Δροσερή Σαγκρία
6 Σεπ
Εδώ και καιρό στο twitter με ακολουθεί ο SouthernWineRoads. Κάποια στιγμή, κοιτώντας το προφίλ του ανακαλύπτω πως πρόκειται για μία μικρή εταιρεία με αντικείμενο την προώθηση των Ελληνικών κρασιών στην Βρετανική αγορά. Εξαιρετικό, σκέφτομαι!
Λίγο μετά τον δεκαπεντάυγουστο μου στέλνει ένα μήνυμα: “Είμαι η Μαρία και βρίσκομαι για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Θα ήθελες να τα πούμε από κοντά, να σου προσφέρω και μερικά κρασιά για έμπνευση;” “Ωωω, με χαρά, ευχαριστώ!” απαντώ.
Βέβαια, με το αλκοόλ εγώ δεν έχω σχέση. Πίνω σπάνια, πάντα από ευγένεια όταν κάποιος μου προσφέρει ένα ποτό.
Με το κρασί όμως αισθάνομαι λίγο διαφορετικά. Και δεν είναι μόνο όσα ακούω και διαβάζω για τα οφέλη του στην υγεία, κυρίως με συναρπάζει το πάθος και το μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά μαζί του.
Έτσι και η Μαρία, που την συνάντησα σε ένα καφέ λίγο κάτω από την Ακρόπολη. Μου μιλούσε για το κρασί και το πρόσωπο της έλαμπε, τα μάτια της ακτινοβολούσαν. Μου χάρισε 6 κρασιά αλλά και μία μαρμελάδα φραγκόσυκο, όλα βιολογικής καλλιέργειας. Της υποσχέθηκα πως κάποια θα τα δοκιμάσω μέσα από τις συνταγές μου και μετά θα τις μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Και έτσι έκανα, λίγες μέρες μετά, ξεκινώντας από μία δροσερή και αρωματική σαγκρία. Η συνταγή φυσικά είναι πάναπλη:
Θα χρειαστούμε:
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
xυμό από 3 πορτοκάλια
2 κουταλιές πετιμέζι
φέτες από 1 πορτοκάλι
φέτες από 1 μοσχολέμονο
2 αχλάδια ψιλοκομμένα σε κυβάκια
μερικές ρόγες σταφύλι
λίγα σποράκια από κάρδαμο
Σε μία κανάτα τοποθετούμε πρώτα τα στερεά υλικά μας και στη συνέχεια προσθέτουμε, το χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι καθώς και το κρασί. Παγώνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα ώστε να προκύψει ένα δροσερό και αρωματικό ποτό. Κατά το σερβίρισμα είναι προτιμότερο να μην συμπληρώσουμε με παγάκια, διότι αποδυναμώνουν την γεύση 😉
Στην συνάντησή μας κάποια στιγμή προστέθηκε και ο Θοδωρής, που τον προσκάλεσε η Μαρία. Ο Θοδωρής μας μίλησε για τα προϊόντα που παράγουν στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Μου χάρισε πετιμέζι, σταφίδες και κρασί υψηλής ποιότητας. Το πετιμέζι το δοκίμασα ήδη, στη Σαγκρία, και εντυπωσιάστηκα. Σύντομα, σε ένα από τα επόμενα post, θα τα αξιοποιήσω όλα μαζί σε έναν απολαυστικό baba au sirop de raisin ( και όχι au rhum 😉 )
Αγαπημένο μου ποτό η Σαγκρια! Την παρουσιάσες εξαιρετικά και ενθουσιαστηκα κι εγω! Αναμενω και τη συνταγή με το πετιμέζι!
Ευχαριστώ !!
Πολυ ωραια και δροσερη συνταγη!! Εξαιρετικο ποτο!
Η δε πρωτη φωτογραφια σκιζει!
Thanks !! Πήγε καλά η φωτογράφιση αυτή την φορά … αλλά και το ποτάκι πολύ φρούτένιο!!
Ωραία προσθήκη το πετιμέζι καθώς γλυτώνεις τη ζάχαρη που συνήθως βάζουν. Φρούτα εποχής και καλό κρασί, τα καλύτερα υλικά για να φτιάξεις μια νόστιμη σανγκρία.
Ναι, μια χαρά ταιριάζει το πετιμέζι στην σαγκρία 😉
Μπράβο Άρη , πρε΄πει να είναι καταπληκτική όπως και τα υλικά φυσικά!!!
Ευχαριστώ 🙂 !!
Λατρεμένη η σακγρια και πάντα τέτοιες ενδιαφέρουσες συναντήσεις Άρη! Την καλημέρα μου & καλό φθινόπωρο!
Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα!
Φοβερή η σαγκριά!Μας έδωσες μια εξαιρετική συνταγή όπως πάντα! Τέτοιες συναντήσεις είναι πάντα ευχάριστες Άρη μου!Καλή εβδομάδα<3
Ευχαριστώ Λίλια !! Καλή εβδομάδα !! Πάω να δω το post σου, είδα κάτι καλό έβαλες !!!
Αγαπημένη η Σαγκριά! αλλά συνήθως την αγόραζα έτοιμη!
άντε να πρόσθετα κανένα μηλαράκι 🙂 Τώρα πια ξέρω!!
Όσο για το πετιμέζι ανυπομονώ και για άλλες ιδέες πως να το αξιοποιήσω (εκτός από να το δίνω με το κουτάλι σαν δυναμωτικό στα παιδιά)
Οι φωτογραφίες τέλειες όπως πάντα!
Ευχαριστώ !! Το πετιμέζι αποτελεί υπέρ αγαπημένο γλυκαντικό του blog. Σύντομα θα υπάρξουν και άλλες συνταγές, αλλά μπορείς να βρεις και παλιές..
Καλημέρα Αρη, και καλή εβδομάδα!
Μου αρέσει πολύ η Σαγκριά, αλλά απέφευγα λόγω ζάχαρης να πιώ,
αφού έχω την εναλλακτική με ένα καλό ποτήρι κρασί!
Τώρα που έχω μία άλλη τόσο τέλεια συνταγή το σκέφτομαι να την φτιάξω εγώ!!
Ευχαριστώ Μάχη! Το πετιμέζι είναι υπέροχο γλυκαντικό !!
Εύγε Άρη, πολύ ωραία!
Λατρεύω τη σανγκριά και ειδικά το καλοκαίρι παίζει πολύ στο τραπέζι μου στη βεράντα.
Θα δοκιμαστεί κι η δική σου πρόταση. Μ΄άρεσε η προσθήκη του κάρδαμου, excellent!
Ζ.
Ναι, το κάρδαμο μου αρέσει, ειδικά με πορτοκάλι 😉
καλησπέρα Άρη!!
πολύ ωραία η συνταγή σου αλλά και οι φωτογραφίες σου δεν πάνε πίσω! 😉
μου αρέσει πολύ που πρόσθεσες το κάρδαμο!
καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ Εύη !!!
πόσο θα θελα να χω λίγη τώρα με τόση ζέστη! νομίζω δροσίζομαι μόνο που την βλέπω! 🙂
πολύ όμορφες φωτογραφίες Άρη. Δροσερότατες!
Μπράβο και στη Μαρία για την προώθηση των ελληνικών κρασιών.
Ευχαριστώ! Ναι, η προσπάθεια της Μαρίας αξιέπαινη !!
Αγαπημένη η σανγκρια αλλά και το πετιμέζι έχει τη δική του γλύκα.Πέρυσι το χρησιμοποίησα αρκετά στην κουζίνα μου.Η συνταγή σου πάντως είναι άκρως απολαυστική.Καλή εβδομάδα!
Υ.Γ. Περιμένω συνταγές με φραγκόσυκα…
Το μεθεπόμενο post, θα είναι με φραγκόσυκα!!!
Τι ομορφα τα 5 μπουκάλια!
Μμμμμ σαγκρια, ωραια ιδεα για να δροσιστουμε το βραδακι 😉
Αντί για πετμέζι, τι αλλο μπορω να χρησιμοποιήσω?
Καλή εβδομάδα!!!
Και εμένα μου αρέσουν, η ετικέτα είναι πολύ μπροστά!
Μπορείς να βάλεις μία κουταλιά μέλι 😉
Thanks!
Τι όμορφη παρουσίαση! Μου αρέσει η τσαχπινιά με το κάρδαμο 🙂
Ευχαριστω Μαρία!
Ωραία πρόταση για τα δροσερά φθινoπωρινά βράδια. Το πετιμέζι και το κάρδαμο σίγουρα τη διαφοροποιούν γευστικά και με βάζουν σε πειρασμό να τη δοκιμάσω. Η φορτωμένη με ζάχαρη σαγκριά δεν είναι του γούστου μου.
Λίγο τη διαφοροποιούν, κατά τ’αλλα προκύπτει η κλασσική σαγκρία 😉
Και εγώ έχω τα θέματα μου με το κόκκινο κρασί πλέον, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τις όμορφες φωτογραφίες σου ασχολίαστες και μπράβο για την συνεργασία (αν μπορείς να το πεις και ετσι).
Thanks Τάνια!
Ξέρεις πόσο καιρό σκέφτομαι να φτιάξω μία σαγκριά και μου έρχεσαι με συνταγή εύκολη και γρήγορη!! Μόνο το πετιμέζι μου λείπει το οποίο πρέπει να προμηθευτώ σύντομα..
Δεν είναι τέλειες αυτές οι συνεργασίες;; Γνωρίζεις νέους ανθρώπους, μαθαίνεις, δοκιμάζεις!!
Ναι!! Είναι πολύ όμορφες και εποικοδομητικές αυτές οι γνωριμίες !!!!
Καλημέρα! Υπέροχο ποτό και πολύ πρωτότυπο με το πετιμέζι. Φυσικά και θα δοκιμάσω τον συνδυασμό. Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες. Όσο για τη συνεργασία …μπράβο!!
Καλό φθινόπωρο!
Ευχαριστώ ! Είναι όμορφες δημιουργικές γνωριμίες !!
Πολύ δροσερό και καλοκαιρινό ποτό.
Το καλό κρασί παίζει ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη έκπληξη το κάρδαμο.
Σωστά, βασικό είναι το καλό κρασί !!!
Αχ μου θύμησες κάτι όμορφες νύχτες στη Βαρκελώνη. Η Σαγκρία είναι το μόνο ‘γλύκο’ κρασί που μπορώ να πιω άνετα.. μμμ!!! απλα φανταστική η δική σου, μένει μόνο να τη δοκιμάσω.
Εύχομαι πολλά όμορφα και δροσερά βράδια με παγωμένη σαγκρία ¨Αρη μου!
Και μένα μου θυμίζει Ισπανία !!!!
Και τα κρασάκια έπεσαν φυσικά στα καλύτερα χέρια!