Super Cake !!!
21 Φεβ
Καλησπέρα !!!!!!!!!!!!! Πέρα για πέρα !!!!! 🙂
Λοιπόν επιστρέφω με ένα γλυκάκι που μόνο super cake μπορώ να το χαρακτηρίσω! Φανταστείτε ένα ζουμερό αρωματικό κέικ, με ολόκληρα κομμάτια μήλου και από πάνω σοκολατένιο γλάσο.
Με πιο δυνατή σοκολατένια γεύση χάρη στην σπιρτάδα του ginger 😉
Τέλειο δεν ακούγεται;;
Και το σημαντικότερο: πανεύκολο!
Θα χρειαστούμε:
100 gr ξερά σύκα
100 gr ξερούς χουρμάδες
100 ml ελαιόλαδο
1 πολύ ώριμη μπανάνα
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
μία κοφτή κουταλιά κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
50 ml νερό (από αυτό που περισσεύει κατά το μούλιασμα των φρούτων)
αλεύρι ολικής όσο πάρει
μία κουταλιά κοφτή baking powder
1 μεγάλο μήλο
Για το γλάσο:
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
χυμό από μισό πορτοκάλι
2 κουταλάκια κακάο
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
½ κουταλάκι αποξηραμένο ginger
Τοποθετούμε τα ξερά σύκα καθώς και τους χουρμάδες σε ένα μπολ με νερό ίσα τα σκεπάζει. Περιμένουμε 1-2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο μούλτι. Λειτουργούμε την συσκευή μέχρι τα φρούτα να πολτοποιηθούν. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, το baking και το μήλο. Δουλεύουμε επίμονα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα, με μία «ενωμένη» γεύση.
Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ ανάδευσης και λίγο – λίγο ρίχνουμε το αλεύρι (μαζί με το baking). Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένας σχετικά πυκνός χυλός, ίσως λίγο πιο σφικτός από το κλασσικό κέικ μιας και το μείγμα μας περιέχει αρκετή υγρασία λόγω των φρούτων. Ανακατεύουμε σταθερά. Στο τέλος καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το μήλο και το προσθέτουμε και αυτό. Ανακατεύουμε άλλη μία φορά.
Γεμίζουμε ένα ταψάκι με διάμετρο περίπου 18 εκ., αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε για να μην μας κολλήσει το κέικ στα τοιχώματά του. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 150 βαθμούς.
Το κέικ αρχικά φουσκώνει αλλά μετά «κάθεται» γιατί στην υφή του παραμένει ζουμερό. Το μήλα γίνονται πεντανόστιμα σαν λουκούμια, εφόσον ψηθούν αρκετά και μαλακώσουν.
Ο γλάσος παρασκευάζεται πολύ απλά: σε ένα μικρό μπολ, με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να πετύχουμε μία λεία κρέμα. Μην τον παραλείψετε, αναβαθμίζει κατά πολύ την συνολική γεύση.
Αυτό ήταν! Απολαμβάνουμε!
Οι εργασίες μου στο μικρό τυπογραφείο συνεχίζονται, μετά την επανεκτύπωση της καρτούλας τόοοοσοοοο σειρά έχει η κάρτα Grèce!
Να σας ενημερώσω επίσης πως τα χειροποίητα καπελάκια μου είναι διαθέσιμα και στο κατάστημα it’s all oh so souvenir to me , Νορμανού 5 Μοναστηράκι Αθήνα.
Παράλληλα ετοιμάζω όμορφα Ελληνικά σημαιάκια που θα ταξιδεύσουν στην Ολλανδία, για να στολίζουν το booth μίας έκθεσης ελληνικών προϊόντων 🙂
Τέλος θέλω να στείλω και από εδώ ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Νικολέτα για το όμορφο αφιέρωμα που μου έκανε στο blog της One Quarter Greek!
Επίσης να στείλω άλλο ένα τεράστιο ευχαριστώ και στην Ξανθή που στις συνταγές της Καθαράς Δευτέρας προτείνει και μία δική μου!
Και ακόμα ένα! Αυτή την φορά στην Maryam και στο crikos.com που στα πλαίσια μίας πολύ όμορφης εκδήλωσης, μου έδωσε την ευκαιρία να πω live δυο λόγια για το Νεανικόν!
Αυτά! Στρώνομαι στην δουλειά! 🙂 Τα ξανά λέμε πολύ σύντομα!
Αααα, στο instagram με ακολουθείτε; Postάρω πλέον πολλές φωτογραφίες in advance 😉
Το γλυκό βγήκε πολύ αρωματικό (μοσχοβόλησε όλο το σπίτι!) αλλά πολύ γλυκό, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Αν την επόμενη φορά βάλω λιγότερους χουρμάδες και σύκα πιστεύεις ότι θα γίνει καλό ή θα χαλάσουν οι αναλογίες;
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου, είναι πάντα ευφάνταστες και υγιεινές!
Γεια σου Τατιάνα! Ευχαριστώ που το δοκίμασες! Ναι, αμέ, μπορείς να αφαιρέσεις του χουρμάδες, να μειώσεις ελάχιστα το ελαιολαδο και να προσαρμόσεις και το αλεύρι. Θυμάμαι πως δεν μου είχε φανεί πολύ γλυκό σε μένα γιατί κάπως ισορροπούσε με τα εξτρα αρωματικά που είχε και με τον λίγο spicy σοκολατένιο γλάσο. Μπορεί όμως να έτυχε τα φρούτα μου να μην ήταν πολύ γλυκά 😉 ή απλά να είναι θέμα γούστου 🙂
Πάντως μπορείς να πειραματιστείς με την συγκεκριμένη συνταγή.
Την πρώτη φορά που το έφτιαξα αντί για σύκα και χουρμάδες ειχα βάλει 50ml χαρπουπόμελο και 4-5 κουταλιές σταφίδες και πάλι καλό είχε βγει. Μπορεί και λιγότερο γλυκό, μιας και οι χουρμάδες έχουν μπόλικη γλύκα.
Άλλη εναλλακτική είναι να βάλεις ξινόμηλα, ή αχλάδια ή να μην βάλεις καθόλου την μπανάνα.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Το γλυκό σου είναι πολύ νόστιμο, εκτός από την παραπάνω γλύκα που δεν επιτρέπει και μεγάλη κατανάλωση (αυτό είναι καλό 🙂 ). Ίσως ήταν πολύ γλυκά τα φρούτα μου όπως λες. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω κάποια από τις παραλλαγές σου και θα σου πω.
Το γλάσο όντως είναι λίγο spicy (super!) και βγάζει πολύ ωραία το άρωμα του πορτοκαλιού.
Εγώ ευχαριστώ 🙂