Black Forest !!!!

9 Σεπ

Black Forest είχαμε απολαύσει και στο παρελθόν, σε μία έκδοση ενός πολυόροφου κέικ. Αυτή την φορά όμως το λαχτάρισα λίγο πιο ανάλαφρο, περισσότερο στην μορφή τούρτας!

Όλα ξεκίνησαν πριν 1-2 μήνες, όταν εκτός από γλυκό του κουταλιού & βυσσινάδα αποφάσισα να φυλάξω και μερικά βύσσινα σε κομπόστα. Εκεί σκέφτηκα πόσο τέλεια θα ήταν να τα χαρώ σε ένα σοκολατένιο black forest 🙂 Και αφού έκανα λίγο υπομονή, αποφάσισα πως δεν πάει άλλο και πρέπει άμεσα να το υλοποιήσω!

Θα χρειαστούμε:

Βάση

100 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
30 γρ αμύγδαλα
1 κοφτή κουταλιά πίτουρο (π.χ. από βρώμη)
2 κουταλάκια κακάο
3 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
15 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Τσέρκι με διάμετρο 10 Προκύπτουν 5 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες 😉

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό και αδειάζουμε τη «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.

Μους βανίλιας

200 γρ κάσιους (μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό)
3,5 κουταλιές μέλι
7 κουταλιές νερό (καθαρό, καλύτερα όχι από το μούλιασμα)
35 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
σποράκια από το 1/4 φυσικής βανίλιας

(τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από το νερό που θα βοηθήσει αν είναι λίγο ζεστό. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι παγωμένο γιατί πρέπει, όταν θα ενωθεί το λιωμένο (άρα και λίγο ζεσταμένο) βούτυρο κακάο με την κρέμα, όλα να έχουν την ίδια θερμοκρασία)

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε επίμονα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μία εντελώς λεία κρέμα. Λιώνουμε, πάλι προσεκτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε στην κρέμα. Συνεχίζουμε, στην μέγιστη ταχύτητα, τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενσωματωθεί πλήρως. Αδειάζουμε αμέσως την κρέμα στο τσέρκι, περιμένουμε 10-15 λεπτά και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Στολισμός

κομματιασμένη χειροποίητη σοκολάτα
1/2 κούπα  κομπόστα βύσσινο
κακάο σκόνη

Σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε για λίγη ώρα μόνο το χυμό της κομπόστας ώστε ελαφρώς να συμπυκνωθεί και να πάρει την μορφή ενός σιροπιού.

Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι (ίσως με την βοήθεια ενός λεπτου μαχαιριού) και στολίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα. Τοποθετούμε τα βύσσινα και από πάνω περιχήνουμε το σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με ελάχιστο κακάο.

Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τα βύσσινα (αφού τα στραγγίσουμε) εσωτερικά μες στην κρέμα. Πολύ απλά, αφού απλώσουμε τη βάση, στρώνουμε μια σειρά από βύσσινα και μετά από πάνω ρίχνουμε την κρέμα μας. Πιστεύω έτσι τρώγεται πιο ευχάριστα αφού με μια μπουκιά συνδυάζουμε όλες τις γεύσεις. Εγώ κράτησα τα επίπεδα διακριτά μόνο και μόνο για να πετύχω μία πιο εντυπωσιακή φωτογράφιση. 😉

Αλλά σε κάθε περίπτωση προκύπτει απολαυστικό !!!!!!!!!!!!!!!

Μη το ξεχάσω, ένα θερμό θερμό θερμό ευχαριστώ να στείλω στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι για το 8σέλιδο αφιέρωμα σε μένα και στο Νεανικόν στο τεύχος Αυγούστου – Σεπτεμβρίου !!!!!!!!! Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα περίπτερα !!!!!

Επίσης άλλο ένα πολύ γλυκό ευχαριστώ στην Κρίστυ Περρή και στην Athens Voice για την συμμετοχή της lemon pie μου στο άρθρο 11 food bloggers μοιράζονται την αγάπημένη τους συνταγή. 🙂

Τι άλλο να σας πω; Συνεχίζω ακάθεκτος με τις δημιουργίες και τις κατασκευές μου 🙂  Περισσότερα για αυτά όμως θα πούμε στο επόμενο post το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα 4 χρόνια Νεανικόν 😉 🙂

'Αλλα Άρθρα:

3 Σχόλια to “Black Forest !!!!”

  1. Πολύ ωραία πρόταση και υπέροχη παρουσίαση, Άρη! Αγαπώ τα βύσσινα σε κάθε μορφή τους! Συγχαρητήρια για κάθε σου αφιέρωμα και αναμένω το επόμενο, επετειακό ποστ σου. Καλό και δημιουργικό φθινόπωρο να έχεις!

  2. Marion 13/09/2018 at 09:21 #

    Δεν χορταίνω να το βλέπω Αρη μου. Η κομπόστα βύσινο πρέπει να είναι φανταστική.
    Και ο συνδυασμός της με τα υπολοιπα υλικά ταιριαστός.
    Μπράβο!!!

    Καλή συνεχεια σε ότι κάνεις.

Leave a Reply