Εικονογραφημένη Αχλαδόπιτα
4 Ιαν
(δείτε εδώ την νέα βελτιωμένη έκδοση της αχλαδόπιτας)
Με όλη μου τη δύναμη εύχομαι μία υπέροχη χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και ό,τι άλλο ο καθένας μας επιθυμεί!
Εγώ επέστρεψα με ένα νέο γλυκάκι σε μία παρουσίαση διαφορετική από όλες τις άλλες. Θυμάστε που σας έλεγα πως το blog αποτελεί για μένα πανεπιστήμιο; Ένα λοιπόν από τα μαθήματα (στο οποίο μάλιστα έχω μείνει δραματικά πίσω 🙂 ) είναι η εικονογράφηση. Θέλω, πέρα από τις φωτογραφίες, να μπορώ να δημιουργώ όμορφες εικονογραφημένες συνταγές. Και για να το πετύχω αυτό, χρειάζομαι δουλειά! Πολλή δουλειά!
Για το σημερινό post ξεκίνησα να ζωγραφίσω με τέμπερες τις εικόνες και στην συνέχεια να τις ψηφιοποιώ με scanner. Το στυλ που επέλεξα χαρακτηρίζεται από το γνωστό γλυκό imperfection των παιδικών εικονογραφήσεων και πιστεύω ταιριάζει γάντι με το blog. Θα περιμένω όμως και την δική σας άποψη.
Το γλυκάκι είναι απλό στην παρασκευή του και για γλυκαντικό περιέχει μόνο φρέσκα και ξερά φρούτα. Η γεύση δυναμώνει έντονα από το αχλάδι και το κάρδαμο, δημιουργώντας μια τολμηρή χειμωνιάτικη πρόταση. Έχει χρησιμοποιηθεί αρκετό κάρδαμο, που εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά ο δοκιμαστής μου προτίμησε τελικά την δεύτερη εκτέλεση με μειωμένη ποσότητα λέγοντας πως έχει πιο ισορροπημένη γεύση. Τι να πω; Είναι και θέμα γούστου.
Θα χρειαστούμε:
130 γρ ξερά σύκα
50 γρ μαύρη σταφίδα
200 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής – όσο πάρει + μισή κουταλιά για τη γέμιση
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 μεσαία αχλάδια κομμένα σε κύβους
1/3 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένα εσωτερικά σποράκια κάρδαμο (ή 1/4 για πιο ήπιο αποτέλεσμα)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τις σταφίδες και τις τοποθετούμε στο νερό για περίπου 2 ώρες. Στην συνέχεια αφαιρούμε τα φρούτα και το νερό που προέκυψε από το μούλιασμα το αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα δύο υγρά πολύ καλά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι (και το baking powder) πλάθοντας παράλληλα μέχρι να προκύψει μία ζύμη που ελαφρώς να μην κολλάει στα χέρια μας. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, σε αναλογία 70 – 30 %. Τα ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη, αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
Για να ετοιμάσουμε την γέμιση, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα που μουλιάσαμε, τα αχλάδια και μισή κουταλιά αλεύρι. Ξεφλουδίζουμε το κάρδαμο και θρυμματίζουμε καλά στο γουδί τα εσωτερικά μαύρα σποράκια του κρατώντας την ποσότητα που θέλουμε. Μαζί με το μοσχοκάρυδο το προσθέτουμε στο μείγμα. Με τα χέρια μας πιέζουμε τα υλικά ώστε να λιώσουν ελαφρά και να ενωθούν μεταξύ τους.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το τσέρκι και απλώνουμε καλά τη ζύμη της βάσης. Τοποθετούμε εσωτερικά τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα μας με την υπόλοιπη ζύμη. Ανοίγουμε μερικές τρύπες (ή αστεράκια) και φουρνίζουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μόλις κρυώσει απολαμβάνουμε, ιδανικά με τον απογευματινό καφέ ή το τσάι μας.
Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στις παρόμοιες συνταγές: Strudel, Κερασόπιτα και Ροδακινόπιτα. Δεν είναι κάτι δύσκολο.
Κλείνωντας, θα μου επιτρέψετε για άλλη μια φορά να κάνω τις αγαπημένες μου ευχαριστίες. Στην Γιώτα που στο σχόλιο που άφησε μας λέει πιο φτιάχνει συχνά τα Κάστανα Στιφάδο και είναι “Απίστευτο!”, την Κατερίνα που δοκίμασε και το Brownie με τους χουρμάδες λέγοντας πως είναι ακόμα πιο νόστιμο καθώς και την Γλαύκη που ετοίμασε το Φθινοπωρινό Κέικ Καρότου για να το δωρίσει στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που ήταν καλεσμένη.
Και για άλλη μια φορά να σας ευχηθώ την πιο υπέροχη χρονιά!
Τι να σου πω φίλε, Άρη;
Έδωσε μια ακόμη νέα διάσταση των ταλέντων σου.
Τα σχέδια σου πετυχημένα και με μια νεανικότητα που κάνει την διαφορά.
Όσο για την αχλαδόπιτα εμπνευσμένη άκρως :-))
Την κρατώ για μελλοντική χρήση, καθώς έχω βάλει ως στόχο να μην κάνω γλυκό για τουλάχιστον ένα μήνα! Λέμε, τώρα…
ΚΑΛΗ και ΓΕΜΑΤΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΧΡΟΝΑ σου εύχομαι.
Ευχαριστώ Πηνελόπη! Καλή Χρονιά! (υπερβάλλεις λίγο 🙂 )
Αρη καλη χρονια! Οκ… “ζωγραφισες” παλι!! Μα τι πρωτοτυπη παρουσιαση συνταγης! Εκπληκτικό 🙂 Μπραβο και πάλι μπράβο!!
Ευχαριστώ Σταυρούλα, καλή χρονιά!
Άρη μήπως να εκδόσεις ένα βιβλίο, με συνταγές και εικονογράφηση απο σένα? Είναι πάρα πολύ καλές οι εικόνες. Μπράβο, Καλή, Υπέροχη Χρονιά!
Ωραία θα ήταν Σόνια… Αλλά φοβάμαι πως στην εποχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδοθεί ένα βιβλίο, και πόσο μάλλον να πάει καλά εμπορικά.
Θα ασχοληθώ αρκετά με την εικονογράφηση συνταγών μέσα από το blog, οπότε έχω αρκετά να μάθω 🙂
Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά!
Καταπληκτική ιδέα Άρη! Λοιπόν ξέρεις κάτι? Πολύ θα μου αρεσε να κάνω με τις μικρές μου μια συνταγή που θα είναι έτσι εικονογραφημένη! Πολλά φιλιααα
Τέλεια! Ένας ωραίος τρόπος για να τους διδάξεις κάποια πράγματα γύρω από παρασκευή του φαγητού και τη διατροφή γενικά. Μέσα από την ζωγραφική και το παιχνίδι!
Πραγματικά πολυτάλαντος! Υπέροχη συνταγή με καταπληκτική εικονογράφηση! Πολλά μπράβο και μια μαγική νέα χρονιά, όπως την ονειρεύεσαι!
Ευχαριστώ Σοφία!! Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά!
Καλή Χρονιά!
Ποσο πρωτότυπα σκεφτκες να ξεκινησεις την νέα χρονια!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστώ! Καλή χρονιά, με ό,τι επιθυμείς !!!!
Πρώτα από όλα, πολλές ευχές για μια δημιουργική χρονιά. Και δεύτερον……έχεις βαλθεί να μας τρελάνεις????? Τι άλλο να περιμένω από εσένα????? Αν ανακαλύψω ότι έχεις ταλέντο και στον χορό και στην φωνητική δεν θα μου κάνει πια, καμμιά εντύπωση!!!!!Είσαι πολυτάλαντος!!!!!!!Το πρόβλημα που είχα με αυτό το ποστ, ήταν ότι μαγεύτικα τόσο πολύ από την ζωγραφική, που δεν είδα τι λεει η συνταγή!!!!!!!Πάρα πολλά φιλιά και μια μεγάλη αγκαλιά.
κα Κατερίνα ευχαριστώ πολύ!
Δυστυχώς δεν έχω απολύτως κανένα ταλέντο στην φωνητική και στο χορό!
Συγκεκριμένα, δεν έχω μουσικό αυτί, είμαι φάλτσος και στο χορό είμαι ανεπίδεκτος μαθήσεως 🙁
Πολλές ευχές για μια υπέροχη χρονιά! Σε όλους σας, μικρούς – μεγάλους !!
Πολύ ωραία εικονογράφιση!
Το κάρδαμο μου αρέσει πάρα πολύ και σε συνδυασμό με το αχλάδι θα είναι τέλειο. Θα τη φτιάξω σίγουρα τη πίτα σου!
Καλή Χρονιά!!!
Ναι, το κάρδαμο πάει με αχλάδι, με πορτοκάλι, μήλο … Τελευταία ακούω πως πάει και με σοκολάτα, αλλά δεν μπορώ να το φανταστώ αν δεν το δοκιμάσω ..
Αν το φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά πολλά Πέπη και καλή χρονιά!!
Kαλή χρονιά, Άρη! Τα πολύχρωμα σκίτσα σου «ζωντανεύουν» τη συνταγή και αποπνέουν μια παιδικότητα που ταιριάζει αναμφίβολα με το ύφος του blog. Συνεχίζεις να μας εκπλήσσεις με τα ταλέντα σου!
Χαίρομαι πολύ που το λες Νανά! Εμπιστεύομαι το γούστο σου!
Καλή χρονιά!!!!
Αυτό με την εικονογράφηση των συνταγών το είχα σκεφτεί (πολύ πιο ψηφιακά βέβαια ) για την μικρούλα μου για να μαγειρεύουμε μαζί!! Θα σε προσλάβω 😉 Πέρα αυτού στο θέμα μας, η τάρτα φαίνεται ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό επιδόρπιο !! Το ότι εγώ βέβαια την φαντάζομαι με παγωτό καϊμάκι εντάξει #καμίαελπίδα!
Και ψηφιακά έχω προσπαθήσει, μέσα από το inkscape που είναι free software. Νομίζω κάθε τεχνική έχει την χάρη της αρκεί να την διδαχθείς.
Φέτος το καλοκαίρι θα προσπαθήσω να νεανικοποιήσω το παγωτό καϊμάκι. Η μαστίχα είναι υπέροχη!
Φιλιά πολλά Αθηνά! Καλή Χρονιά!!!
Ωραία ιδέα της εικονογράφησης!Σου πάει και να το κάνεις πιο συχνά!Όσο για την Αχλαδόπιτα φαντάζομαι πως θα είναι πολύ νόστιμη!Να έχεις μια καλή χρονιά Άρη μου, με υγεία και δημιουργικότητα!
Θα το κάνω Λίλια! Μου αρέσει!
Ευχές για μια υπέροχη χρονιά!!
Καλή χρονιά Άρη!
Εύχομαι να είναι δημιουργική και γεμάτη από πολλές και χαρούμενες στιγμές!
Τι υπέροχη που είναι η εικονογράφηση σου! Πόσο όμορφη και φρέσκια ιδέα! Πραγματικά ενθουσιάστηκα!
Πολλά μπράβο!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Χαίρομαι που σου άρεσε!
Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και χαρά!
πηγή δημιουργικότητας είσαι Αγαπητέ. Μπράβο!
με την συγκεκριμένη αχλαδόπιτα πρέπει να μοσχοβολάει όλο το σπίτι ε? κάρδαμο και μοσχοκάρυδο συνδυάζονται τόσο ωραία με το αχλάδι.
πολύ μ’ αρέσει η συνταγή, αλλά και η παρουσίαση φυσικά!
έκανες καλό ποδαρικό για το 16! 😀
Ναι, με το τόσο κάρδαμο γίνεται χαμός. Μετά από κάθε μπουκιά νιώθεις σαν να έχεις κάνεις γαργάρες με το πιο τέλειο στοματικό διάλειμμα 🙂
Καλή χρονιά Εύη!
Καλή Χρονιά Αρη με ότι καλύτερο εύχομαι.
Υπέροχη εικονογράφηση. Τα χρώματα ωραία.
Η πιτα πολύ ωραία με κάρδαμο που αγαπώ.
: )
Ευχαριστώ Μάριον, καλή χρονιά!
Και αγαπώ κάρδαμο 🙂
Καλή Χρονιά Άρη, με υγεία, πολλές χαρές και όμορφες δημιουργίες!
Είσαι πολυτάλαντος τελικά!! Υπέροχη η εικονογράφηση,τόσο ωραίος και διαφορετικός τρόπος να παρουσιάσεις μια συνταγή!
Το κάρδαμο ταιριάζει ιδανικά με το αχλάδι, άνετα την απολάμβανα με μια κούπα ζεστό κακάο!
Επίσης Αγγελική! Σε ευχαριστώ πολύ, σου εύχομαι την πιο υπέροχη χρονιά!
Ενδιαφέρομαι να μάθω όλα τα κρυφά ταλεντα που έχεις Αρη, γι΄αυτό μην μας τα κρατάς κρυφά για πολύ!! Φρόντισε να μας τα δείχνεις γιατί είσαι όντως πολύπλευρα ταλαντούχος άνθρωπος. Εκανες φοβερή δουλειά με τα σκίτσα, τέτοια που σχεδόν (σχεδόν λέω!!!!!!!!!) δεν μου έλειψαν οι επαγγελματικές σου εκπληκτικές φωτογραφίες!!!!!!
Πολύ ωραίο γλυκό αν και ΔΕΝ είμαι των φρουτογλυκών!! Βλέπεις όταν τρώω φρούτα παθαίνω υπερβιταμίνωση και κινδυνεύω για δηλητηρίαση!! χαχαχαχχαα …..Οι φτηνές δικαιολογίες ενός ανθρώπου που δεν τρώει φρούτα… χαχαχαχαχαχα
Καλή και δημιουργική χρονιά σου εύχομαι γεμάτη αρρώματα, χρώματα και τύχη!!
Αυτά λες Χρυσαυγή και θα πάρουν τα μυαλά μου αέρα! Ευχαριστώ θερμά!
Δεν πειράζει που δεν τρως φρουτογλυκά, αρκεί να τρως φρούτα!
Και εγώ σου εύχομαι μια πανέμορφη χρονιά!
καλή χρονιά κι από εδώ Άρη! εύχομαι να σου φέρει ότι επιθυμείς!
είσαι γεμάτος εκπλήξεις!
υπέροχη εικονογράφηση και υπέροχη συνταγή!
είμαι λάτρης του κάρδαμου και είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει. εγώ θα βάλω 1/3 κουταλάκι 😉
Καλή χρονιά Εύη!
Ευχαριστώ πολύ πολύ!
Καλή χρονιά Άρη γεμάτη από όλα όσα επιθυμείς!!! Κυριολεκτικά ζωγράφισες …υπέροχη ανάρτηση!!! Χίλια μπράβο!!!
Καλή χρονιά Κική, γεμάτη υγεία και άπειρη χαρά!!
Είσαι μεγαλο ταλεντο!
Καλη χρονια
Καλό ξημέρωμα 🙂
Θα ψωνιστώ τελείως … αυτό ήταν!
Μακάρι Αριάδνη, αλλά απλά προσπαθώ πολύ!
Σε ευχαριστώ, καλή χρονιά!
Όμορφη εικονογράφηση μιας πεντανόστιμης συνταγής! Καλή Χρονιά Άρη, με υγεία και χαρά 🙂
Επίσης Χαρά, σου εύχομαι μια υπέροχη χρονιά!
Τι καλά!!! Δεν είναι κόλλημα η εικονογράφηση; Κι όσο πιο απλά τα σχέδια τόσο πιο χαρούμενα! Καλή χρονιά και από εδώ, νόστιμη, γλυκιά, θρεπτική κι υγιεινή. :)))
Ναι ναι ναι!!! Είναι! Στην αρχή, που έκανα δοκιμές, δυσκολευόμουν, και έλεγα τι θέλω και μπλέκω συνεχώς με νέα πράγματα !! Μετά που λύθηκε λίγο το χέρι μου δεν το χόρταινα και τώρα θέλω σύντομα να το ξανακάνω 🙂
Σου εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου Χριστίνα να έχεις μια πανέμορφη χρονιά γεμάτη με όλα όσα επιθυμείς !!! Και σε ευχαριστώ για όλη την στήριξη!
Καλή χρονιά Άρη. Ότι επιθυμείς σου εύχομαι! Νομίζω αυτή η αχλαδόπιτα θα με κάνει να ξεκινήσω να ψάχνω για καλά αχλάδια. Φέτος όσα αχλάδια έφαγα ήταν άνοστα και στο τέλος εγκατέλειψα. Αλλά τώρα η αναζήτηση ξεκινά και πάλι.
Αξίζεις να ψάξεις, απλά έτυχαν κάποια!!!
Καλή Χρονιά Θεοδώρα γεμάτη με υγεία και μπόλικη χαρά !!
Πολυτάλαντε φίλε μου μπράβο για την ωραία ιδέα να ντύσεις τη συνταγή με δικά σου σχέδια.. τα χρώματα και τα σκίτσα φωνάζουν Νεανικόν !!! Αχλαδοπιτα δεν έχω φάει ποτέ.. νομίζω με την ωραία σου συνταγή αυτό θα αλλάξει.. Ευχαριστούμε !!! Keep drawing ♡
Ένα τεράστιο ευχαριστώ Ίρις και μια γιγάντια ευχή για μια τέλεια χρονιά!!!!!
Εντάξει τώρα μας αποτελείωσες!!!!! Μπράααααααααααβο!!!! Για την ιδέα, για την εκτέλεση, για το ταλέντο σου, για την συνταγή, για… για… Θα με παρεξηγήσουν στο τέλος χαχαχαχ αλλά είμαι φαν τι να κάνω; Και όχι άδικα αν κρίνω από όλα τα προηγούμενα σχόλια. Καλό ΣΚ Άρη μου!
Χα χα χα! Όχι βρε Χριστίνα μην ανησυχείς, άλλωστε και εγώ είμαι φαν!
Ευχαριστώ, πάντα ενθαρρύνεις και αυτό είναι υπέροχο !
To πόσο τρελαίνομαι και ζηλεύω με ανθρώπους που έχουν τόσα πολλά χαρίσματα!!!Μα ο Θεός αλλού έδινε κι αλλού έκανε τα ”στραβά μάτια” ;
Χαίρομαι που μας ξεδιπλώνεις όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής σου φύσης.I am a big fan of yours!
Αλέκα υπερβάλλεις! Τι να πω εγώ για σένα;;; Είσαι καταπληκτική crafter και το ξέρεις! Και όχι μόνο, αποδείχθηκε πως είσαι σούπερ γλυκοπλάστης με το carrot cake που έφτιαξες! 🙂
Παρότι είμαι πολύ visual τύπος μου άρεσε αυτή η διαφορετική ανάρτηση, τη βρήκα πολύ χαρούμενη και πρωτότυπη. Καλή Χρονιά λοιπόν, ευχομαι να έχεις το χρόνο και τη διάθεση για τέτοιες όμορφες δημιουγιες.
Καλημέρα. Θα δοκιμαστεί άμεσα. Μου άρεσε που έχει τόσο απλά υλικά, τα οποία είναι όλα σπίτι μου.
Καλή συνέχεια
Τέλεια Γιώτα! Θα περιμένω εντυπώσεις! 🙂
Θα διπλασιάσω τα υλικά για να την κάνω σε μεγαλύτερο ταψάκι.
Ναι, μια χαρά! Έχε υπόψη σου πως η ζύμη μας δεν βγαίνει πολύ γλυκιά άρα καλό είναι να είναι λεπτή ώστε απλά να αγκαλιάζει και να συγκρατεί την γλυκιά και αρωματική γέμιση 😉
Αν θέλουμε πιο γλυκιά ζύμη, που δεν νομίζω όμως πως χρειάζεται, μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο πετιμέζι.
Καλή επιτυχία!
Τέλεια!! Μου αρέσει που συνεχώς πρωτοτυπείς! 🙂