Κάστανα Στιφάδο
3 Δεκ
(η παρακάτω ανάρτηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού vima gourmed food blog awards 2015)
Παρακολουθώ πάρα πολλά food blogs. Και εντυπωσιάζομαι με διάφορες συνταγές. Και όλο λέω: αυτή πρέπει να τη φτιάξω, οπωσδήποτε! Το λέω, αλλά σπάνια το κάνω, γιατί συνεχώς έχω μία δική μου να τεστάρω.
Τι προάλλες βλέπω την Χρυσαυγή να μας παρουσιάζει μέσα από το εξαιρετικό της blog το φαγητό Κάστανα Στιφάδο σε μία συνταγή βασισμένη στο εξίσου υπέροχο blog της Πέπης. Και ενθουσιάζομαι τρελά! Τρελά όμως! Αποφασίζομαι να την φτιάξω την ίδια κιόλας μέρα. Και για να μην σας τα πολύ λέω αποκτώ το νέο αγαπημένο μου φαγητό. Μία λέξη μόνο μπορεί να το περιγράψει: Λουκούμι!
Η συνταγή δεν διαφέρει από το κλασσικό στιφάδο. Εγώ θα την απλοποιήσω λίγο, φέρνοντάς την περισσότερο στα μέτρα μου.
Θα χρειαστούμε (για 2-3 μερίδες):
6-7 μικρά κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μπόλικο πιπέρι
λίγο αλάτι
2 φύλα δάφνης
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλαράκι κανέλας
1,5 κούπα πολτοποιημένες ντομάτες ή περίπου 1/3 της κούπας σπιτικό πελτέ
λίγο νερό που ελαφρώς να καλύπτει τα υλικά μας
15 – 20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1 κουταλιά Flora με Βούτυρο
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σιγοβράζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κάστανα και το flora. Βράζουμε αρκετά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και η σάλτσα να συμπυκνωθεί. Τα ήδη βρασμένα κάστανα τα προσθέτουμε λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας ώστε να μην μαλακώσουν υπερβολικά και λιώσουν. Τελευταίο προσθέτουμε το flora, το οποίο ομοιόμορφα ανακατεύουμε.
Για το ρύζι θα χρειαστούμε
1,5 κούπα αναποφλοίωτο ρύζι
2,5 κούπες νερό
λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
λίγο αλάτι
μπόλικο πιπέρι
1 κουταλιά Flora με Βούτυρο
Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε για λίγη ώρα στο νερό να μαλακώσει. Στην συνέχεια μαζί με το κρεμμύδι και τα αρωματικά το σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Το Flora το προσθέτουμε στο τέλος όσο ακόμα είναι ζεστό ώστε να απλωθεί παντού.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε !!!
Το παραπάνω θέμα εντάσσεται στα πλαίσια της συμμετοχής μου στα Βραβεία του ΒΗΜΑ Gourmet όπου καλούμαστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το προϊόν του χορηγού στην κατηγορία που διαγωνιζόμαστε. Το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή αλλά και από εσάς.
Φοβάμαι πως έχω γίνει ενοχλητικός να το ζητάω ξανά και ξανά, αλλά αν δεν έχετε ήδη ψηφίσει ή επισκέπτεστε για πρώτη φορά το blog μπορείτε, αν θέλετε, να στηρίξετε την προσπάθειά μου κάνοντας απλά ένα like λίγο κάτω από το κείμενο στη σχετική σελίδα του BHMA Gourmet. Ευχαριστώ και πάλι!
Ξέρω, φωτογράφισα το φαγητό σαν να φωτογράφίζα γλυκό … Αλλά τι να κάνα;;; Μετά το φωτογραφικό φιάσκο με το ποντικάκι (όλο το σ/κ μουρμούριζα “το κάψα το ποντίκι”) αποφάσισα να το παίξω safe 🙂
Δεν είναι όμως ό,τι πρέπει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;
H συνταγή φαίνεται εξαιρετική! Ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι μαζί μας τα υπέροχα δημιουργήματά σου. Οι συνταγές, οι φωτογραφίες, το στήσιμο και η καλαισθησία του blog σου αποτελούν για μένα έμπνευση. Συνέχισε έτσι!
Christopher σε ευχαριστώ θερμά για τόσο μα τόσο ενθαρρυντικά σου λόγια !!
Γελαω παντα με την αυτοκριτικη σου στο τελος καθε αναρτησης!!
Εγω δεν πιστευω οτι το εκαψες το ποντικι και στο ειχα πει. Τα καστανα ομως τα απογειωσες! Εκανες την απολυτη διαφορα κι εκανες τα δικα μας να δειχνουν τοσο…”φτωχα”.
Εισαι πολυ καλος, τελειομανης και ευστοχος σε οτι κανεις.
Χιλια ευχαριστω για την αναφορα Αρη!!!!!
Με εκανες να χαρω Πεμπτη βραδυ!! 😉
Χρυσαυγή μα τι λες ;;;!!! Οι δικές σου φωτογραφίες παρουσιάζουν πολύ λαχταριστό το συγκεκριμένο φαγητό και ταυτόχρονα αποπνέουν και μία οικογενειακή θαλπωρή!
Εγώ σε ευχαριστώ!!
Πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική φωτογράφιση!!! Μπράβο σου!!!
Σ’ευχαριστώ!!!!
Εμείς σε ευχαριστούμε Πέπη για την υπέροχη συνταγή !! Θεωρώ πως έχεις πραγματικό ταλέντο στην μαγειρική!!
Εξαιρετικό!!!! Δε θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου σε κάτι τέτοιο. Νομίζω πως σε καλεί και η μαγειρική!!! Καλό σου μήνα Άρη μου!
Χριστίνα σε ευχαριστώ!! Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την μαγειρική. Τα γεύματα μου είναι απλά και τα απολαμβάνω καλύτερα έτσι. Βέβαια είναι που και με τα γλυκά δαπανώ τόσο χρόνο που μετά δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο …
Εξαιρετικό το χορτοφαγικό στιφάδο! Μου αρέσουν πολύ τα κάστανα σε αλμυρές συνταγές. Μόνο που άρχισες να μας κακομαθαίνεις Άρη. Πάνω που μας είχες συνηθίσει στα γλυκά, έκανες την έκπληξη με δύο αλμυρά πιάτα! Νομίζω πως σιγά σιγά θα δούμε να ξεδιπλώνεται μια άλλη πλευρά του μαγειρικού σου ταλέντου!
Μπα … όπως έλεγα και στην Χριστίνα, δεν νομίζω … αλλά ποτέ μη λες ποτέ 🙂
Εξαιρετική συνταγή Άρη, ότι πρέπει για να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! Και ως συνήθως η φωτογραφία σου είναι άψογη! Καλό Σαββατοκύριακο!
Ευχαριστώ Σωτηρία !!!!
Όλες υπέροχες…αλλά αυτή με τα κάστανα και τα κρεμμύδια…!!! Δεν έχω λόγια…Μπράβο Άρη!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσάνθη!!!
Γενικά, το chiaroscuro είναι από τα αγαπημένα μου στυλ, μακάρι να καταφέρω να το εξελίξω 🙂
Εγώ δεν την είχα δει αυτή τη συνταγή στα κορίτσια και ομολογώ πως μου τράβηξε πολύ την προσοχή Άρη μου. Πολύ διαφορετικό πιάτο…Πάει για pin και φυσικά θα την φτιάξω και εγώ. Μπράβο σε όλους κατά σειρά…
Πρέπει να την φτιάξεις, είναι σούπερ νοστιμιά! 🙂
Έχεις εσύ πρόβλημα με τις φωτογραφίες ώστε να λες ότι έκαψες το θέμα;;;;; Εεεεε δεν νομίζω… Η συνταγή δείχνει απλά λαχταριστή, το στιφάδο είναι αγαπημένο φαγητό και τα κάστανα λατρεμένη χειμωνιάτικη λιχουδιά. Τι μένει λοιπόν ;;; Να φτιάξω την συνταγή! Καλό ΣΚ Άρη
Ευχαριστώ Χριστίνα !!! Πάντα, πάντα έχεις κάτι όμορφο να πεις!
Τι φανταστικές φωτογραφίες και ποσό νόστιμο θα είναι φαντάζομαι ή νέα αυτή συνταγή σου.Σ’ευχαριστουμε που μας δίνεις καινούργιες ιδέες συνταγων για την κουζίνα μας!
Και εγώ ευχαριστώ Μαρία!
Πω πω Άρη τι όμορφες φωτογραφίες!
Πάρα πολύ ατμοσφαιρικές. Το δε λευκό από το ρύζι δημιουργεί πολύ όμορφη αντίθεση!
Και πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, πρωτότυπη και χειμωνιάτικη!
Άσε, έλεγα αυτή την φορά πρέπει οι φωτογραφίες να βγουν σωστές! Διάλεξα πιο moody στυλ γιατί νιώθω τεχνικά λίγο πιο άνετα.
Νομίζω πως έπαιξε ρόλο και το ότι έβγαλα τις φωτό 7:30 με 8 το πρωί όταν ο ήλιος ήταν γλυκός και απαλός.
Πόσο ατμοσφαιρικες οι φωτογραφιες σου… τι νόστιμο που φιανεται το πιάτο αυτό!
Καλό Σαββατόβραδο 🙂
Thanks Beauty!!!
Ouaou!!!!
🙂
Εξαιρετικό πιάτο, κάθε εκδοχή που έχουμε δει το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή και τα περί αυτοκριτικής… (τι ζώδιο είσαι, ειπαμε?)… και δεν το κάψες το ποντίκακι!!!
Νομίζω δίδυμος 🙂
Πρέπει να είναι πολύυυυυ νόστιμο.
Το έχω κι εγώ στα υπόψη μόλις το είδα στα κορίτσια.
Κι εσύ έδωσες το τελειωτικό χτύπημα 😉
Πολύ ωραίο Αρη και οι φωτογραφίες σου φανταστικές. Πολυ μου αρέσουν ατμοσφαιρικές και λίγο πιο ”σκοτεινές”. Ταίριαξε με το φαγητό .
Καλό βράδυ : )
Και μένα μου αρέσουν οι λίγο πιο σκοτεινές, αλλά θέλω να δοκιμαστώ και σε άλλα στυλ, για να μάθω!
Καλημέρα Άρη!! Πολύ εντυπωσιακό το στιφάδο σου και ό,τι πρέπει για την τρέχουσα περίοδο. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι και η Χρυσαυγή το είχε φωτογραφήσει άψογα αλλά και εσύ δεν πας πίσω !! Πολύ ατμοσφαιρική φωτογράφηση νομίζω με αφορμή τον διαγωνισμό έχεις αρχίσει να βρίσκεις το στυλ σου στην παρουσίαση !! Και για μία ακόμα φορά δεν το έκαψες το ποντίκι 😉
Ίσως το έχω βρει, αλλά όπως έλεγα παραπάνω και στην Μάριον, θέλω να δουλέψω πολλά στυλ για να μπορέσω να μάθω το τεχνικό κομμάτι καλύτερα. Μετά να καταλήξω σε αυτό/α που μου αρέσουν.
Πολύ ωραίο! Πολύ λαχταριστό! Για τις φωτογραφίες δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο! Μόνο ….ζηλεύωωωω 😉
Thanks Μαρία 🙂
Μια που μου το είπες όταν βρεθήκαμε και μια που το βλέπω και εδώ και δεν μπορώ παρά να πω πως πρέπει να το δοκιμάσω άμεσα!!
Μπράβο σε όλους σας για την συνταγή!!
Ναι Αγγελική θα σου αρέσει!
Όχι, δεν είναι ό,τι πρέπει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι ό,τι πρέπει για πόστερ. Ειδικά η τρίτη φωτογραφία είναι σαν πίνακας! Ό,τι και να γράψω θα είναι λίγο. Εύγε Άρη!
Υ.Γ. Είμαι σίγουρη πως κι από γεύση σκίζει 😉
είναι και μένα ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά! το είχα δει στην Πέπη και από τότε το φτιάχνω συχνά.
είναι εξαιρετική συνταγή και την παρουσίασες υπέροχα!
καλό βράδυ!