Δεν βγήκε Βασιλόπιτα!

29 Δεκ

Πριν αρχίσω να εξιστορώ την αποτυχία/επιτυχία του σημερινού γλυκού να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους !!!
Εγώ αυτή την εβδομάδα τόλμησα μία διαφορετική βασιλόπιτα με έντονη πορτοκαλένια γεύση μιας και το πορτοκάλι αποτελεί το φρούτο της εποχής. Σκέφτηκα αφού περάσω ένα πορτοκάλι από 4 διαφορετικές βράσεις, ώστε να φύγει η πίκρα, να το πολτοποιήσω και μαζί με πουρέ μήλου να τα χρησιμοποιήσω ως βάση στο κέικ. Τελικά συνέβη αυτό που φοβόμουν, δεν μου βγήκε βασιλόπιτα 🙁 Αντιθέτως προέκυψε ένα ζουμερό κέικ, που δεν φούσκωσε σχεδόν καθόλου, κάτι σαν blondie, brownie δηλαδή χωρίς κακάο …

Και εκεί που έλεγα θα προσπαθήσω την συνταγή από την αρχή, δοκιμάζω λίγο από την άκρη και ενθουσιάζομαι… Κυριαρχεί υπερβολικά το πορτοκάλι, αλλά ούτε μου ξινίζει ούτε μου πικρίζει, και αποφασίζω από βασιλόπιτα να το μετατρέψω όπως – όπως σε γλυκάκι ψυγείου 🙂 😉 Φτιάχνω μία κρέμα από αμύγδαλα, λέω δεν μπορεί θα του ταιριάζει, και κάπως πρόχειρα λίγες ώρες μετά ετοιμάζω μία βιαστική φωτογράφιση. Ό,τι βγει, σήμερα που υπάρχει χρόνος.

Το αποτέλεσμα βγήκε γευστικά πάρα πολύ ευχάριστο, λίγο συμπαγές στην υφή αλλά δροσερό και υπέρ – αρωματικό. Η φωτογράφιση δεν λέει και πολλά … αλλά θα επανορθώσω σε επόμενα posts 😉

Για το κέικ θα χρειαστούμε:

2 ώριμα & νόστιμα μήλα
1 κουταλιά σταφίδες
1 ολόκληρο πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωριστά κρόκοι – ασπράδια)
240 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση με ήπια γεύση)
100 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλα
περίπου 250 γρ αλεύρι ολικής (ή όσο πάρει μέχρι να προκύψει ένας χυλός για κέικ)
1 κουταλιά baking powder

τσέρκι διαμέτρου 18 εκ, προκύπτουν 7-8 μερίδες

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια και μαζί με τις σταφίδες συν λίγο νερό τα βράζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους.

Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα ξεπικρίζουμε το πορτοκάλι. Δηλαδή το κόβουμε (χωρίς να το καθαρίσουμε) στα 4 και το βράζουμε 4 φορές αλλάζοντας κάθε φορά νερό.

Μόλις τα βρασμένα μήλα και πορτοκάλι έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου τα τοποθετούμε στο κάδο του επεξεργαστή τροφών και τα πολτοποιούμε. Έχοντας τη μέγιστη ταχύτητα ενεργή προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και στην συνέχεια το πετιμέζι και το ελαιόλαδο.

Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Αδειάζουμε το αρχικό μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ ανάδευσης και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, στο οποία έχει ενσωματωθεί το baking powder καθώς και η κανέλα. Ενδιάμεσα στις προσθήκες του αλευριού ρίχνουμε και κομμάτια μαρέγκα και όλα μαζί τα ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι ομοιογενές και να έχει την μορφή του κλασσικού χυλού για κέικ.

Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και γεμίζουμε το τσέρκι. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Προχωράμε με την κρέμα αμυγδάλου:

80 γρ καθαρισμένα (λευκά) αμύγδαλα
60 ml νερό
4 κουταλιές μέλι

Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν ιδανικά για ένα βράδυ. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών, ενεργοποιώντας την μέγιστη ταχύτητα. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (πρώτα το νερό) και συνεχίζουμε επίμονα το άλεσμα μέχρι να προκύψει μία σχετικά κρεμώδης υφή.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από κέικ, στολίζουμε με ρόδια (ή ό,τι άλλο θέλουμε/έχουμε) και το γλύκισμα μας είναι έτοιμο. Διατηρείται στο ψυγείο.

Αν θέλετε βάλτε και φλουρί, αλλά κλασσική βασιλόπιτα δεν θυμίζει 🙂

Καλή Πρωτοχρονιά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 Σχόλια to “Δεν βγήκε Βασιλόπιτα!”

  1. Maria Ifadopoulou 29/12/2016 at 00:27 #

    Χρόνια πολλά, Άρη! Κάθε εμπόδιο για καλό! Τι κι αν δε βγήκε, όπως το περίμενες; Εκτός από βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι ή κέικ, καθιέρωσε τη δική σου βασιλόπιτα τύπου brownie! Όσο για τη φωτογράφιση υποκλίνομαι! Καλή χρονιά να έχουμε!

  2. Ξανθή 29/12/2016 at 07:49 #

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
    Σήμερα ή αύριο ετοιμάζομαι κι εγώ για μια βασιλόπιτα κέικ πειραματική με μανταρίνια, για να δούμε τι θα βγει.
    Καλή Χρονιά!!

  3. spoon stories 29/12/2016 at 12:36 #

    Εγώ δεν έχω τέτοια θέματα χαχα μια χαρά λαχταριστό μου φαίνεται…οι πειραματισμοί μου αρέσουν οπότε όλα καλά!Χρόνια Πολλά Άρη μου!

  4. Ερμιόνη 29/12/2016 at 19:25 #

    Χρόνια πολλά Άρη!
    Εμφανισιακά το γλυκό δείχνει πάρα πολύ λαχταριστό 🙂
    Έχουν πλάκα αυτές οι αποτυχίες που εξελίσσονται σε αναπάντεχες επιτυχίες πάντως!
    Εύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία και χαρά!

  5. Θεοδώρα 30/12/2016 at 20:22 #

    Χρόνια πολλά Άρη με υγεία. Αφού είναι τόσο πορτοκαλένιο σίγουρα θα είναι τέλειο το blondie-βασιλόπιτα. Και του χρόνου!

  6. peps@pepi's kitchen 30/12/2016 at 21:03 #

    Βασιλόπιτα/μπράουνι…σούπερ!!!!!

    Καλή Πρωτοχρονιά!!

  7. Αγγελική 30/12/2016 at 23:34 #

    Αφού βγήκε brownie μια χαρά!! Η ιδέα πάντως ήταν πολύ καλά και σίγουρα και η γεύση!
    Καλή Πρωτοχρονιά Άρη!!

  8. Christina Makri 02/01/2017 at 10:50 #

    Εσένα ακόμη και οι «αποτυχίες» σου καταλήγουν σε απόλυτη επιτυχία! Πόσο λαχταριστό φαίνεται… και αυτές είναι οι βιαστικές φωτογραφίες;;;;;; OMG! Σου εύχομαι Άρη μου η καινούργια χρονιά να σου φέρει εκτός από υγεία, επιτυχία σε κάθε επίπεδο, προσωπικό και επαγγελματικό και ότι άλλο εσύ επιθυμείς!!!!

  9. Beauty Follower 02/01/2017 at 11:24 #

    Καλό, χαρούμενο και πάντα νόστιμο Νέο Έτος 2017!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  10. evangelia vlassopoulou 10/01/2017 at 11:19 #

    Άρη μου, χρόνια πολλά με υγεία και νεανικοποιημένες συνταγές!Πολλές φορές οι «αποτυχίες» μας φέρνουν τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες πάντως μου αρέσουν

Leave a Reply