Στρούντελ Σοκολάτας !!!!
19 Μαρ
Γεια χαρά !!!!!!! Σήμερα έχω ένα υπέροχο γλυκάκι, πολύ απλό και υπερβολικά νόστιμο!
Εθιστικά νόστιμο θα έλεγα! Δεν είχα την υπομονή να τελειώσει η φωτογράφιση για να το φάω! Ημουν και νηστικός γιατί από το πρωί, χωρίς καμία διακοπή, έστηνα & ξε – έστηνα τα σκηνικά!
Αλλά μην πάμε αμέσως στο γλυκό μας, ας κρατηθώ λίγο!
Θέλω πρώτα από όλα να στείλω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε 3 νέους φίλους που φιλοξένησαν το Νεανικόν μου τον μήνα που μας πέρασε:
Στο ελληνοαμερικάνικο περιοδικο Portes Magazine και συγκεκριμένα στην Anthe Mitrakos για την όμορφη φιλοξενία στο τελευταίο τεύχος.
Στο blog Πάστα Φλώρα και συγκεκριμένα στην Γιώτα Μαστροσαββάκη για την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Και τέλος στο blog Madame Gâteaux και συγκεκριμένα στην Καλλιόπη Αναγνωστή για την επίσης πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Είχα την ευκαιρία να την επισκευτώ στον καταπληκτικό χώρο που διαθέτει καθώς επίσης και να συνεργαστώ μαζί της για την παραγωγή της παρακάτω καρτούλας.
Και τώρα στο γλυκό μας!
(μετά θα σας και τα υπόλοιπα νέα μου 🙂 )
Αρχικά να αναφέρω πως την συνταγή την έχω εμπνευστεί από ένα παλιότερο πολύ αγαπημένο μου γλυκό: Το Πιο Απλό Στρούντελ 😉
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
300 γρ αποξηραμένους χουρμάδες μουλιασμένους για 3 ώρες σε νερό
1 κουταλιά ταχίνι ολικής
3-4 κουταλιές νερό
4 κουταλιές καλής ποιότητας κακάο
ένα μικρό αχλάδι
χοντροκομμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για την ζύμη θα χρειαστούμε
αλεύρι ολικής – όσο πάρει
150 ml νερό (από το νερό που προέκυψε από το μούλιασμα των χουρμάδων)
80 ml ελαιόλαδο
χοντροκομμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
Προαιρετικά: κρόκος 1 αυγού αραιωμένος με μία κουταλιά νερό
Προκύπτουν περίπου 7- 8 μερίδες.
Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και κρατάμε το νερό στην άκρη γιατί θα μας χρειαστεί για να γλυκάνουμε ελαφρά τη ζύμη μας.
Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο μούλτι και τους πολτοποιούμε πολύ καλά. Σταδιακά προσθέτουμε: το ταχίνι, λίγο λίγο το νερό και το κακάο. Δουλεύουμε μέχρι να γίνει μία ομοιογενής “σφικτή” πάστα.
Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη και προχωράμε στη ζύμη. Σε ένα μπολ ανάδευσης, ρίχνουμε τα 150 ml νερό (που τα πήραμε από το μούλιασμα εκτός εάν δεν έφτασε οπότε συμπληρώνουμε), το ελαιόλαδο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι. Ζημιώνουμε και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι μόλις διαπιστώσουμε πως η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας.
Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Διορθώνουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες. Ενδεχομένως να μας περισσέψει ζύμη την οποία κρατάμε για μία άλλη χρήση.
Χωρίζουμε το τετράγωνο σε 3 νοητές λωρίδες και στην μεσαία απλώνουμε την σοκολατένια γέμιση. Από πάνω τοποθετούμε πολύ λεπτές φέτες από το αχλάδι καθώς και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στις δύο ακριανές λωρίδες κόβουμε κορδέλες με γωνία 45 μοιρών. Εναλλάξ διπλώνουμε τις κορδέλες δημιουργώντας μια απλή πλέξη.
Κλείνουμε καλά τις άκρες και αν θέλουμε το γλυκό μας να πάρει ωραίο γυαλιστερό χρυσό χρώμα με ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο από τον αραιωμένο κρόκο. Φουρνίζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει! Απολαμβάνουμε!
Λίγες Παρατηρήσεις:
Προσπαθούμε να κάνουμε λεπτή τη ζύμη και χοντρή την γέμιση γιατι όλη η γλύκα και η γεύση κρύβεται στην σοκολατένια πάστα μας 😉
Το πορτοκάλι είναι απαραίτητο στη ζύμη για να “καπελώσει” την αίσθηση που αφήνει το λάδι. Αν και αυτή την φορά δεν μου ακουγόταν καθόλου.
Επίσης το πορτοκάλι γράφει υπέροχα και στην γέμιση ενώ το αχλάδι, να πω την αλήθεια, χάθηκε.
Πάμε και στα υπόλοιπα “δημιουργικά” νέα του Νεανικόν 🙂
Την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερα να ολοκληρώσω ένα ακόμα ζευγάρι εσπαντρίγιες! Πήγε υπέροχα! Δεν χρειάστηκε να ξηλώσω τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι άρτιο και πανέμορφο.
Τολμώ να πω πως νιώθω πως το νούμερο 43 το έχω κατακτήσει 🙂
Μετά από αρκετή έρευνα αλλά και προσωπικές δοκιμές 2 καλοκαιριών έχω καταλήξει πως η κλασσική εσπαντρίγια πρέπει αρχικά να είναι πολύ στενή και μετά από 2-3 χρήσεις να ανοίξει και πάρει ακριβώς το σχήμα του ποδιού. Έτσι θα είναι άνετη και θα εφαρμόζει τέλεια 😉 Διαφορετικά, αν εξαρχής μας είναι άνετη, θα ανοίξει λίγο και πιθανότητα θα μας φεύγει από το πόδι 🙁
Το μόνο που με προβληματίζει βέβαια είναι μήπως για κάποιους είναι υπερβολικά στενές και δεν μπορούν ούτε καν φορεθούν, μιας και στο ίδιο νούμερο, υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων διαφορές. Ο πάτος θα έχει πάντα το σωστό νούμερο, μόνο το ύφασμα θα είναι αρχικά στενό.
Πρέπει επίσης να πω πως γίνονται εξαιρετικά γερές αφού το ύφασμα έχει φόδρα και είναι διπλά γαζωμένο ενώ η περιμετρική χειροποίητη ραφή από σπάγκο είναι αρκετά πυκνή.
Για να δούμε! Στο επόμενο post θα σας έχω περισσότερες πληροφορίες για το projectάκι espadrilles, τόσο καιρό μελετάω και δουλεύω 🙂
Έκανα και κάτι άλλο! Δοκίμασα να φτιάξω μία κολώνια λεμόνι. Η συνταγή πολύ απλή αλλά όχι ιδιαίτερα πετυχημένη 🙁 Σε ένα γυάλινο δοχείο ανακάτευσα 200 ml βότκα, 20 ml αποσταγμένο νερό και 58 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λεμονιού. Άφησα το δοχείο για 3 εβδομάδες σε σκοτεινό σημείο και μετά έκανα την πρώτη μου δοκιμή! Το αποτέλεσμα αρχικά εντυπωσιακό, πανέμορφο δροσερό άρωμα αλλά δυστυχώς κρατάει μόνο 10 λεπτά και μετά φεύγει. Το καλό είναι πως στο fb με το που έγραψα για το παραπάνω έλαβα ένα σωρό συμβουλές! Οπότε θα ξαναπροσπαθήσω σε νέα συνταγή και στα επόμενα posts θα σας πω πως πήγε 🙂
Επίσης τύπωσα και νέες καρτούλες! Αυτή την φορά για όμορφο νησί της Κρήτης! Προς το παρόν είναι διαθέσιμες online στο jamjar καθώς και στο αγαπημένο Flâneur στην Πλάκα.
Δεν θα σταματήσω στην Κρήτη, θα επισκευτώ και αλλα μέρη μέσω της τυπογραφίας 🙂 Τώρα ετοιμάζομαι για Πελοπόννησο …
Λίγο πριν σας χαιρετήσω, να σας πω πως το παιδικό χειροποίητο καπελάκι μου διατίθεται στο jamjar σε έκτπωση ! Είναι κατάλληλο για αυτή την εποχής μιας και το ύφασμα είναι λίγο πιο χοντρό 😉 Ταιριάζει σε παιδάκια από 1 – 3 χρονών! 🙂
Αυτά !!!!!!!!!!!!!!!! Back to work !!!!!! Φιλιά Πολλά !!!
No comments yet