Πάστα Ποντικάκι

27 Νοέ

(η παρακάτω ανάρτηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού vima gourmet food blog awards 2015)

Το ποντικάκι το είχα προγραμματίσει για πολύ αργότερα, μήνες δηλαδή μετά, όταν θα έχω περισσότερη εμπειρία σε δύσκολα θέματα.

Πάστα Ποντικάκι

Αποφάσισα όμως, κάπως τελευταία στιγμή, να ζητήσω τη βοήθειά του στα πλαίσια των δοκιμασιών που εκτελώ για τον διαγωνισμό του BHMA Gourmet. Μετά τις καραμέλες και την μανιταρόσουπα, η πάστα ποντικάκι είναι η τρίτη συνταγή που αξιοποιεί το Flora με Βούτυρο, το προϊόν του χορηγού της κατηγορίας που είμαι υποψήφιος. Οι παραπάνω συνταγές θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή, ενώ σημαντικό ρόλο στα βραβεία θα παίξει και η δική σας ψήφος. Για αυτό, αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια μου, και δεν το έχετε ήδη κάνει, μπορείτε να κάνετε like στην σχετική σελίδα που αναφέρετε στην υποψηφιότητά μου 🙂

Πάμε στην συνταγή μας. Η δική μας έκδοση της θρυλικής πάστας ποντικάκι διαφέρει από την κλασσική, είναι όμως εξίσου υπέρ σοκολατένια, αρωματική και νοστιμότατη.

Τα υλικά είναι τα εξής:

Βάση
100 γρ χουρμάδες
75 ml νερό
100 γρ φουντούκια
1 κουταλιά Flora με Βούτυρο
1 κουταλιά καλής ποιότητας κακάο

Σοκολατένια Μους
250 γρ ώριμο αβοκάντο
50 ml χυμό πορτοκαλιού
3,5 κουταλιές καλής ποιότητας κακάο
5 κουταλιές μέλι
70 γρ βούτυρο κακάο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Γλάσο
65 γρ βούτυρο κακάο
23 γρ καλής ποιότητας κακάο
23 γρ χαρουπάλευρο
2 κουταλιές μέλι
8 κουταλιές νερό

Λίγα λευκά αμύγδαλα
Τσέρκια για πάστες
(προκύπτουν δύο πάστες)

Ξεκινάμε με την βάση. Στα 75 ml νερό μουλιάζουμε για δύο ώρες τους χουρμάδες. Παράλληλα, αλέθουμε καλά τα φουντούκια και τα αδειάζουμε προσωρινά σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε τους χουρμάδες στον επεξεργαστή τροφών και ενεργοποιούμε την μεγάλη ταχύτητα με σκοπό να προκύψει μία ενιαία πάστα. Σε ένα μπρίκι, σε εξαιρετικά χαμηλή φωτιά, ομογενοποιούμε το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα, το Flora και το κακάο. Προσθέτουμε το μείγμα στους αλεσμένους χουρμάδες και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα. Τελευταία ενσωματώνουμε τα φουντούκια και η βάση μας είναι έτοιμη.

Προχωράμε με την μους. Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε δυνατά τα τέσσερα πρώτα υλικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σταματάμε για λίγο τη λειτουργία της συσκευής και σε μπεν μαρί λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο αφού πρώτα το θρυμματίσουμε. Ενεργοποιούμε την μέγιστη ταχύτητα, ρίχνουμε το βούτυρο κακάο και περιμένουμε να δημιουργηθεί μία λεία κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Πάστα Ποντικάκι

Συναρμολόγηση:
Γεμίζουμε τα τσέρκια μας πρώτα με τη βάση και κατόπιν με την μους. Με ένα κορνέ ζαροπλαστικής σχηματίζουμε το σώμα του ποντικιού. Με ένα λεπτό μαχαιράκι βελτιώνουμε με προσοχή το βουναλάκι που έχει προκύψει. Τοποθετούμε τις πάστες στην κατάψυξη ώστε να παγώσουν γρήγορα και προχωράμε στο γλασάρισμα.

Γλασάρισμα:
Για να ντύσουμε την πάστα σκέφτηκα πως τίποτα δεν θα ήταν νοστιμότερο από μία πραγματική χειροποίητη σοκολάτα ελαφρώς αραιωμένη ώστε να μπορεί εύκολα να κόβεται. Για να την κατασκευάσουμε ακολουθούμε την διαδικασία παρασκευής σοκολάτας έχοντας όμως αραιώσει το μέλι μας με τις 8 κουταλιές νερό. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει μία σοκολάτα με πιο μαλακή υφή. Μόλις την ετοιμάσουμε την περιχύνουμε πάνω από τις πάστες τις οποίες έχουμε ξεφορμάρει και τοποθετήσει σε μία σχάρα. Με γρήγορες κινήσεις και με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας καλύπτουμε την κάθε πλευρά.

Τέλος τοποθετούμε δύο ολόκληρα αμύγδαλα για αυτιά και δύο πολύ μικρά κομμάτια και μάτια. Και είμαστε έτοιμοι!!!

Πάστα Ποντικάκι

Σήμερα δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με τις φωτογραφίες. Το ποντικάκι γυάλιζε υπερβολικά. Τι και αν προσπάθησα να κάνω diffuse το φως με λευκά υφάσματα, τίποτα, μονίμως κάτι περίεργες μπλε γυαλάδες. Βλέπετε, δεν ήθελα να το πουδράρω με κακάο όπως συνήθως κάνω, γιατί θα έκρυβα την σοκολατένια επιδερμίδα του … Τελικά το φωτογράφησα σε αρκετή σκιά, με αποτέλεσμα να βγει μουντό και βαρετό. Και για να σώσω λίγο την κατάσταση, αποφάσισα τελευταία στιγμή να το πασπαλίσω με λίγο ψηφιακό confetti 🙂

Πάστα Ποντικάκι

43 Responses to “Πάστα Ποντικάκι”

  1. Χρυσαυγη 27/11/2015 at 22:37 #

    Κι ομως εγω το βλεπω υπεροχο! Και σε υλικα και σε εμφανιση. Τελικα εχεις ειδικοτητα Αρη σε μελισσουλες, σκαντζοχοιρους και ποντικακια…. 😉

    • aris 28/11/2015 at 08:04 #

      Χα χα χα !! Να δω πιο θα είναι το επόμενο! Σκεφτόμουνα κάτι με pink flamingos αλλά δύσκολο μου φαίνεται …

      • Dimitra Decorasylum 10/12/2015 at 15:07 #

        Να στέκονται κιόλας στο ένα πόδι μόνο;;;;; Χαχαχαχαχαχα
        Δεν πειράζει για τις φωτογραφίες Άρη! Μας αντάμειψες με το παραπάνω με το στιφάδο από κάστανα 😉
        Όσο για το ποντικάκι, σίγουρα θα είχε σούπερ γεύση (κλασσική επιλογή μου όταν θέλω πάστα!).

      • alekacraftaholic 13/12/2015 at 16:41 #

        Τα φλαμίνγκος είναι η αδυναμία μου…αχ, φτιάξε κάτι!

        • aris 13/12/2015 at 20:42 #

          Κάτι έχω κατά νου 😉 αλλά για λίγο αργότερα …

  2. Theodora Nan 27/11/2015 at 23:06 #

    Ποντικάκι. Το αγαπημένο μου γλυκό σαν παιδί. Τώρα πια όποτε το τρώω μου φαίνεται πολύ γλυκό. Του χρειαζόταν μια νεανικοποίηση. 🙂

    • aris 28/11/2015 at 08:06 #

      Ναι ακόμα υπάρχει στα ζαχαροπλαστεία, αλλά παλιά ήταν πολύ της μόδας 🙂

  3. my little cosy world 28/11/2015 at 01:49 #

    Άρη θα συμφωνησω μαζί σου! Το ποντικάκι καταλαβαίνω από τα υλικά ότι θα είναι νοστιμότατο, όμως από τη φωτογραφια θα σου πω την αλήθεια ότι δεν με ελκύει όσο αλλά γλυκά σου. 🙂

    • aris 28/11/2015 at 08:11 #

      Δυστυχώς δεν κατάφερα να το περάσω μέσα από το φακό και έτσι μάλλον το έκαψα λίγο το post 🙁 Θα το προσπαθήσω ξανά μετά από κάποιους μήνες.
      Το αρχικό concept για την φωτογράφιση ήταν σε ένα τζάμι που θα έβρισκα θα ζωγράφιζα το λογότυπο του νεανικόν και από πίσω θα έβαζα πολλά ποντικάκια, δημιουργώντας την αίσθηση μιας παλιάς βιτρίνας … Το άτιμο όμως ήταν μπελαλίδικο και δεν μπορούσα να φτιάξω πολλά και να δημιουργήσω και το σκηνικό, άσε που πάλι θα είχα θέματα με το φως …

      • my little cosy world 29/11/2015 at 08:29 #

        Σίγουρα δεν “εκαψες” το post, το αποτελεσμα ειναι καλο, η προσπάθεια που έκανες φαίνεται και το ποντικάκι πρέπει να είναι πεντανοστιμο! Εξάλλου το ταλέντο σου και η δημιουργικοτητα σου στη φωτογραφία ειναι μεγαλο (κατα την ταπεινη μου αποψη) και τα γλυκα σου δειχνουν συνήθως τοσο μα τοσο λαχταριστα!

        • aris 30/11/2015 at 22:45 #

          Ευχαριστώ θερμά Σωτηρία !! Προσπαθώ πολύ και στο κομμάτι της φωτογραφίες αλλά κάποιες φορές με τα μέσα, τις γνώσεις, και τον χρόνο που διαθέτω δεν βγαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά δεν πειράζει, προχωράμε και μαθαίνουμε!!! 🙂

  4. Παντεσπάνι 28/11/2015 at 17:22 #

    Εξαιρετική ιδέα!! Ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις 🙂 Και η μους σοκολάτας που έχεις φτιάξει φαίνεται πολύ ωραία, και μόνη της! Τα υλικά επίσης φαίνονται όλα πολύ διαλεγμένα (όπως πάντα άλλωστε) 🙂

  5. Penelope 28/11/2015 at 18:15 #

    Πραγματικά κατάφερες να την κάνεις ίδια με αρκετών ζαχαροπλαστείων στην εμφάνιση Άρη!
    Τι να σου πω, παλικάρι μου. Εύγε και πάλι εύγε.

    Για την γεύση δεν ξέρω, πρέπει να δοκιμάσω και να κρίνω
    :-)))

    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό, για μια ακόμη φορά, σου εύχομαι.

    • aris 30/11/2015 at 22:38 #

      Ευχαριστώ Πηνελόπη !! Καλή επιτυχία και σε σένα!!!!

  6. tanja 28/11/2015 at 19:24 #

    Παρότι δεν ετρωγα ποντικάκια συχνά σίγουρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της γενιάς μας. Το πέτυχες πολύ ωραίο πάντως, δεν ξέρω τι λες εσύ, μαλλον ξέρω τι λες, εχω καταλάβει πόσο τελειομανής είσαι και σε καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό. Η σοκολάτα γενικά ειναι δύσκολο “μοντέλο”. Καλη επιτυχία στο διαγωνισμό είπαμε?

    • aris 30/11/2015 at 22:40 #

      Σε ευχαριστώ πολύ Τάνια !!!! Πάω να δω το όμορφο advent calendar που έφτιαξες !!

  7. Stavroula 28/11/2015 at 20:13 #

    Νομιζω εισαι πολύ αυτηρος με τον εαυτο σου! Το αποτέλεσμα μπορει να ειναι λιγο σκοτεινο αλλα δεν ειναι καθολου βαρετο! Φαινεται πολυ ωραιο. Καλη επιτυχια!

    • aris 30/11/2015 at 22:41 #

      Ευχαριστώ Σταυρούλα !! Ήθελα να φαίνεται πιο λαχταριστόω… θα το προσπαθήσω ξανά στο μέλλον

  8. spoon stories 28/11/2015 at 20:27 #

    Εγώ το βρήσκω πολύ χαριτωμένο…νόστιμο και χαριτωμένο!!

  9. Marion 28/11/2015 at 23:42 #

    Ωραίο ποντικάκι Αρη 😉
    Την εκανες πολύ ωραία. Και στο κομμένο κομμάτι η σοκολατένια μους φαίνεται πολύ ωραία.
    Μπράβο σου !!!

  10. Αθηνά 30/11/2015 at 10:46 #

    Καλημέρα Άρη και καλή εβδομάδα!!! Εμφανισιακά είναι σούπερ το ποντικάκι και πόσο μάλλον εφόσον περιέχει τόσο υγιεινά υλικά (ό,τι πρέπει για τα παιδάκια μας!!). Για το φως θα πω μόνο αχ και βαχ γιατί σε συμπονώ!! Καμμιά φορά όμως, πέρα από την εικόνα, μετράει και η συνταγή (που είναι και η ουσία του ποστ!!) Άρα κατ’εμέ όχι το ποστ δεν το έχεις κάψει για κανένα λόγο ίσα ίσα που έδωσε μία θρεπτική διάσταση σε μία κλασική αμαρτωλή πάστα!! Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!

    • aris 30/11/2015 at 22:46 #

      Έχεις δίκιο Αθηνά. Το γλυκάκι έγινε νόστιμο και πολύ θρεπτικό και αυτό είναι σίγουρα το πιο σημαντικο. Ευχαριστώ πολύ!

  11. Αγγελική 30/11/2015 at 13:11 #

    Κι εγώ δεν έτρωγα ποντικάκια μικρή, παρόλο που τρελαινόμουν να τα βλέπω, γιατί μου φαίνονταν ιδιαίτερα γλυκά. Αυτή η εκδοχή σίγουρα θα μου αρέσει περισσότερο!!
    Καλή εβδομάδα!

    • aris 01/12/2015 at 22:43 #

      Είναι πολύ χαριτωμένα, ακόμα υπάρχουν σε αρκετά ζαχαροπλαστεία!

  12. Christina Makri 30/11/2015 at 15:53 #

    Και γιατί παρακαλώ το άφηνες για αργότερα? Είσαι πανέτοιμος Άρη να μας προσφέρεις αυτά και πολλά παραπάνω ακόμη. Το ταλέντο σου δεν περιορίζεται ούτε έχει ανάγκη να ωριμάσει. Καλή εβδομάδα!

    • aris 01/12/2015 at 22:45 #

      Ευχαριστώ θερμά Χριστίνα. Υπερβάλλεις όμως, αλλά ξέρω πως το κάνεις για να με στηρίξεις. Και πάλι ευχαριστώ!

  13. Iris mama goes vintage 30/11/2015 at 19:39 #

    Αχ πως μου αρέσει να βλέπω ποντικάκια, μελισσακια και σκατζοχοιράκια να τρυπωνουν στις κουζίνες και να τα ανακατωνουν όλα!!! Έτσι θα γευτούμε ένα σωρό καλούδια όπως η μυρωδιά του πορτοκαλιού και του κακάο!!!

  14. Tante Kiki 30/11/2015 at 21:45 #

    Το παλιό αγαπημένο ποντικάκι σε νέα εκδοχή πιο υγιεινή και σίγουρα νόστιμη!!

  15. Ερμιόνη 30/11/2015 at 23:33 #

    Εμφανισιακά η πάστα δείχνει άψογη και εξαιρετικά δελεαστική!
    Η δε μους με το αβοκάντο πρέπει να είναι εκπληκτική.
    Μου αρέσει που θέτεις ψηλά τον προσωπικό σου πήχη και που είσαι όσο πρέπει αυστηρός με τον εαυτό σου.
    Πράγματι καμιά φορά το αποτέλεσμα προκύπτει διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά σχεδιάσει. Να σου πω την αλήθεια, θα ήθελα να δω το ποντικάκι φωτογραφημένο ξανά, με πιο παιχνιδιάρικο concept 🙂
    Καλό βράδυ!

    • aris 01/12/2015 at 23:04 #

      Θα το φωτογραφίσω ξανά σίγουρα. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχα αποφασίσει πως το επόμενο θέμα να είναι πάλι το ποντικάκι, ως νέα φωτογράφιση. Έκανα κάποιες δοκιμές, χωρίς το γλυκό αλλά με το σκηνικό και το φως που ήθελα αλλά δεν με έπεισε πάλι το αποτέλεσμα … οπότε είπα να το αφήσω για το μέλλον που θα έχω περισσότερη εμπειρία στη φωτογραφία …

  16. mia xara 01/12/2015 at 07:45 #

    Πολύ ωραίο το ποντικάκι,η μους δείχνει απίθανη! Καλημέρα και καλό μήνα 🙂

    • aris 01/12/2015 at 23:04 #

      Ναι η μους με το αβοκάντο γίνεται τέλεια 😉

  17. Ντινα 01/12/2015 at 09:48 #

    Σε εμένα πάντως φαίνεται λαχταριστό και βρίσκω τη συνταγή σου πολυ πρωτότυπη!

  18. Νανά @ kouzinista 01/12/2015 at 19:27 #

    Δεν ξέρω τι φταίει αλλά το ποντικάκι ως γλυκό δεν το έχω ακουστά. Σε ευχαριστώ, Άρη, που μου το σύστησες και μάλιστα στην πιο υγιεινή εκδοχή του. Ίσως οι φωτογραφίες το αδικούν λίγο αλλά μια ματιά στο συνδυασμό των υλικών είναι αρκετή για να σε πείσει για το γευστικό αποτέλεσμα.
    Τα γλυκά με γυαλιστερό γλάσο είναι πράγματι προβληματικά στη φωτογράφιση. Έχω παιδευτεί ουκ ολίγες φορές και σε καταλαβαίνω. Πολλές φορές με κατάλληλη επεξεργασία μπορείς να σώσεις λίγο την κατάσταση. Το photoshop κάνει θαύματα!

    • aris 01/12/2015 at 23:11 #

      Νανά σε ευχαριστώ για τις συμβουλές!!! Δεν ξέρω τι με έπιασε και δεν ήθελα καθόλου γυαλάδες. Ουσιαστικά το φωτογράφισα σε σκιά και μετά στο post production το φώτισα … Μέγα λάθος. Η μηχανή δεν πήρε την πληροφορία με αποτέλεσμα βγήκε μουντό και άσχετο με την πραγματικότητα … Έπρεπε να το αφήσω να γυαλίζει και μετά στο photoshop αν μπορούσα να τις αφαιρούσα ελάχιστα τις γυαλάδες … έτσι θα έβγαινε λαχταριστό και κοντά στην εικόνα που έβλεπα … Το πάθημα έγινε μάθημα 🙂

  19. Χριστίνα 04/12/2015 at 06:24 #

    Ναι είναι δύσκολο όταν το θέμα βγάζει γυαλάδες. Καλή επιτυχία λοιπόν στο ποντικάκι μας!!!!

  20. Beauty Follower 05/12/2015 at 20:35 #

    Η αγαπημένη μου πάστα οταν ήμουν μικρή!!!!!
    Απο τις καλύτερες εφτιαχνε το ζαχαροπλαστείο ”η Αλήθεια”
    (Σολωνος & Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, δεν υπάρχει πιά)!

Leave a Reply