Φρουτόπιτα!

27 Ιούν

Οι συνταγές μου για απλές φρουτόπιτες ξεκίνησαν από μία ιδέα για παρασκευάσματα μόνο με την γλύκα των αποξηραμένων φρούτων, χωρίς κάποιο έξτρα συμπυκνωμένο γλυκαντικό όπως πετιμέζι ή μέλι.

Όχι ότι δεν θέλω να χρησιμοποιώ το μέλι ή το πετιμέζι, απλά νιώθω πως τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν για μένα το πιο φιλικό γλυκαντικό, γιατί από την μία συμπυκνώνουν αρκετή γλύκα και από την άλλη περιλαμβάνουν πολλά από τα υπόλοιπα συστατικά που μας προσφέρει η φύση μέσα στο φρούτο.

Η πρώτη συνταγή που επιχείρησα ήταν το strudel, ενώ στην συνέχεια δοκίμασα μία κερασόπιτα και μία ροδακινόπιτα. Λίγο αργότερα έφτιαξα και μία αχλαδόπιτα. Κάθε φορά χαιρόμουν γιατί με πολύ λίγα υλικά είχα ένα όμορφο γλυκάκι για το πρωινό της Κυριακής!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έφτιαξα μία φρουτόπιτα με βερίκοκα και κεράσια που αυτή την εποχή υπάρχουν παντού. Κράτησα την συνταγή όσο πιο απλή γίνεται, ως πείραμα για να δω το αποτέλεσμά της. Έχοντας την εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και μαζί με την νέα δοκιμή κατέγραψα όλες τις παρατηρήσεις μου.

Θα χρειαστούμε:

Γέμιση:

350 γρ ξερά γλυκά σύκα
200 γρ περίπου νόστιμα & ώριμα βερίκοκα και κεράσια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά αλεύρι ολικής

Ζύμη:
200 ml νερό (χρησιμοποιούμε αυτό που έμεινε από το μούλιασμα, συμπληρώνοντας με επιπλέον νερό αν χρειαστεί )
150 ml ελαιόλαδο
αλεύρι ολικής – όσο πάρει

ταψάκι 25 εκ

,

Αφήνουμε για 2-3 ώρες τα σύκα μέσα σε νερό (ίσα να τα σκεπάσει) να μουλιάζουν. Τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε καλά στο μούλτι. Το ζουμί που περίσσεψε το φυλάμε για την ζύμη, μιας και περιέχει λίγη από την γεύση και την γλύκα του φρούτου 😉

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα νωπά φρούτα μαζί με τον πολτό σύκου και το αλεύρι. Ζυμώνουμε ελαφρά δημιουργώντας μία σχετικά δεμένη πάστα χωρίς πολλά πολλά υγρά.

Προχωράμε με τη ζύμη. Ενώνουμε το λάδι με το νερό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα που εύκολα θα πλάθεται και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Λαδώνουμε το ταψάκι (δεν είναι πολύ απαραίτητο γιατί η ζύμη είναι ήδη λιπαρή) και σχηματίζουμε, με το πρώτο κομμάτι, την βάση. Τοποθετούμε την γέμιση, πιέζοντας καλά ώστε να μη μείνουν κενά, και μετά με λωρίδες πλέκουμε το πάνω μέρος της πίτας μας. Για να ανοίξουμε  φύλο τοποθετούμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με το πλάστη απλώνουμε στην έκταση που θέλουμε.

Προαιρετικά, κυρίως για καλύτερη εμφάνιση, αλείφουμε στο τέλος με μείγμα από λίγο πετιμέζι και λίγο ελαιόλαδο.

Φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.

Παρατηρήσεις:

– Σε σχέση με τις παλαιότερες συνταγές, δεν χρησιμοποίησα baking powder. Δεν το έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Βέβαια για να μη ξεραθεί και σκληρύνει η ζύμη, αύξησα την ποσότητα του λαδιού. Αυτό προσφέρει ωραία μπισκοτένια υφή αλλά έχει το μειονέκτημα ότι το έντονο λάδι κάπως ακούγεται και στην γεύση. Εμένα δεν πειράζει, το έχω συνηθίσει…

– Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διατηρήσουμε λεπτή την ζύμη μας, απλά για να αγκαλιάζει την γέμιση έτσι ώστε η γεύση να προέρχεται από τα αγαπημένα μας φρούτα.

– Αν θέλουμε πιο χοντρή ζύμη, θα πρέπει και να την γλυκάνουμε. Για παράδειγμα αντικαθιστώντας μέρος από τα υγρά της με λίγο πετιμέζι.

– Σε όλες τις προηγούμενές μου συνταγές στη γέμιση έβαζα και κάποιο μπαχάρι, όπως κανέλα, κάρδαμο ή φυσική βανίλια. Ειδικά το κάρδαμο στην αχλαδόπιτα πήγαινε τη γεύση σε άλλο επίπεδο. Απλά θέλει προσοχή η ποσότητα ώστε να μη μας πικρίσει. Αν είμαστε αποφασισμένοι να προσθέσουμε γενναιόδωρα κάποιο αρωματικό πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσουμε και την συνολική γλυκύτητα του γλυκού μας ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία.

– Εκτός από ξερά σύκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες, σταφίδες ή και συνδυασμό. Πρέπει οπωσδήποτε να υπερισχύουν (τουλάχιστον 60% – 40%) τα ξερά φρούτα έναντι των νωπών αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι άγλυκο. Επίσης τα φρέσκα φρούτα πρέπει να είναι νόστιμα και ώριμα, ακόμα και παραγινωμένα. Αν υστερούν σε γεύση, την λύση συνήθως μας θα μας την δώσει κάποιο μπαχάρι 😉

Σας κούρασα λίγο με παρατηρήσεις και οδηγίες. Στην πραγματικότητα είναι ένα πανεύκολο και πάναπλο γλυκάκι που ό,τι και να κάνουμε θα μας χαρίζει κάτι όμορφο και θρεπτικό! Τολμήστε το και βρείτε και άλλους συνδυασμούς που σας αρέσουν! Αξίζει!!!

Αυτές τις μέρες κατασκευάζω καινούργιο τετραδιάκι, το τεφτέρι σε νέο σχέδιο και βελτιωμένη κατασκευή. Ετοιμάζομαι για μια υπέροχη συμμετοχή σε κάτι καταπληκτικό που θα σας αποκαλύψω σε λίγες μέρες! 🙂

Κλείνοντας να υπενθυμίζω πως στην νέα σελίδα “Που βρίσκω το Νεανικόν” μπορείτε να δείτε όλα τα σημεία που διαθέτουν τις χειροποίητες δημιουργίες μου 🙂

Αυτά προς το παρόν, φιλιά πολλά!

5 Responses to “Φρουτόπιτα!”

  1. Christopher Robin 27/06/2017 at 22:59 #

    Η συνταγή μου φαίνεται υπέροχη και νομίζω πως σύντομα θα τη δοκιμασω! Είχα κανει την κερασόπιτα πέρσυ και είχα ξετρελαθεί.
    Ομοίως με τη συνταγή καθαυτή μου αρεσει η φωτογραφική παρουσίαση τολμώ να πω, όπως επίσης και το πολύ αμεσο κι ανέμελο συγγραφικό στυλ που έχεις σε καθε σου ποστ! Σε ευχαριστώ πολύ, Αρη, που συνεχίζεις και μοιραζεσαι με τόση συνέπεια και όρεξη αυτές τις όμορφες αναρτήσεις.
    (υ.γ. φοβερή η μαρινιέρα)

    • aris 03/07/2017 at 21:49 #

      Christofer μου δίνεις χαρά και κουράγιο με όλα όσα μου λες! Όσο για την μαρινιέρα, επιφυλάσσομαι … 🙂

  2. Χρυσαυγή 28/06/2017 at 17:36 #

    Φανταστική συνταγή! Στην αρχή διάβασα γρήγορα τον τίτλο και αντί για φρουτόπιτα διάβασα φρουτοπία!! 🙂 Δείχνω την ηλικία μου ε??? χαχα
    Πολύ όμορφες όπως πάντα οι φωτογραφίες σου Άρη με πολλά στοιχεία μέσα και όμορφα χρώματα και σκεύη!! Μπράβο σου!

    • aris 03/07/2017 at 21:50 #

      Δεν πειράζει, και εγώ παιδί της φρουτοπίας είμαι, την πρόλαβα κανονικά 🙂 Thanks Χρυσαυγή!!!

  3. Christina 05/07/2017 at 18:14 #

    Άλλη μία συνταγή δοσμένη με τόση καλλιτεχνικότητα όπως μόνο εσύ ξέρεις να το κάνεις! Πρέπει να σου πω πως χαίρομαι πολύ με τα επιτεύγματα σου Άρη μου και νομίζω το έχω προβλέψει από καιρό πως θα φτάσεις πολύ ψηλά και το εύχομαι γιατί το αξίζεις!!!

Leave a Reply