Τάρτα με Μούρα και Αμπαρόριζα
25 Μάι
Επιστρέφουμε με μία απλή, θρεπτική και αρωματική τάρτα. Με βάση μία παλιότερη συνταγή θα δημιουργήσουμε ένα μοναδικό γλύκισμα χρησιμοποιώντας εποχιακά φρούτα και παραδοσιακά αρώματα.
Συγκεκριμένα, θα συνδυάσουμε τα μαύρα μούρα που ευδοκιμούν αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα με την αμπαρόριζα ένα μαγικό φυτό που τα παλιά τα χρόνια χρησιμοποιούσαν για να απογειώνουν τα γλυκά του κουταλιού.
Ξεκινάμε με την βάση της τάρτας, θα χρειαστούμε:
– περίπου 260 γρ αλέυρι ολικής (κατά προτίμηση από σκληρό σιτάρι αλεσμένο σε πετρόμυλο)
– 100 ml νερό
– 4 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή πετιμέζι
– 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
– 50 ml ελαιόλαδο
– 2 κοφτά κουταλάκια baking powder
– τσέρκι διαμέτρου 18 εκ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ ομογενοποιούμε όλα τα στερεά. Σιγά σιγά τα προσθέτουμε στο υγρό μείγμα ζυμώνοντας μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που ελαφρά να κολλάει στο χέρια μας. Είναι βασικό να παραμείνει η βάση της τάρτας μαλακή ώστε να κόβεται και να τρώγεται ευχάριστα
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία λαδόκολλα, από πάνω τοποθετούμε άλλη μία και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε σε μία διάμετρο περίπου 22 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, τοποθετούμε κεντρικά το τσέρκι μας και παίρνοντας κομμάτια από τη ζύμη που περισσεύει χτίζουμε εσωτερικά τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε η βάση με τα τοιχώματα να ενωθούν. Λογικά θα μας περισσέψει ζύμη, με αυτή σχηματίζουμε 2-3 μπισκότα.
Επόμενο βήμα η γέμιση, θα χρειαστούμε:
– 600 γρ ώριμα μάυρα μούρα
– 1 φυλλαράκι αμπαρόριζα
– 1 κουταλιά αλεύρι ολικής
– 1 κουταλιά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή πετιμέζι
Τοποθετούμε τα μούρα μαζί με την αμπαρορίζα σε μία κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να πιουν καλά τα υγρά τους. Στην συνέχεια αφαιρούμε την αμπαρόριζα, και αφού αφήσουμε λίγο τον πολτό να κρυώσει προσθέτουμε το αλέυρι και το πετιμέζι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την τάρτα μας.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στο 170 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Στο τέλος θρυμματίζουμε στο blender τα μπισκότα και τα απλώνουμε πάνω από την τάρτα. Έτοιμη !
Τα μούρα τα προμηθεύτηκα από τον κήπο στο πατρικό μου. Μουριές συναντάμε πολλές στην επαρχία, αλλά και κάποιες μέσα στις πόλεις. Επιλέγουμε τα μούρα που έχουν εντελώς μαυρίσει γιατί αυτά έχουν την απαραίτητη γλύκα και νοστιμιά. Επίσης, αυτές τις μέρες πρόσεξα να τα πουλάνε και σε καταστήματα με βιολογικά δυστυχώς σε τσιμπημένες τιμές, πιθανότατα λόγω της δυσκολίας στην συγκομιδή/συντήρησή τους.
Κι εγώ περιμένω να περάσουν οι μέρες να πάω στο πατρικό μου να μαζέψω μούρα, που τόσο μου αρέσουν. Μόλις βρήκα και τι θα τα κάνω! Φαίνεται υπέροχη Άρη, μπράβο!
Ευχαριστώ Αγγελική !!!
Εξαιρετική!! Οι φωτογραφίες μοναδικές και η τάρτα λαχταριστή και αρωματική! Θα δοκιμαστεί άμεσα με όποιο γλυκό φρούτο εποχής βρω (μούρα δε θα βρω σίγουρα) γιατί έχω εντολή να φτιάχνω συνταγές σου!!! Ευχαριστούμε Άρη!!
Και με άλλα φρούτα γίνεται, αν δεν είναι πολύ γλυκά ή αρωματικά ανάλογα προσθέτουμε γλύκα ή άρωμα με άλλα υλικά 😉
Ευχαρίστησε και αυτόν που σου έδωσε την “έντολή” 🙂
Aρη πολύ καλή η τάρτα σου λιτή και πολύ όμορφη μαζί!!
Ζηλεύω για τα μούρα που μπορείς από την παραγωγή σου κατευθείαν… στην τάρτα!!
Ευχαριστώ πολύ Μάχη
Θεική…δεν θα πω τίποτα άλλο….θεική!!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ Σοφία !!
Τι ομορφη και λαχταριστη που φαινεται η γεμιση της τάρτας!!!
Καλή εβδομάδα 🙂
Είναι η άτιμη 🙂
Μολις ειδα τα μούτρα ήμουν σίγουρη οτι θα ειναι απο το πατρικό σου….αχ εμείς που δεν έχουμε που θα βρούμε;φαινεται πάντως τοοοοοοοοσο λαχταριστή…
Πουλάνε, αλλά ακριβά πολύ 🙁 Για κοιτά καλά στη γειτονιά σου, γιατί ακόμα και στην Αθήνα έχω δει μουριές με καρπούς.
Δε θα το πιστέψεις….ειδα στον ύπνο μου οτι έξω απο το σπιτι μου, ο δρόμος ηταν γεμάτος μουριες……τόσο πολυ επηρεάστηκα….
Αλήθεια Ευαγγελία ;;!! Τι να πω, είναι σημαδιακό !! 🙂 🙂
Σπάνια βλέπει κανείς το λατρεμένο μούρο σε συνταγή.
Πολύ ιδιαίτερη τάρτα, πολύ καλοφτιαγμένη όπως πάντα και εξαιρετικά φωτογενής χάρις το περιποιημένο σου food styling! Μου αρέσει που έδειξες φωτογραφίες από την παρασκευή της!!!!!!!!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή !
Όμορφη τάρτα και πολύ ενδιαφέρουσα η ζύμης βάσης!
Τα μούρα μου αρέσουν πολύ, αλλά οι δικές μου μουριές είναι αργοπορημένες παραγωγικά για να έχουν σεβαστή ποσότητα μούρων, είναι και μικρούλες… ας ελπίσω ότι κάποια στιγμή θα κάνουν περισσότερα.
Έτσι κι αλλιώς από τώρα κάνω σχέδια μ΄αυτά…
Z.
Μια χαρά, δεν πειράζει ας αργήσουν. Τα όψιμα φρούτα είναι πιο γλυκά 😉
Πολύ ωραία τάρτα. Τα μούρα δεν τα βλέπουμε συχνά σε τάρτα.
Θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω.
Αν και η γειτονιά μου είναι γεμάτη μουριές, κάποιες βγάζουν και το φρούτο αλλά δύσκολα να τα μαζέψεις.
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Δεν είναι και τόσο δύσκολο, εγώ έτρωγα μούσμουλα από μία μουσμουλιά εδώ στη γειτονιά !! Τα προτιμώ από συμβατικά στα super market…
Εμείς τα μούρα εδώ δεν τα πολυχρησιμοποιούμε και κακώς θα έλεγα! Εγώ βρήσκω κάτι αγριο μουριές στο εξοχικό μου και μαζεύω! Τυχερός Άρη μου, που τα έχεις στο κτήμα σου. Ενδιαφέρον η βάση της τάρτας σου και η γέμιση υπέροχη!
Καλό απόγευμα και ευχαριστούμε για την συνταγή!
Εγώ ευχαριστώ Λίλια για την επίσκεψη !!!
Ετσι που “ποτίζει” το μπλε των μούρων μέσα στην ζύμη φαίνεται υπερλαχταριστή η τάρτα! Σλιρπ σλορπ!
🙂
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η τάρτα σου Αρη.
Φρέσκα μούρα αποκλείεται να είμαι τόσο τυχερή ώστε να βρω.
Αραγε με κατεψυγμένα θα γίνεται??
Ευχαριστώ πολύ Έλενα !!
Ναι, γενικά με κατεψυγμένα φρουτάκια…
Νομίζω όμως αυτά που κυκλοφορούν στα ψυγεία είναι βατόμουρα, από θάμνους … Αν είναι κάπως ξινά θα θέλουν περισσότερο πετιμέζι.
Απίθανη!!!
Ωραία παρουσίαση!!
Ευχαριστώ Πέπη !!!!
Πόσο εύκολη βάση τάρτας!!!!
Είναι !!! Αλήθεια !!
Και αναρωτιόμου που βρήκες το μούρα, αλλα είσαι τυχερός και έχεις τον κήπο του μπαμπά να σου προμηθέυει τα καλύτερα. Η αμπαρόριζα δνε ξέρω πως ειναι μαγειρεμένη αλλά όπως την έχω μυρίσει δεν έχω αποφασίσει αν μου αρέσει ή όχι.
Πολύ όμορφη η τελευταία φωτο.
Έχει έντονο άρωμα, και αν μπει σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει. Όμως κάποιες γεύσεις π.χ. κυδώνι, μούρα, βύσσινο τις στέλνει πραγματικά σε άλλο επίπεδο 😉 Αξίζει με 1000!
Άρη μου δεν έχω φτιάξει ποτέ τάρτα, θα ήθελα τόσο να φτιαξω αυτή με μούρα που από μικρή τα λάτρευα… Θυμάμαι να τα κλέβω κανονικά από το γείτονα στο σπίτι των παππούδων μου, μου ξύπνησες όμορφες αναμνήσεις. Αν και λίγο λυπητερες.. δεν πείραζει όμως όλα μέσα στη ζωή είναι…
Αλήθεια Ιρις; Κρίμα αν σου προκάλεσα λυπητερές αναμνήσεις. Έχω την αίσθηση πως τελικά αυτό το δέντρο είναι συνδεδεμένο με τα παιδικά χρόνια ολονών μας 🙂
Δεν θα σχολιάσω την συνταγή… Θα σταθώ στις υπέροχες φωτογραφίες σου Άρη που, μπορεί να δείχνουν μία τάρτα, αλλά “εσωκλείουν” εικόνες δασών, ποταμιών και πανύψηλων δέντρων!
Αλήθεια ;; !! Ωραίο !!!
Να σου αποκαλύψω πως το θέμα πίσω από την πρώτη φωτογραφία ήταν το “φεγγάρι” … νομίζω λίγο κατάφερα να το αποδώσω ..
Υπέροχες φωτογραφίες Άρη (επαναλαμβάνομαι ε; ‘τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου’, πρέπει να βρώ νέες εκφράσεις για να εκφράσω το ‘χάρμα ιδέσθαι’)!!!
Σε φιλώ, καλή συνέχεια!!!!!
Ευχαριστώ !!! Σήμερα προσπαθώ μία δύσκολη φωτογράφιση, με ένα παλιό ποδήλατο και με έχει πιάσει πονοκέφαλος !!!!!
Τι απίθανη τάρτα βρε Άρη!!
Η βάση είναι καταπληκτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε τάρτα και ο συνδυασμός μούρων και αρμπαρόριζας είναι εξαιρετικός!! Μπράβο!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες by the way!! 😉