Κερασόπιτα

10 Ιούν

Επηρεασμένος από την πορεία του strudel στον πρόσφατο διαγωνισμό, αισθάνθηκα την ανάγκη να ασχοληθώ περισσότερο με αυτή την κατηγορία γλυκισμάτων. Στο strudel έγινε η πρώτη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως γλυκαντικό μόνο ολόκληρα φρούτα (όχι κάποιος συμπ. χυμός), στοχεύοντας έτσι στην συνολική αξιοποίηση του προiόντος που έξυπνα η φύση έχει συνθέσει.

cherrypie

Στην κερασόπιτα, στο σημερινό γλυκό, για εγγυημένη γλύκα και έξτρα γεύση θα επιστρατεύσω τη μάυρη κορινθιακή σταφίδα, που φημίζεται για την θρεπτική και γευστική της υπέρ δύναμη. Δεν λέω, καλά είναι τα goji berries (έχω και στο μπαλκόνι δυο γλάστρες), καλές και όσες υπερτροφές μας διαφημίζουν αλλά το σταφύλι είναι απλά ο βασιλιάς μας και η αποξήρανσή του μας επιτρέπει όλο τον χρόνο να το χαιρόμαστε.

Πάμε για την συνταγή ! Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
150 γρ σταφίδες
200 ml νερό
230 γρ φρέσκα κεράσια
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
σποράκια από μισή φυσική βανίλια

Αδειάζουμε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε το νερό. Τις αφήνουμε για 2 – 3 ώρες ώστε να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε το νερό και το φυλάμε για τη ζύμη. Τις σταφίδες τις πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, τα προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι και ελαφρώς πλάθουμε το μείγμα ώστε λίγο να δέσει.

cherrypie2 (1 of 1)

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
140 ml από το νερό που χρησιμοποιήθηκε στις σταφίδες
60 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής, όσο πάρει (χρησιμοποίησα Ζέας)
2 κουταλάκια baking powder

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ (εγώ την έψησα σε ένα εμαγιέ κατσαρολάκι το οποίο δεν έπαθε τίποτα)

Ανακατεύουμε καλά το νερό με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το baking powder. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλά στο χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια ένα για την βάση και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά το σκεύος και εφαρμόζουμε στο εσωτερικό του τη ζύμη.

cherrypie3

Γεμίζουμε με τη γέμιση και την καλύπτουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε. Στις άκρες, με ένα πιρούνι ενώνουμε καλά με τα πλαϊνά. Εάν θέλουμε με το μαχαίρι (ή καλύτερο με κοπίδι) δημιουργούμε μικρές διακοσμητικές οπές.

cherrypie4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς) για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε την κερασόπιτά μας ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τέλος, να μη ξεχάσω να ευχαριστήσω την Χριστίνα, και μέσα από το blοg, για την όμορφη συνέντευξη στο the k-magazine.

'Αλλα Άρθρα:

40 Σχόλια to “Κερασόπιτα”

  1. Αγγελική 10/06/2015 at 19:57 #

    Επειδή έφτιαξα το strudel και ενθουσιάστηκα τόσο από την ευκολία όσο και από την γεύση του, είμαι σίγουρη ότι και η κερασόπιτα σου θα είναι υπέροχη! Και θα δοκιμαστεί άμεσα, αν και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην φτιάξω σύντομα γλυκό…
    Οι φωτογραφίες είναι πανέμορφες, όπως και το κατσαρολάκι/ταψάκι!
    Καλό βράδυ Άρη!

    • aris 10/06/2015 at 21:50 #

      Το θυμάμαι που το είχες φτιάξει !!!! Τις φωτογραφίες τις ήθελα πιο ατμοσφαιρικές. Για παράδειγμα πρέπει να βρω σκούρες ξύλινες τάβλες – γράφουν καλύτερα ..

      • alekacraftaholic 11/06/2015 at 22:31 #

        Κι ό,τι θα σου έλεγα για τις τάβλες σου πόσο όμορφες είναι!Πέρασέ τες με wood stain νερού σε καρυδί,αν τις θέλεις πιο σκούρες.Την πιτούλα θα την φτιάξω κι εγώ,μου φάνηκε εύκολη.Καλό βράδυ!

        • aris 12/06/2015 at 17:50 #

          Ναι, να το κάνω..Για να πω την αλήθεια (που σε ένα blog πρέπει να τα λέμε όλα 🙂 ) αυτές είναι οι τάβλες που στηρίζουν το στρώμα του καναπέ μου !!!! Βέβαια τι πειράζει αν βάψω μερικές; Αφού δεν φαίνονται !!

  2. Χρυσαυγή 10/06/2015 at 21:37 #

    Μα τι ωραία σκεύη που έχεις? Το είχα προσέξει από τις προηγούμενες φορές και είναι ευκαιρία να το πω σήμερα. Αναδεικνύεται έτσι το κάθε τι που φτιάχνεις!!!
    Ωραία η πίτα σου!

    • aris 10/06/2015 at 21:47 #

      Ό,τι παλιό ή ό,τι μοιάζει με παλιό μου αρέσει 😉

  3. Beauty Follower 10/06/2015 at 21:54 #

    Τι ωραια ιδεα να φτιαξεις την πιτα σε αυτη την υπεροχη κατσαρολα!!!!
    Καλοφάγωτη 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • aris 10/06/2015 at 21:57 #

      Ευχαριστώ !! Το έχω δει το κόλπο και αλλού, όχι ακριβώς έτσι, με ένα παρόμοιο σκεύος και άλλο γλυκό, αλλά εμπνεύστηκα 😉 Πάντως ξεφορμάρεται κανονικά.

  4. Evangelia Vlassopoulou 11/06/2015 at 07:32 #

    Μου αρέσουν πολυ τα υλικά που επελεξες να χρησιμοποιήσεις. Συμφωνώ οτι η σταφίδα ειναι σούπερ τροφή. Θα έπρεπε να την προτιμάμε περισσοτερο διότι ειναι κ ελληνική. Εννοειται οτι μου αρέσουν πολυ οι φωτογραφίες σου καθώς κ η παρουσίαση. Ειναι μια συνταγη που σιγουρα θα έφτιαχνα

  5. Dimitra Decorasylum 11/06/2015 at 09:02 #

    Φέτος λέω να δοκιμάσω για πρώτη φορά να φτιάξω οπότε κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον θα ανατρέξω σε αυτή σου την ανάρτηση Άρη. Πολλά συγχαρητήρια και για την συνέντευξη! Και εις ανώτερα 🙂

  6. Natasa S 11/06/2015 at 09:08 #

    Εύκολη, λαχταριστή και άκρως καλοκαιρινή η κερασόπιτα σου Άρη! Πολύ ωραία και η παρουσίαση! Εντυπωσιασμένη από την συγκεκριμένη ζύμη! Καλημέρα!

    • aris 11/06/2015 at 21:48 #

      Η ζύμη είναι από γλυκύτητα ισορροπημένη χάρη στο σταφιδόζουμο. Άλλωστε πρέπει να είναι απλή και να αφήνει την γέμιση να έχει τον πρώτο ρόλο ..

  7. spoon stories 11/06/2015 at 09:19 #

    Εκτιμώ πολύ μια τέτοια κερασόπιτα!Η ζύμη μου άρεσει πολύ όπως και η προσθήκη της υπέροχης σταφίδας!
    Πρέπει ως τώρα να με έχεις μάθει..ένα κομμάτι θα στο βουτήξω δεν γλιτώνει χαχα
    Καλημέρα, πάω να δω την συνέντευξη!

    • aris 12/06/2015 at 17:47 #

      Λίλια έχεις δίκιο, που μου το λες συνέχεια !! Πρέπει να σου κρατήσω την επόμενη φορά 🙂

  8. beh1nd 11/06/2015 at 10:48 #

    Εχουμε και μία ιδιαιτερη αδυναμία στις κερασόπιτες, ήρθε κι αυτό το ποστ, είναι και πρωί και αναρωτιόμαστε πώς θα την παλέψουμε όλη μέρα και γενικώς μας αποτελείωσες!!!
    Πολύ ωραία ιδέα το σκεύος-κατσαρόλι, είσαι μπροστά!!!
    Επίσης, δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει γκοτζιμπεριά σε γλάστρα…
    Την καλημέρα μας!
    Μελ & Κατ

    • aris 12/06/2015 at 17:48 #

      Ναι, σε μια σχετικά μεγάλη γλάστρα ευδοκιμεί, βέβαια δεν θα δώσει φοβερή παραγωγή…αλλά το φρέσκο γκότζι σου θα το φας 😉

      • beh1nd 17/06/2015 at 16:51 #

        ενδιαφέρον!
        θα το δοκιμάσω (Κατ) αν και δεν φημίζομαι για την προκοπή μου στις γλάστρες….

  9. Maria 11/06/2015 at 21:53 #

    Υπέροχη συνταγή! Πολύ ωραία ιδέα να βάλεις σταφίδες για να δώσεις γλυκιά γεύση στην πίτα!

    • aris 12/06/2015 at 17:48 #

      Μαρία καλώς ήρθες !! Σε ευχαριστώ !!

  10. Ερμιόνη 12/06/2015 at 00:08 #

    Τι όμορφα που είναι τα κεράσια στην πρώτη φωτογραφία! Και η κερασόπιτα φυσικά 🙂
    Μου αρέσει που δίνεις γλύκα μόνο με τις σταφίδες. Και που στη συνέχεια χρησιμοποιείς το νερό που μούλιασαν οι σταφίδες, στη ζύμη.
    Ωραία κ εύκολη συνταγή και νομίζω ότι συνδυάζεται άψογα με παγωτό!
    Καλό βράδυ!

    • aris 12/06/2015 at 17:50 #

      Ερμιόνη καλώς ήρθες !! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

  11. mia xara 12/06/2015 at 08:05 #

    Υπέροχη η κερασόπιτα, Άρη! Πολύ ωραία η προσθήκη της σταφίδας στη γέμιση και του σταφιδόνερου στη ζύμη! Κρατώ τη συνταγή για να δοκιμάσω την κερασόπιτα, μόλις βρω ωραία κεράσια…τα μέχρι στιγμής δε με έχουν ενθουσιάσει… Καλή σου μέρα!

    • aris 12/06/2015 at 17:51 #

      Δίκιο έχεις, αν τα κεράσια ή σταφίδες μας δεν έχουν την ποιότητα που θέλουμε δεν έχει νόημα να μπούμε στον κόπο. Για αυτό τα δοκιμάζουμε πριν τα υλικά μας 😉

  12. Νανά @kouzinista 12/06/2015 at 12:21 #

    Υπέροχη παρουσίαση, με ξετρελαίνουν τα vintage κατσαρολικά! Επίσης, μου αρέσει πολύ ο δημιουργικός τρόπος που αξιοποιείς τα υλικά, ώστε να αποφύγεις τη ζάχαρη και να εντείνεις τη γεύση!

    • aris 12/06/2015 at 17:52 #

      Νανά ευχαριστώ !!! Οι δικές σου φωτογραφίες όμως είναι σε άλλο επίπεδο ! Απλά τέλειες !

  13. ΕΛΕΝΑ 13/06/2015 at 15:36 #

    Η σταφίδα είναι το δικό μας super food, πολύ καλά τα λες.
    Θα σου ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής όσα κεράσια έχω αγοράσει, με απογοήτευσαν, κι έτσι δεν έχω φέτος φτιάξει ακόμα κάποιο κερασογλυκάκι.
    Η ιδέα της πίτας σου, πολύ καλή!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • aris 13/06/2015 at 18:07 #

      Έχεις δίκιο Έλενα, παίζει ρόλο κάθε υλικό μας. Εγώ βρήκα κάτι τραγανά Σερρών που μου φάνηκαν καλά. Ίσως τα πολύ όψιμα, αυτά τέλη Ιουνίου, να είναι καλύτερα..
      Ευχαριστώ πολύ, καλό ΣΚ !! 🙂

  14. Iris mama goes vintage 13/06/2015 at 22:41 #

    Τι ωραία συνταγή μας παρουσίασες Άρη!!! Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ γιατί είναι απλή και τόσο ευπαρουσιαστη!!! Η κερασοπιτα είναι top για μένα και σίγουρα θα δοκιμάσω την εκδοχή αυτή.Οι φωτογραφίες σου πάντα υ π ε ρ ο χ ε ς!!!!!
    Σου εύχομαι μια όμορφη Κυριακή!!! Φιλιά

    • aris 14/06/2015 at 14:08 #

      Εγώ σε ευχαριστώ Ίρις, γιατί πάντα έχεις ένα καλό λόγο να πεις !!!

  15. evi@thehealthycook 15/06/2015 at 22:12 #

    απίθανη συνταγή για άλλη μια φορά και απίθανες φωτογραφίες! 🙂
    καλή εβδομάδα Άρη!

  16. my little cosy world 16/06/2015 at 07:32 #

    Μμμ! Εξαιρετική καλοκαιρινή πίτα που μου αρεσει πολυ και σίγουρα αρέσει στους περισσότερους!
    Καλημέρα!

  17. Tante Kiki 17/06/2015 at 09:37 #

    Υπέροχη φαίνεται η κερασόπιτα …και μια ερώτηση… το αλεύρι ζέας έχει την ίδια συμπεριφορά με το ολικής;;;; Πολύ ωραίες οι φωτό σου!!

    • aris 17/06/2015 at 19:35 #

      Εγώ χρησιμοποιώ Ζέας ολικής. Μάλλον εννοείς αν το ολικής Ζέας διαφέρει από το ολικής σιταριού .. Λένε πως η Ζέα έχει λιγότερη γλουτένη, επίσης λένε πως το σιτάρι είναι όμως πιο γλυκό άρα πιο κατάλληλο για γλυκά.. Δεν έχω καταλάβει .. εγώ το Ζέας το βρίσκω πεντανόστιμο και εύκολο στην χρήστη 🙂

  18. Λενιώ 12/04/2016 at 15:19 #

    την είχα φτιάξει πέρυσι, τι νοστιμιά! περιμένουμε πώς και πώς τα κεράσια του καλοκαιριού!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Φρουτόπιτα! | NEANIKON - 27/06/2017

    […] ήταν το strudel, ενώ στην συνέχεια δοκίμασα μία κερασόπιτα και μία ροδακινόπιτα. Λίγο αργότερα έφτιαξα και μία […]

Leave a Reply