληθωρικό και πλούσιο σε γεύση το μωσαϊκό που μας προτείνεις!
Και μπράβο για την οργανωτικότητά σου βρε Άρη! Από τώρα για το 2018;
Εγώ δυστυχώς δεν προλαβαίνω καλά καλά να οργανωθώ για τον επόμενο μήνα!
Καλή συνέχεια!
Υπέροχες φωτογραφίες!! 🙂
Ευχαριστώ, ενδιαφέρον το blog σου Μαριανθη !!!!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Άρη!! Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο! 🙂 Θα χαιρόμουν πολύ να σε φιλοξενήσω για ένα Mini Interview το Σεπτέμβριο. Μπορείς να δεις σχετικές λεπτομέρειες στο τελευταίο μου post. Let me know! 🙂
Αμέ με χαρά! Είμαι στη διάθεσή σου, ό,τι χρειαστείς στείλε μου mail 🙂
Μέρες τώρα θέλω να καταπιαστώ μ’ ένα σοκολατένιο μωσαϊκό ή κορμό, αλλά με κέρδισαν οι πιο φρουτένιες, λευκές, ροζέ και υπόλευκες απλές εκδοχές από επιδόρπιο ψυγείου…φίλε Άρη.
Τώρα όμως με έβαλες για καλά στα “αίματα” και ωχ, έρχονται και πάλι πολύ ζεστές ημέρες!
Καλή επιτυχία σε όλες σου τις δράσεις και δημιουργίες που όπως διαβάζω (πηγαίνοντας και προς τα πίσω, μιας και έχω χάσει επεισόδια…) είναι αρκετές.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολυ ωραίο Αρη. Με γεύσεις κι αρώματα που μου αρέσουν.
Καλή επιτυχία και δύναμη σε ότι καινουργιο ετοιμάζεις.
Ανυπομονώ να δω τι θα μας παρουσιάσεις.
Καλή συνέχεια & να περνάς καλά.