Tarte au citron !!!

27 Σεπ

ή αλλιώς Τάρτα λεμόνι! Αλλά επειδή βρίσκομαι σε απόλυτο french mode προτίμησα το γαλλικό 🙂

H επιρροή της γαλλικής κουλτούρας στο Νεανικόν νομίζω είναι παραπάνω από εμφανής εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος ειδικά που είχα την χαρά να βρεθώ στο Παρίσι και στην Μασσαλία (δες φωτό στα insta highlights: @aris_sotiriou) νομίζω λίγο το τερμάτισα 🙂 Αλλά δεν μπορώ και αλλιώς! Ο δικός μου κόσμος είναι ένας συνδυασμός της Ελληνικής και Γαλλικής αισθητικής 🙂

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αγάπης, δύο νέες μου δημιουργίες πρόσφατα γεννήθηκαν! Ένα μπλοκ ζωγραφικής L’été grec και μία καρτούλα για το Παρίσι! Θα τα βρείτε τόσο οnline μέσω jamjar όσο και στο αγαπημένο μου Flâneur στην Πλάκα.

Επίσης είναι έτοιμο και το 3ο επεισόδιο του Le Petit Athénien! Έχει θέμα τι άλλο, την Γαλλία! 🙂

Πάμε όμως να χαρούμε μία τάρτα λεμόνι! 

H τάρτα λεμόνι αποτελεί μία από τις αγαπημένες μου συνταγές. Δεν είναι πρώτη φορά που την παρουσιάζω, νομίζω είναι η τέταρτη, αν δεν κάνω λάθος 🙂 Δεν έχω αλλάξει, αυτή την φορά, πολλά σε σχέση με την τελευταία. Μόνο αφαίρεσα το τελευταίο στάδιο όπου περνάω την κρέμα μέσα από τον μύλο λαχανικών. Αυτό το έκανα για να δώσω πιο μεταξένια και καθαρή υφή στην κρέμα αλλά τελικά διαπίστωσα πως αποτελεί πολύ ταλαιπωρία για το σχεδόν τίποτα.

Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:

Για τη βάση θα χρειαστούμε:

100 γρ πολτό μήλου
35 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
140 γρ αλεύρι ολικής
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι τριμμένη φυσική βανίλια (προαιρετικά)

Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας (προαιρετικά)

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

280 γρ πολτό μήλου
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
ξύσμα από μισό λεμόνι
150 ml νερό
100 ml χυμό λεμονιού
3 κρόκους
4 γεμάτες κουταλιές μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη (όχι περισσότερο)

(Προκύπτουν 4 μερίδες)

Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου. Καθαρίζουμε περίπου μισό κιλό ώριμα και νόστιμα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μαζί με ελάχιστο νερό τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν καλά τα υγρά τους. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τον πολτό μήλου μπορούμε να τον ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τον αποθηκεύσουμε ζυγισμένο σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Προχωράμε στη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τον πολτό μήλου, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και την βανίλια και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Πλάθουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που σχεδόν να μη κολλάει στα χέρια μας.

Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε ένα ταψάκι και με την ζύμη σχηματίσουμε την βάση της τάρτας. Φροντίζουμε των ύψος των τοιχωμάτων να είναι ομοιόμορφο. Εάν θέλουμε απλώνουμε μία στρογγυλή λαδόκολλα εσωτερικά και από πάνω βάζουμε ειδικά κεραμικά φασόλια. Αυτό γίνεται για να μη φουσκώσει η τάρτα υπερβολικά και χάσει την μορφή της ή για να μη ξεραθεί επιφανειακά. Φουρνίζουμε για 17 με 18 λεπτά. Όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει η τάρτα μας και δεν θα κόβεται ευχάριστα με το κουταλάκι. Με προσοχή ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει.

Επόμενο βήμα η κρέμα.

Στο μούλτι ρίχνουμε τον πολτό μήλου, τους τρεις κρόκους και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για ένα λεπτό περίπου σε μεγάλη ταχύτητα. Σταματάμε την συσκευή, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και περιμένουμε υπομονετικά και προσεκτικά μέχρι να δέσει. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά. Για να διαπιστώσουμε πως είναι έτοιμη τοποθετούμε λίγη στο πίσω μέρος ενός κουταλιού, φυσάμε λίγο να κρυώσει, και ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται όπως πρέπει.

Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ρίχνουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα. Περιμένουμε να έρθει το γλυκό μας σε θερμοκρασία δωματίου και το αποθηκεύουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Μετά απολαμβάνουμε! 🙂

 

 

Κλείνοντας, σας αποχαιρετώ με φωτογραφίες και μικρά βίντεο με 3 από τα αγαπημένα μου εργαλεία. Το κοπτικό των παλιών φωτογράφων με το οποίο κόβω όλες τις κάρτες μου, το τυπογραφικό πιεστήριο της δεκαετίας του 1920 με το οποίο τυπώνω καθώς και το συρραπτικό με το οποίο δένω εσωτερικά τα μπλοκ ζωγραφικής 🙂

 

 

No comments yet

Leave a Reply