Κέικ Μανταρίνι
10 Ιαν
Μετά από μία απλή αχλαδόπιτα, έρχεται ένα 4όροφο κέικ. Ξέρω, φαίνεται υπερπαραγωγή.
Αλλά αλήθεια δεν είναι, γιατί, όπως πάντα, προσπαθώ να μην μπλέκω άπειρα υλικά στο ίδιο γλυκό και να κρατώ την σύνθεση απλή. Για πολλούς λόγους.
Πρώτον, θέλω οι τροφές μου να μην είναι δυσκολοχώνευτες. Και αυτό συνήθως προϋποθέτει και τον περιορισμό των υλικών που ταυτόχρονα καταναλώνουμε.
Επιπλέον, είναι σημαντικό τα περισσότερα υλικά να είναι προσιτά και προσβάσιμα στην εποχή που προτείνεται η συνταγή.
Και τέλος επιθυμώ οι γεύσεις να είναι απλές και οικείες ώστε ο καθένας να μπορεί να τις αντιληφθεί πριν καν προχωρήσει στην παρασκευή.
Θα μου πείτε βέβαια καλά, όλα αυτά αντιπροσωπεύουν το σημερινό γλυκό; Ίσως να μην είναι και το καλύτερο παράδειγμα, αλλά πιστεύω πως σε σχέση με κλασσικές συνταγές για πολυεπίπεδα γλυκά, το σημερινό κάνει λίγο τη διαφορά και ως την λιτότητα των υλικών του. Ή τουλάχιστον προσπαθεί 🙂
Για το κέικ:
200 ml πετιμέζι (αν είναι πολύ πυκνό και βαρύ στη γεύση το αραιώνουμε με νερό)
40 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμό μανταρινιού
ξύσμα από ένα αρωματικό μανταρίνι
150 γρ. αλεύρι ολικής Ζέας
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για την κρέμα:
300 γρ κάσιους μουλιασμένα σε νερό για 2-3 ώρες
3 κουταλιές μέλι
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 κουταλιές νερό
Στολισμός
μικροσκοπικά μανταρινάκια ή κουμ κουάτ
2 τσέρκια διαμέτρου 12 εκ
(προκύπτουν περίπου 5 μερίδες)
Ξεκινάμε με το κέικ. Χτυπάμε καλά το πετιμέζι, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα μανταρινιού. Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και σιγά σιγά τα ενσωματώνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τον χυλό ισοδύναμα στα 2 τσέρκια, στα οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά τα τοιχώματα με μικρές λωρίδες λαδόκολλας. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Μόλις κρυώσουν, με ένα μαχαίρι ή με το ειδικό πριονάκι κόβουμε κάθε κέικ σε δύο κομμάτια και προχωράμε με την κρέμα.
Σε δυνατό επεξεργαστή τροφών αλέθουμε στην μέγιστη ταχύτητα όλα τα υλικά. Περιμένουμε μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε εναλλάξ στρώσεις κέικ και κρέμας. Με μία σπάτουλα (ιδανικά offset) απλώνουμε καλά την κρέμα εσωτερικά σε κάθε επιφάνεια αλλά και περιμετρικά ώστε ελαφρώς το κέικ να χάνεται. Συντηρούμε στο ψυγείο. Προσφέρει γεύσεις και αρώματα από εσπεριδοειδή με ισορροπία, χωρίς δηλαδή υπερβολικά όξινο χαρακτήρα 😉
Last but not least, να σας ενημερώσω πως η μεγάλη μέρα της απονομής των BHMAGourmet Food Blog Awards σχεδόν έφτασε!!! Αυτό το Σάββατο είστε όλοι καλεσμένοι στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για να παρευρεθείτε αρκεί να δηλώσετε εδώ συμμετοχή! Σας περιμένουμε!
Καλημέρα Άρη!
Συμφωνώ τόσο με την ποιότητα, την εποχικότητα όσο και τον συνδυασμό των υλικών.
Το naked cake σου δείχνει τόσο όμορφο!
Τα λέμε το Σάββατο από κοντά, καλή εβδομάδα να έχεις!
Ευχαριστώ Αγγελική! Ναι,ναι, θα τα πούμε αύριο!
Πολύ ωραία μυρωδάτο κέικ με ατμοσφαιρική φωτογράφιση!!
See you!
Ευχαριστώ Πέπη! Ναι, θα έρθεις;; Τέλεια, τα λέμε και από κοντά!
Τόσο λιτό και τόσο ξεχωριστό μαζί! Υπέροχο το κέικ. Πόσο πρωτότυπη η ιδέα για την κρέμα!!! Τέλειο!
Ευχαριστώ Θεοδώρα! Τα λέμε και εμείς αύριο!
Εκτός του ότι φαίνεται πεντανοστιμη, είναι και ευκολη! Οπότε η συνταγή σου καταχωρήθηκε! Καλή επιτυχία το Σάββατο! Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε! Φιλιααα
Τέλεια! Μακάρι να τα καταφέρετε Σωτηρία! Θα είναι ωραία! Ευχαριστώ!
Πολύ όμορφες όλες οι φωτογραφίες σου…Να ποστάρεις οπωσδήποτε και την κοντινή με τα φύλλα…Φοβερή !!!
Ευχαριστώ Χρυσάνθη! Και μένα μου αρέσουν αυτή την φορά, και ξέρεις συνήθως όλο και κάτι δεν μου αρέσει!
αχ, αυτή η μυρωδιά του μανταρινιού είναι αξεπέραστη!!
μίνιμαλ και ευπαρουσίαστο το κέικ σου, είμαι σίγουρη πως δεν θα υστερεί καθόλου σε γεύση! υπέροχο!
τα λέμε το Σάββατο 😉
Ευχαριστώ Εύη! Το μανταρίνι (ειδικά το χιώτικο) έχει απίθανο άρωμα. Τα λέμε αύριο!!!
Ωραίο γλυκό και υπέροχη παρουσίαση^^Καλή εβδομάδα.
Το κέικ σου είναι σκέτη ομορφιά Άρη! Φοβερά κομψό και προσεγμένο -όπως πάντα άλλωστε!
Και βλέποντας τα υλικά καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι και υπέροχα αρωματικό!
Αλλά και όλη η ανάρτηση στο σύνολο της είναι εξαιρετικά απολαυστική!
Η χρήση των εποχικών υλικών (και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φρούτα και λαχανικά) είναι από μόνα τους αξία ανεκτίμητη, Άρη. Πόσο μάλλον όταν θέλει κανείς να αναδείξει ένα τόσο όμορφο και γαργαλιστικό άρωμα, όπως αυτό του μανταρινιού!!
“Έγραψες” υπέροχα και πάλι…
Καλό σου βράδυ.
Καλημέρα Άρη! Μου αρέσει πολύ το μανταρίνι στα κέικ δίνει φανταστικό άρωμα! Έγινε πολύ ωραίο το naked cake σου!! Καλά αποτελέσματα!!
Όμορφο, αρωματικό, νόστιμο και συνδυάζει εποχικά και ποιοτικά υλικά με μοναδικό τρόπο.
Πολύ όμορφη η φωτογράφιση, μίνιμαλ και ατμοσφαιρική!
Άρη καλή χρονιά. Το κεικ σου φαίνεται υπέροχο κ όντως είναι πολύ εύκολο σε σχέση με το φανταστικό αποτέλεσμα. Χαίρομαι πολύ που επέστρεψες στις υγιεινές συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα. 🙂
Ax τι ομορφο!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Φανταστικό το κέικ, εμένα όπως έχεις καταλάβει μου αρέσουν οι υπερπαραγωγές σε όλες τις μορφές και μου αρέσει που το έχεις κανει μικρό σε διάμετρο αλλά ψηλό. Επίσης συμφωνώ με τα εποχιακά υλικά (παρότι δεν το εφαρμόζω πάντα κατά γράμμα). Καλή Χρονιά εύχομαι και καλή επιτυχία μεθαύριο!
Το μανταρίνι είναι από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φρούτα. Λατρεύω την γεύση του, την μυρωδιά του. Θυμάμαι την γιαγιά μου να βάζει πάνω στη σόμπα φλούδες μανταρινιού και το άρωμα του να πλημμυρίζει όλο τον χώρο. Κοίτα να δεις τώρα που αυτό το γλυκό μου φάνηκε εύκολο… θα το επιχειρήσω και αν το πετύχω σε εμφάνιση θα σου στείλω φωτογραφίες!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ανταμειφθούν οι κόποι σου και το Σάββατο να είσαι ένας από τους νικητές!!!
Άρη, μου αρέσουν οι σκοτεινές σου φωτογραφίες! Πολύ επιβλητικές!! Το κέικ αυτό καλά, δεν το συζητώ, είναι 100% του γούστου μου και επιπλέον είναι πα-νε-μορ-φο!! Ψηλόλιγνο και μίνιμαλ, εντυπωσιακό και απλό ταυτό χρονα!
Να σου πω την αλήθεια μου, το μόνο που μου έλειψε να δω είναι η τομή του! Πολύ θα ήθελα να πάρω μάτι τις αλλεπάλληλες στρώσεις ανάμεσα σε καφέ και λευκό, αλλά δεν πειράζει! Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές μπορεί αυτό να μην είναι εφικτό!
Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία αύριο!
μα τι ομορφιά αυτό το κέικ! Λυπάσαι να το κόψεις.
Και δεν θα μπορούσε να έχει αποτυπωθεί καλύτερα σε φωτογραφίες.
Η δουλειά σου είναι φοβερή Άρη, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις και να προχωράς πιο δυνατά όπως λες και εσύ! 🙂
Γεια σου Αρη από την Ελβετία. Συγχαρητήρια για το blog/site σου. Πολύ ωραία η συνταγή και θα ήθελα να την δοκιμασω. Η ερώτηση είναι η εξης: Επειδή εδώ που ειμαι θεωρώ απίθανο να βρω πετιμέζι εδώ που ειμαι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με palm sugar? Σε ευχαριστώ!!
Γεια σου Dolly! Έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα ζάχαρη καρύδας (αυτή δεν εννοείς;;) σε άλλα παρασκευάσματα και είχα εντυπωσιαστεί με την καραμελένια γεύση της. Φαντάζομαι πως θα ταιριάζει και εδώ, βέβαια μπορεί να καπελώσει λίγο το μανταρίνι αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό… Καλή εναλλακτική μου φαίνεται και το σιρόπι σφενδάμου.
Θα σταθώ μόνο στις υπέροχες φωτογραφίες σου Άρη, καθώς παρόλο που ο πεθερός μου έχει παραγωγή μανταρινιών και υπάρχουν άφθονα στην οικογένεια, δεν τα συμπαθώ καθόλου- μα καθόλου :))- Ακριβως το αντίθετο δηλ. από όσα σκέφτομαι για τις φωτογραφίες σου!
Μετά το φθινοπωρινό κέικ καρότου σειρά έχει αυτό για να δοκιμάσω να το φτιάξω, αφού είμαι fan των μανταρινιών και γενικότερα των εσπεριδοειδών.Τα φιλιά μου!