Black Forest
16 Ιούν
Την σημερινή ανάρτηση την περίμενα πως και πως! Θα βάλω λοιπόν τα δυνατά μου για να σας παρουσιάσω proud and loud το σημερινό γλυκό. Είναι σοκολατένιο, ζουμερό, τραγανό, γεμάτο κεράσια και έχει ευχάριστες εναλλαγές! Κυρίες και κύριοι είναι το δικό μας Black Forest, σε μία εκτέλεση μόνο με φυσικά υλικά!
Ότι είναι τριώροφο σας το είπα;
O γλυκό μας αποτελείται από το κέικ, την κρέμα αμυγδάλου, την κομπόστα κεράσι και την σοκολάτα.
Ξεκινάμε ανάποδα, δηλαδή πρώτα από την χειροποίητη σοκολάτα. Θα χρειαστούμε:
65 γρ βούτυρο κακάο
23 γρ κακάο
23 γρ χαρουπάλευρο
2 κουταλιές μέλι
Παρασκεύαζουμε την σοκολάτα ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται στο σχετικό post (αμύγδαλα, κανέλα και ξύσμα δεν βάζουμε).
Προχωράμε με την κομπόστα κεράσι. Θα χρειαστούμε:
150 γρ κεράσια
250 ml νερό
2 κουταλιές μέλι
1 φιλαράκι αρμπαρόριζα (μην την παραλείψετε, αξίζει)
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα τοποθετούμε μαζί με το νερό και την αρμπαρόριζα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Περιμένουμε να βράζουν ώστε να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Στο τέλος χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να μείγμα να κρυώσει.
Επόμενο βήμα η κρέμα αμυγδάλου, θα χρειαστούμε:
150 γρ καθαρισμένα αμύγδαλα
80 ml νερό
4 κουταλιές μέλι
Τα σποράκια από μισή φυσική βανίλια
Για την παρασκευή της κρέμας ακολουθούμε τις οδηγίες που περιγράφονται στο post Τάρτα Φράουλα. Για να μπορέσουμε να απλώσουμε καλύτερα την κρέμα πάνω στο κέικ την τοποθετούμε σε μία σακούλα κορνέ και την αφήνουμε να παγώσει πρώτα στο ψυγείο.
Τέλος, για το κέικ θα χρειαστούμε:
220 γρ αλεύρι ολικής (εγώ χρησιμοποίησα Ζέας)
120 ml χαρουπόμελο
300 ml νερό
100 ελαιόλαδο
4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
40 γρ από την σοκολάτα που ετοιμάσαμε
3 τσέρκια με διάμετρο 12 εκ το καθένα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χαρουπόμελο μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το νερό, το baking powder καθώς και την σοκαλάτα αφού πρώτα τη θρυμματίσουμε ή εναλλακτικά την περάσουμε από τον τρίφτη. Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι. Ζυγίζουμε το μείγμα και το μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη. Γεμίζουμε τα τσέρκια τα οποία έχουμε πρώτα καλύψει με λίγη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Μόλις κρυώσουν ξεφορμάρουμε και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με το ειδικό πριόνι αφαιρούμε από το κάθε ένα το κομμάτι που φούσκωσε.
Συναρμολόγηση:
Διαχωρίζουμε τα κεράσια από το σιρόπι και κόβουμε την σοκολάτα (όχι όλη) σε πολύ μικρά κομμάτια. Στο πιάτο που θα σερβιριστεί το γλυκό τοποθετούμε το πρώτο κέικ με την πλευρά που κόπηκε προς τα πάνω. Με ένα πινέλο το σιροπιάζουμε καλά. Με τον κορνέ απλώνουμε ομοιόμορφα την πρώτη στρώση από την κρέμα αμυγδάλου. Στην συνέχεια γεμίζουμε την επιφάνεια με κεράσια και κομμάτια σοκολάτας. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες δύο φορές. Στην τελευταία στρώση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κεράσια για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί για λίγες ώρες λίγο πριν το καταβροχθίσουμε 🙂
Εντυπωσιακοτατη! Ενταξει, η συνταγη ειναι αρτια και εξαιρετικης ποιοτητας. Η εμφανιση αψεγαδιαστη και τα κερασια πανω πανω ….καλογυαλισμενα!!! Χαχαχα
Μα πως το καταφερες αυτο;;; 🙂
Ευχαριστώ Χρυσαυγή !! Λοιπόν για τα καλογυαλισμένα κερασάκια θα μοιραστώ το μυστικό μου: επέλεξα ποικιλία με τραγανά κεράσια που είναι πιο εντυπωσιακά (κάνουν και ωραίο γλυκό του κουταλιού), μόλις τα έβγαλα από το ψυγείο τα σκούπισα ένα ένα για να φύγει η υγρασία και να γυαλίσουν και τέλος στο πρόγραμμα που επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες ανέβασα λίγο το clarity ώστε να φανούν πιο έντονα 🙂
Πολύ όμορφη!!!!!
Ευχαριστώ Πέπη !!! Καλό βράδυ !!
Υπέροχη τούρτα!!! αχ, να είχα ένα κομμάτι. Μπράβο Άρη!!
2 φορές την έφτιαξα και φαγώθηκε !! Θα την ξαναφτιάξω όμως 😉
Thanks Σόνια !!
Μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκό και τώρα που το βλέπω σε πιό υγιεινή εκδοχή καα φαίνεται τόσο λαχταριστό μου αρέσει περισσότερο!!
Τέλειες φωτογραφίες!!
Ευχαριστώ !!! Γευστικά πιστεύω θυμίζει πολύ το κλασσικό γλυκό, και η κρέμα αμυγδάλου λειτουργεί άψογα !! Η αρμπαρόριζα καλύπτει την σπιρτάδα που θα έδινε το αλκοόλ 😉
Οι φωτογραφίες βέβαια, για άλλη μία φορά, δεν με ικανοποίησαν. Τελικά και αυτό το στυλ (bright and bold) είναι δύσκολο … που θα πάει ;; στο τέλος θα το καταφέρω !
Εντυπωσιακο Νο 1: Το ιδιο το κεικ-τουρτα-κερασι!!!
Εντυπωσιακο Νο 2: Το ειδικο συρματινο μαχαιρι… βλέπω καλά κοβει πάνω απο δυο οροφους?
χα χα χα ! Ναι κόβει ένα παντεσπάνι (μέχρι) σε τρία μέρη με μια κίνηση !! Εγώ βέβαια εδώ έψησα (για καλύτερο ψήσιμο) 3 διαφορετικά κεκάκια και στη συνέχεια απλά αφαίρεσα την κοιλιά από το φούσκωμα.
Κρίμα που δε μένουμε κοντά, πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω ένα κομμάτι, ή και ολόκληρη την τούρτα (χωρίς τύψεις) Τα κεράσια ταιριάζουν απίθανα τόσο με τη σοκολάτα όσο και με το αμύγδαλο.
Συγχαρητήρια Άρη!
Ευχαριστώ !! Δεν είναι δύσκολη πάντως, αλήθεια !!
Aγαπημένη black-forest.
Η δική σου εκδοχή θα έλεγα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την κλασσική. Τα υλικά σου εξαιρετικά.
Οι φωτογραφίες σου πάρα πολύ ωραίες.
Μπράβο!!
Ευχαριστώ πολύ !!
Πολύ εμφανίσιμη τούρτα Άρή, μπράβο!
Δεν μας είπες όμως, την έφτιαξες για κάποια γιορτή ή απλά είχες έμπνευση (και φρέσκα ποιοτικά υλικά?). Μου αρέσει πολύ που είναι μικρή σε διάμετρο άλλα είναι ψηλη και γενικά βρίσκω τα naked cakes πολύ σικ (δεν είναι και τυχαία της μοδός θα μου πεις)…
Σε ευχαριστώ Τάνια, και μένα μου αρέσουν !! Κάθε συνταγή που αναρτώ την αναπτύσσω ειδικά για το blog. Το συγκεκριμένο γλυκό, μες την εβδομάδα το έφτιαξα ολοκληρωμένα 2 φορές, ενώ το κεικάκι του το είχα δουλέψει και χωριστά πριν κανά δυο βδομάδες. Αν έχω μια εκδήλωση ή θέλω να κάνω ένα δώρο διαλέγω μια παλιά μου συνταγή, γιατί οι αυτοσχεδιασμοί τελευταίας στιγμής δεν μου πολύ λειτουργούν 🙁
Η τούρτα φωτογραφημένη σε κάτοψη είναι άψογη! Τόσο όμορφη και λαχταριστή! Η black forest είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου τούρτες και πρέπει να ομολογήσω ότι η υγιεινή εκδοχή της μοιάζει εξίσου απολαυστική με την αμαρτωλή!
Ευχαριστώ πολύ Νανά !!
Αυτή η κρέμα αμυγδάλου νομίζω με ξεμυάλισε! Θα μπει και αυτή στο πρόγραμμα. Λαχταριστή η τούρτα σου και μοναδικές οι φωτογραφίες! Μπράβο Άρη!!
Ναι είναι φοβερή η κρέμα αμυγδάλου. Το μυστικό είναι να μην πάρεις έτοιμα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα που έχουν ελαφρώς κιτρινίσει και αλλοιωθεί λίγο γευστικά αλλά να προτιμήσουμε με την φλούδα και να τα ξεφλουδίσουμε με κρύο νερό. Έτσι έχουμε καλύτερη γεύση και λευκότερο χρώμα 😉
Εκανες και την σοκολάτα μόνος σου????
Σούπερ!!!!!!
Πολύ νόστιμη η black forest σου, στην υγιεινή εκδοχή της!
Καλό μεσημέρι!
Ευχαριστώ Έλενα 🙂
Η κρέμα αμυγδάλου είναι αγαπημένη μου!Πολύ καλοδουλεμένο γλυκό Άρη μου και η black forest είναι μια τούρτα που αξίζει την προσοχή μας!Τι καλά που μας δίνεις μια πιο υγιεινή εκδοχή της!!Καλό απόγευμα!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Λίλια, με εμψυχώνεις κάθε φορά με τα καλά σου λόγια !!
Θα σταθούμε απλά στην τ ε λ ε υ τ α ί α λ έ ξ η αυτού του ποστ.
Τίποτε περισσότερο / τίποτε λιγότερο.
Γκλουπ.
Μελ & Κατ
Σας ευχαριστώ ! Φιλιά πολλά !
Εγώ πάντως θα λυπόμουν να τη φάω…τόσος κόπος. Κόβεται εύκολα??? Δεν ξέρω αν θα την έφτιαχνα, σίγουρα όμως κρατάω τις επιμέρους οδηγίες για πιο γρήγορα γλυκά. Βρε Άρη, τόσα γλυκά τι τα κάνεις? Τα τρως όλα???
Εννοείται, μαζί με τον επίσημο δοκιμαστή μου !!!
Τα layer cakes κόβονται λίγο δύσκολα, αλλά με εξάσκηση γίνεται η δουλειά 🙂 Πάντως δεν είναι πολύ μπελαλίδικο.. για παράδειγμα η Πριγκίπισσα ή η Τούρτα Γάμου έχουν πολύ περισσότερη δουλειά !
Πραγματικά εξαιρετική και πολύ προσεγμένη η παρουσίαση σου Άρη, πολλά μπράβο!
Εντυπωσιάστηκα καταρχήν με τη χειροποίητη σοκολάτα 🙂
Μου άρεσε η προσθήκη αρμπαρόριζας στην κομπόστα, ωραία πινελιά!
Την κρέμα αμυγδάλου θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω.
Άψογη η εμφάνιση του γλυκού σου, λυπάσαι (σχεδόν αλλά το κάνεις τελικά) να το κόψεις.
Και ωραίο το photoshop tip, ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
Καλό βράδυ!
Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη ! Η δική σου πορεία είναι εξαιρετική !! Θα ήθελα να ευχηθώ στο βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο 🙂
Αν και η διαδικασία παρασκευής της εμένα μου φάνηκε βουνό δεν μπορώ να μην επαινέσω το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά στην τελευταία φωτογραφία νομίζεις ότι θα δαγκώσεις το κρουστό κεράσι μέσα από την οθόνη και θα ακούσεις το “κρατς” που κάνει. Εξαιρετική συνταγή Άρη όπως πάντα. Γλυκιές καλημέρες 🙂
Ευχαριστώ Χριστίνα!
Μπράβο Άρη!! Έκανες μια υπέροχη και απόλυτα guilt free black forest! Δεν είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά αλλά την δική σου σίγουρα θα την δοκίμαζα!
Καλημέρα 🙂
Ευχαριστώ!!
Μου άρεσε πολύ Άρη!! Φαίνεται πολύ αφράτη και λαχταριστή !!! Η τελευταία φωτό είναι όλα τα λεφτά !! Καλό ΣΚ εύχομαι !!
Αθηνά ευχαριστώ !! Και παρόλο που δεν έβαλα αυγά στο κέικ, βγήκε πολύ αφράτο τελικά ..
Άρη έγραψες με αυτή τη συνταγή!! ειδικά με αυτή!
χίλια μπράβο! οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ! είναι πολύ εντυπωσιακές!
καλό σ/κ!! 🙂
Thanks Evi !!
Άρη κάπου κάνεις λάθος στο τέλος. Δεν αφήνουμε να κρυώσει λίγο στο ψυγείο αλλά την τσακιζουμε επί τόπου… Πως να αντισταθείς σε 3 ορόφους απόλαυσης; Γεια στα χέρια σου και πάλι μεγαλουργησες!!!!!
Ευχαριστώ Ίρις ! Ναι, τρώγεται και αμέσως άνετα 🙂
Επειδή δεν με βλέπω να τολμώ να την φτιάξω, θα μείνω στο να την χαζεύω από τις φωτογραφίες σου 🙂