Γαμήλια Τούρτα

15 Φεβ

Μέσα από το σημερινό post θα ετοιμάσουμε μία ξεχωριστή γαμήλια τούρτα !! Και λέω ξεχωριστή γιατί θα δημιουργηθεί χωρίς ίχνος ζάχαρης, χωρίς βούτυρο και χωρίς λευκό αλεύρι !! Γίνεται ;; Και όμως γίνεται, και μάλιστα σκίζει από γεύση !!

weddingphoto2

weddingphoto1

weddingphoto3

Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί έχουμε πολλή δουλειά, πάμε κατευθείαν στην συνταγή.

Το γλυκό μας αποτελείται από τρία βασικά υλικά. Το κέικ, την κρέμα σοκολάτα και την αμυγδαλόπαστα.

Ξεκινάμε με το κέικ, τα υλικά μας είναι:

260 γρ πολτό μήλου (δες πως τον ετοιμάζουμε εδώ)

160 γρ αλέυρι ολικής από μαλακό σιτάρι ή από ζέα

5 αυγά χωριστά ασπράδια – κρόκοι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

3 + 1 κουταλιές μέλι

100 ml χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από δύο πορτοκάλια

2,5 κουταλάκια baking powder

3 τσέρκια διαμέτρου 16, 12 και 7 εκ

Στο μίξερ κτυπάμε τον πολτό μήλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τους κρόκους για αρκετά λεπτά μέχρι το μείγμα μας να αφρατεύσει. Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τις 3 κουταλιές μέλι και σιγά σιγά το προσθέτουμε ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα στην μεγάλη ταχύτητα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και καθαρίζουμε σχολαστικά το μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε τα ασπράδια και ξεκινάμε το κτύπημα αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγάλη. Μόλις αρχίζει να σχηματίζεται η μαρέγκα ρίχνουμε σαν κλωστή τη μία κουταλιά μέλι.

weddingsteps1

Ανακατεύουμε καλά τα στερεά μας και λίγα λίγα τα κοσκινίζουμε στο αρχικό μας μείγμα. Ενδιάμεσα παίρνουμε και κομμάτια από την μαρέγκα και απαλά με μία σπάτουλα ομογενοποιούμε. Ολοκληρώνουμε όλη την ποσότητα των υλικών μας.

weddingsteps2

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 oC και σε ένα ταψί που έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα τοποθετούμε τα τσέρκια. Τα γεμίζουμε με το χυλό μας, αφού πρώτα λαδώσουμε και αλευρώσουμε ελαφρά τα τοιχώματά τους. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Μόλις ψηθούν τα κέικ, ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή του εικονιζόμενου εργαλείου κόβουμε κάθε κέικ σε 3 κομμάτια.

weddingsteps3

Προχωράμε με την κρέμα σοκολάτα, θα χρειαστούμε

5 κουταλιές ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο

1,5 κουταλιά ωμό κακάο

1,5 κουταλιά ωμό χαρουπάλευρο

χυμό από ένα πορτοκάλι

3 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε δυνατά μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα. Ενώνουμε τα κομμάτια των κέικ που κόψαμε στα 3 αφού πρώτα τοποθετήσουμε ενδιάμεσα από κάθε στρώση λίγη από την κρέμα μας. Αφήνουμε χωριστά τα 3 κέικ και προχωράμε στην αμυγδαλόπαστα.

weddingsteps4

Θα χρειαστούμε

560 γρ λευκά αμύγδαλα και με την ένδειξη ωμά

6 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι και 6 κουταλιές νερό

κουρκουμά σε σκόνη

Λίγα λίγα θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα στο blender, τα κοσκινίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε μέχρι στο τέλος να έχουμε μία πούδρα αμυγδάλου. Είναι πολύ σημαντικό να μη υπάρχουν καθόλου χοντρά κομμάτια, διαφορετικά η αμυγδαλόπαστά ούτε θα πλάθεται ούτε θα ανοίγει. Χωρίζουμε το τριμμένο αμύγδαλο σε 3 μέρη,  Τα δύο πρώτα θα χρειαστούν για να ντύσουμε τα κέικ, ενώ με το τρίτο θα σχηματίσουμε τις διακοσμητικές χάντρες. Ρίχνουμε το πρώτο μέρος σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές μέλι με τις 2 κουταλιές νερό και τις προσθέτουμε. Πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ενιαία πάστα.

weddingsteps6

Μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα, τοποθετούμε από πάνω άλλη μία και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε κυκλικά σε διάμετρο 20 εκ. Ξεκολλάμε την αμυγδάλοπαστα και την απλώνουμε πάνω από το μεγάλο μας κέικ. Με τη βοήθεια της ειδικής σπάτουλας πιέζουμε περιμέτρικά ώστε να εφαρμώσει ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο κέικ. Μόλις ολοκληρώσουμε τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.

weddingsteps5

Συνεχίζουμε με την διακόσμηση. Με το τελευταίο κομμάτι της αμυγδαλόπαστας σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες με βάρος 3 γρ η κάθε μία. Για να πάρουν το χρυσαφί χρώμα τις κυλάμε σε ένα πιατάκι που έχουμε ρίξει λίγη σκόνη κορκουμά. Αν θυμάστε, με όμοιο τρόπο φτίαξαμε πριν 2 βδομάδες τις μελισσούλες. Στολίζουμε με τις χρυσαφί χάντρες κάθε επίπεδο του γλυκού μας.

weddingphoto7

Αυτό ήταν, τα καταφέραμε !! Η Γαμήλια Τούρτα μας είναι έτοιμη !! Τα υλικά της είναι ένα και ένα !! Μπουκιά και δύναμη 🙂

weddingphoto8

Βέβαια να τονίσω πως η παραπάνω τούρτα είναι μικρή σε ποσότητα, φτάνει δηλαδή για το ζευγάρι, τον παπά, τον κουμπάρο άντε και τα πεθερικά … 🙂 Για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι στους πολυάριθμους καλεσμένους σας, πολύ απλά προσαρμόστε τις αναλογίες των υλικών στην ποσότητα που επιθυμείτε  🙂 🙂

 

'Αλλα Άρθρα:

46 Σχόλια to “Γαμήλια Τούρτα”

  1. Cook-Taste-Live 16/02/2015 at 01:16 #

    πολύ εντυπωσιακή η τούρτα! τόσο σε εμφάνιση (που σκίζει!!) όσο και σε υλικά! ούτε ζάχαρη, ούτε βούτυρο?!
    θα την δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή! Σε απλό κεκάκι βέβαια, δεν σκέφτομαι να παντρευτώ άμεσα.. haha!
    Η γέμιση της σοκολάτας πιστεύω θα μου αρέσει πάρα πολύ!

    • aris 16/02/2015 at 08:19 #

      Ευχαριστώ !!! Δυστυχώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος γιατί ο ήλιος θα έφευγε και έπρεπε τα εφαρμόσω λίγο βιαστικά την αμυγδαλόπαστα. Κανονικά θέλει με την σπάτουλα (smoother) περισσότερη προσπάθεια για να γίνει 100 % γεωμετρική και συμμετρική .. Ναι, να τη φτιάξεις, από γεύση είναι πολύ δυνατή: το αρωματικό κέικ πορτοκαλιού παντρεύεται πολύ καλά με την σοκολάτα και το αμύγδαλο !

  2. Christina Andromeda 16/02/2015 at 07:25 #

    Εντάξει! Και μόνο για τον κόπο που έκανες και τη δουλειά που έβαλες, χίλια μπράβο!!! Από εμφάνιση σκίζει!!! Υπερπαραγωγή και 500 παρασκευές!

    • aris 16/02/2015 at 08:22 #

      Χριστίνα ευχαριστώ που το επισημαίνεις !! Πραγματικά αυτά τα γλυκά έχουν τρελή δουλειά … Να φανταστείς από τον Μάρτιο που γενικά ασχολούμαι την έχω φτιάξει συνολικά 5 φορές !! Η δεύτερη ήταν αποτυχία, (δεν άνοιγε η αμυγδαλόπαστα) και στην τρίτη έπαθα υπερκόπωση … Η χαρά όμως της δημιουργίας είναι ανυπολόγιστη αλλά και η απόλαυση όταν την τρως 🙂

      • Christina Andromeda 21/02/2015 at 05:11 #

        Καλέ εγώ κουράστηκα και μόνο που το είδα, φαντάσου και να το έφτιαχνα. Γι αυτό δε θα γίνω ποτέ καλή στη ζαχαροπλαστική. (παίζει να βγεις εκτός προγράμματος και να μας κάνεις κανά καλό αλμυρό κουλουράκι σαρακοστιανό;)

        • aris 21/02/2015 at 10:53 #

          Αλμυρά κουλουράκια ??!!? Γιατί όχι ??! Κάτι θα σκεφτώ !! Φιλιά πολλά Χριστίνα !! Thanx για τα σχόλια !!!!

  3. Evangelia Vlassopoulou 16/02/2015 at 08:57 #

    Τι εκανες πάλι ;;;;;;τι τουρτα υπερπαραγωγή ειναι αυτή; Πρέπει να σκίζει απο γευση

    • aris 16/02/2015 at 18:30 #

      Thanx Ευχαγγελία !! Ναι, είναι δυνατή από γεύση ! Να πούμε πως η αμυγδαλόπαστα είναι σαφέστα πιο νόστιμη από την κοινή ζαχαρόπαστα.

  4. Αγγελική 16/02/2015 at 09:33 #

    Μπράβο Άρη! Η τούρτα είναι καταπληκτική σε εμφάνιση και είμαι σίγουρη και σε γεύση!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    • aris 16/02/2015 at 18:30 #

      Ευχαριστώ πολύ Αγγελική !!! Καλή Εβδομάδα !!!

  5. Katerina Dovinou 16/02/2015 at 10:03 #

    Χίλια μπράβο Αρη!!!!!!!!!Ενας λόγος , από τους πολλούς, που περιμένω το Πάσχα αυτή την χρονιά, ειναι πρώτα από όλα να σε δω και δευτερον αλλά σημαντικό (!!!!!!!!!) να φάω κανένα νεανικό γλυκάκι!!!!!!!Συνέχισε την προσπάθεια.

    • aris 16/02/2015 at 18:28 #

      κα Κατερίνα σας υπερ ευχαριστώ !! Βεβαίως, άλλωστε Πάσχα χωρίς γλυκό δε γίνεται 🙂

  6. spoon stories 16/02/2015 at 11:35 #

    Χαχαχ ούτως ή άλλως, αν παντρευτώ ποτέ, θα είναι σε κλειστό κύκλο οπότε φτάνει η τούρτα σου!
    Πρέπει να πω πως συγκλονίστηκα!! Εννοείται πως θα δοκιμαστεί!!Καλή εβδομάδα<3

    • aris 16/02/2015 at 20:32 #

      Λίλια πόσο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!! Βέβαια, να τη δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις 🙂

  7. evi@thehealthycook 16/02/2015 at 13:42 #

    Άρη μου έγραψες!!! χαλάλι και η κούραση και όλα!
    την έκανες απίθανη σε εμφάνιση αλλά σίγουρα και σε γεύση!!
    και μην νομίζεις, όλοι οι γάμοι πια σε κλειστό κύκλο γίνονται!!! 🙂
    καλή εβδομάδα!!

    • aris 16/02/2015 at 18:21 #

      Εύη χίλια ευχαριστώ !! Σωστό και αυτό …

  8. Beauty Follower 16/02/2015 at 14:35 #

    Ουαου… οχι μονη ομορφη και λαχταριστη αλλα και σουπερ υγιεινη!
    Μπραβο σου 🙂

    • aris 16/02/2015 at 18:20 #

      Σε ευχαριστώ, έχει σημασία που μου το λες εσύ !!!

  9. tanja@the green mixer 16/02/2015 at 14:45 #

    Παρότι είμαι της υγιεινής διατροφής στα γλυκά συνήθως δεν κάνω εκπτώσεις, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί με αλλεργίες οπότε αξίζει να υπάρχει και μια εναλακτική για όλους. Πολυ΄καλή δουλειά έκανες,το μόνο που το κίτρινο χρώμα στα διακοσμητικά μπαλάκια (εμένα τουλάχιστον) με παραπέμπει σε κάτι αλμυρό, δεν ξέρω γιατί.

    • aris 16/02/2015 at 18:17 #

      Αλήθεια, δεν παίζει καμία έκπτωση στη γεύση 🙂 Για τις διακοσμητικές μπαλίτσες ήμουν και εγώ προβληματισμένος ως προς το εικαστικό …, αλλά πρόσφατα προμηθεύτηκα κάτι στάμπες που δημιουργούν μικρά ωραία σχέδια από αμυδγαλόπαστα. Πιστεύω στο επόμενο παρόμοιο γλυκάκι (που ήδη δουλεύω) να σε κερδίσω περισσότερο 🙂

  10. Dimitra Decorasylum 16/02/2015 at 15:48 #

    Χρειάζονται και περισσότεροι σε έναν γάμο;;; Μην σου πω, βγάλε και τον παπά και κάντον Δήμαρχο χαχαχαχα
    Δεν έχω ιδέα τι γεύση έχει (δεν μπορώ να φανταστώ τους συνδυασμούς που έκανες) αλλά από εμφάνιση σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις!

    • aris 16/02/2015 at 18:11 #

      Ναι, μια χαρά είναι ο Δήμαρχος 🙂 Στη γεύση επικρατεί το πορτοκάλι, το κακάο και το αμύγδαλο …

  11. lenia 16/02/2015 at 18:01 #

    Εύγε,άρη! όντως μιλάμε για τούρτα υπερπαραγωγή! Πολύ όμορφη κ φαντάζομαι πόσο νόστιμη θα είναι!
    Φιλάκια!

    • aris 16/02/2015 at 18:09 #

      Ευχαριστώ Λένια !!! Ο συνδυασμός πορτοκάλι, κανέλα, κακάο, μέλι και αμύγδαλο είναι τελικά εγγύηση !! Φιλιά πολλά, σε σένα και στην αδελφή σου !!!

  12. Zambia 17/02/2015 at 13:23 #

    Υπέροχη και λατρεύω τον συνδυασμό σοκολάτας, πορτοκαλιού και αμυγδάλου/ αμυγδαλόπαστας μαγεία!
    Ούτε βουτυρόκρεμες… και λοιπά τζάτζαλα μάνταλα!

    Συγχαρητήρια Άρη!

    * Πέρασα και το blog σου στο blogroll μου για να βλέπω την τουρτάρα και δυστυχώς ο blogger δεν παίρνει τις φωτογραφίες από το δικό σου blog.
    Στο γράφω μήπως πρέπει/θέλεις να το ψάξεις…

    Ζ.

    • aris 17/02/2015 at 20:13 #

      Ζαμπια, το έχω προσέξει και εγώ. Κάτι παίζει με την featured image, πρέπει να το φτιάξω … 1000 ευχαριστώ που μου το λες και που φυσικά περνάς το blog μου στο blogroll σου 🙂
      Πραγματικά έχει παραγίνει με την βουτυρόκρεμα, χρησιμοποιείται παντού και σε μεγάλη (!) ποσότητα …

  13. Eleni 17/02/2015 at 16:35 #

    Εντυπωσιακή τούρτα θα την δοκιμάσω σε απλό κεικ για αρχή. Καλό σου απόγευμα!!!

    • aris 17/02/2015 at 20:13 #

      Ευχαριστώ Ελένη, ναι και σαν κέικ μια χαρά είναι !!!

  14. Iris mama goes vintage 17/02/2015 at 18:13 #

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!! Η τούρτα είναι υπερπαραγωγή ολόκληρη… χαλάλι ο κόπος σου πιστεύω γιατί το αποτέλεσμα είναι άριστο!!! Θα ήθελα τόσο να τη δοκιμάσω γιατί έχω μπουχτίσει από τα συνηθισμένα…

    • aris 17/02/2015 at 20:15 #

      Πολλά πολλά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ίρις !!!

  15. Penelope 17/02/2015 at 19:03 #

    Να ευχηθούμε και «βίον ανθόσπαρτο»!!! Με τούτη την τούρτα που δημιούργησες Άρη.
    Μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως η κρέμα σοκολάτας και θα την δοκιμάσω σε άλλη παραλλαγή τούρτας σίγουρα.

    • aris 17/02/2015 at 20:16 #

      Πηνελόπη, κάθε ευχή καλή είναι 🙂 Ναι βέβαια, η κρέμα σοκολάτας είναι εγγύηση, την χρησιμοποιώ σε διάφορες παραλλαγές της. Και το επόμενο post σχετικό θα είναι …

  16. peps@pepi's kitchen 18/02/2015 at 14:30 #

    Εντυπωσιακή και υγιεινή!!!

    • aris 18/02/2015 at 18:14 #

      Ευχαριστώ Πέπη, τα προσπαθώ και τα δύο 🙂

  17. Μαρία Τσαγκ 21/02/2015 at 00:03 #

    Άρη μας εντυπωσίασες και πάλι…. Φαίνεται τέλεια! Θα ήθελα τόσο να την δοκιμάσω!

    • aris 21/02/2015 at 10:05 #

      Thanx Μαρία !!! Εξαφανίστηκε όλη, την επόμενη φορά στο υπόσχομαι !! 🙂

  18. Athena craftcooklove 21/02/2015 at 09:07 #

    Άρη μου τώρα είδα την τουρτα !!! Πραγματικά εντυπωσιακή !!!! Και γεμάτη υγεία !! Παράδειγμα για μίμηση ( τα λέω για να τα ακούω ) !!! Μπράβο σου !!!

    • aris 21/02/2015 at 10:52 #

      Χίλια ευχαριστώ Αθηνά !! Και εσύ είσαι παράδειγμα για μίμηση γιατί αυτά που φτιάχνεις είναι εξαιρετικά δύσκολα και το ξέρω !! Και έχεις ταλέντο για να τα φτιάχνεις τόσο τέλεια .. Τι να πω για την τούρτα – iphone ?!!? Απίστευτη δουλειά !!

  19. mookies 21/02/2015 at 19:47 #

    Μπράβο Άρη εντυπωσιάστηκα! To παντεσπάνι και η αμυγδαλόπαστα μου άρεσαν πάρα πολύ, στην κρέμα σοκολάτα με χαλάει το ταχίνι αλλά για όποιους τους αρέσει είναι πολύ έξυπνη εναλλακτική. Τώρα είδα ότι έχεις και νέο post αλλά θα αφήσω σχόλιο σε αυτή την εντυπωσιακή τούρτα.

    • aris 21/02/2015 at 20:04 #

      Γεια σου Μίνα !!! Ξέρεις το ταχίνι χάνεται κάπως στη γεύση, απλά μας προσφέρει την λιπαρή του υφή … Αντί για ταχίνι βέβαια μπορεί να μπει και πολτός μήλου. Καλό τριήμερο, σε ευχαριστώ !!!!!

      • mookies 24/02/2015 at 14:42 #

        Καλή ιδέα ο πολτός μήλου, θα το δοκιμάσω.

  20. Γαμήλια Τούρτα 25/02/2015 at 23:10 #

    Εκπληκτική και πεντανόστιμη τούρτα!Και πολύ υγιεινή 🙂

    • aris 25/02/2015 at 23:15 #

      Ευχαριστώ πολύ !!! Πραγματικά είναι νόστιμη, οι γεύσεις έδεσαν !!!

  21. Linda 26/02/2015 at 11:18 #

    ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ, μόνο και μόνο για την τούρτα!!!! Είναι τέλεια!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!

    • aris 26/02/2015 at 18:00 #

      Αυτά λες, και μετά θα φταίω εγώ !! 🙂

Trackbacks and Pingbacks

  1. Υπερθρεπτικό Tiramisu !!!! | NEANIKON - 21/01/2018

    […] φτιάξω την αμυγδαλόπαστα για τις συνταγές μελισσάκια, τούρτα γάμου και πριγκίπισσα). Ό,τι χοντροκομμένο περισσεύει μες […]

Leave a Reply