Χριστουγεννιάτικα Ψωμάκια!!!

22 Δεκ

ή χριστοψωμάκια στην δική μου αρκετά απλοποιημένη εκδοχή 🙂

Δεν γίνεται όμως να μην σας πω πως ήταν το πρώτο μου popup! Ήταν αληθινά υπέροχα! Ενέργεια, επικοινωνία, δύναμη, χαρά, κούραση, αγωνία! Τόσα πολλά συναισθήματα μαζί !! Για πρώτη πρώτη φορά δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα! Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθατε αλλά και την φίλη μου Όλγα που με φιλοξένησε στο πανέμορφο KINONÓ. Θέλω να πιστεύω πως κάπου πριν το καλοκαίρι θα το τολμήσω ξανά σε νέο concept! 🙂 🙂

Περισσότερες φωτογραφίες θα δείτε στο τέλος του post. Τις πρώτες τις έβγαλα με το κινητό μου μόλις το στήσαμε και οι επόμενες είναι της φίλης μου Βαλεντίνης.

Πάμε στα ψωμάκια! Δεν ήθελα να προτείνω άλλο ένα γλυκό. Νομίζω υπάρχει ήδη πληθώρα παντού αυτές τις μέρες. Σκέφτηκα κάτι πιο απλό, απλά ψωμάκια σε χριστουγεννιάτικη έκδοση, λίγο γλυκά (όχι πολύ όμως) και λίγο αρωματικά χάρη στον γλυκάνισο. Αν θέλετε κάτι πιο πλούσιο, κάτι που να θυμίζει τσουρέκι προτείνω την συνταγή μου για Panettone. Αλλά και τα ψωμάκια έχουν την αξία τους, π.χ. στο χριστουγεννιάτικο πρωινό 😉

Θα χρειαστούμε

400 ml χλιαρό (όχι ζεστό) νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλεύρι ολικής όσο πάρει (έβαλα Ζέας και Dinkel)

½ κουταλάκι γλυκάνισο

7-8 ψιλοκομμένα ξερά σύκα

7-8 ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα

Προαιρετικά ολόκληρα καρύδια για στολισμό.

Προκύπτουν 5-6 μεγάλα ατομικά ψωμάκια.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το νερό μαζί με την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η μαγιά να διαλυθεί ενταλώς. Ρίχνουμε το λάδι και τον γλυκάνισο και σταδιακά το αλεύρι. Στη αρχή ανακατεύουμε συνεχώς με ένα πιρούνι ενώ στην συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι μόλις η ζύμη σταματήσει να κολλάει στα χέρια μας, αλλά είναι ακόμα σχετικά μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα πανί και το αφήνουμε για μια ώρα κοντά σε θερμό σημείο του σπιτιού μας. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και ζυμώνουμε ελαφρά ώστε να ενσωματωθούν. Πασπαλίζουμε τα χέρια μας αλεύρι και σχηματίζουμε με κομμάτια ζύμης μεγάλες μπάλες. Στην κορφή σφηνώνουμε ένα καρύδι. Φουρνίζουμε πάνω κάτω για 30 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού και τον φούρνο μας) αρχικά για λίγα λεπτά στους 50 βαθμούς και μετά στους 150.

Φυλάσσουμε σε αεροστεγές κουτί ώστε να ψωμάκια μας να διατηρηθούν μαλακά! Τα απολαμβάνουμε στο Χριστουγεννιάτικο πρωινό! 🙂

Πριν σας ευχηθώ, να μη ξεχάσω:

Να ευχαριστήσω θερμά τον Δημήτρη Κοπαράνη και το περιοδικό GLOW.GR για την υπέροχη φιλοξενία στο εορταστικό τεύχος! Συγκεκριμένα στην σελίδα 188 – https://glow.gr/ianoyarios-2018 –  θα βρείτε την συνταγή μου για την Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα.

Να υπέρ ευχαριστήσω την Ιωάννα για το πανέμορφο αφιέρωμα στο blog της AnotherHouseBlog!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τις πιο χαρούμενες γιορτές !!!!!!!!!!!!!!!!!!

'Αλλα Άρθρα:

6 Σχόλια to “Χριστουγεννιάτικα Ψωμάκια!!!”

  1. Ξανθή 23/12/2017 at 22:20 #

    καλές γιορτές Άρη και πάντα επιτυχίες!!

  2. Dina 25/12/2017 at 20:05 #

    Καλά Χριστούγεννα!!!

  3. Joanna 27/12/2017 at 15:01 #

    Σ ευχαριστούμε Άρη για την υπέροχη συνάντηση! Θα περιμένουμε την επόμενη!!

  4. Ariadni St. 02/01/2018 at 19:09 #

    Καλη χρονια Άρη!
    Μου αρεσει ο γλυκάνισος είτε σε γλυκες είτε σε αλμυρες δημιουργίες. Φαινονται αφρατα και λαχταριστα τα ψωμακια σου, ευγε!

  5. Christina Makri 02/01/2018 at 20:09 #

    Καλή χρονιά Άρη! Υγεία και πάντα επιτυχίες (που είναι σίγουρες)!!!!

  6. Christina Andromeda 13/01/2018 at 03:35 #

    Μπορώ να χαζεύω τις φωτογραφίες σου για ώρες. Μπράβο ρε Άρη πάντα επιτυχίες.

Leave a Reply