Χαρουπομπισκοτόσπιτo!
11 Δεκ
(η παρακάτω ανάρτηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού vima gourmet food blog awards 2015)
Άργησα … Όχι πολύ, αλλά χρειάστηκα χρόνο για το Χριστουγεννιάτικο χαρουπόσπιτό μου. Λίγο λιτό φέτος, αλλά του χρόνου θα το στολίσω περισσότερο. Ελπίζω δηλαδή … 🙂
Μετά τις καραμέλες βουτύρου, την μανιταρόσουπα, την πάστα ποντικάκι και τα κάστανα στιφάδο, η σημερινή ανάρτηση αποτελεί την τελευταία που δημιουργώ στα πλαίσια της υποψηφιότητάς μου στα βραβεία του BHMA Gourmet. Η κάθε δοκιμασία περιλαμβάνει την δημιουργική αξιοποίηση του προϊόντος του χορηγού και όπως σας έχω ξαναπεί είναι σημαντική γιατί θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή.
Όσον αφορά στην ψηφοφορία του κοινού η οποία λήγει στις 14/12, για τελευταία φορά (το υπόσχομαι) να σας ζητήσω, αν δεν έχετε ήδη ψηφίσει (προσοχή το δεύτερο κλικ αναιρεί την ψήφο σας), να κάνετε like στην σχετική σελίδα λίγο κάτω από το κείμενό μου. Το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δεν μας είναι γνωστό ακόμα, ίσως από το νέο έτος.
Το χαρουπόσπιτο μοιάζει σε γεύση με τα αγαπημένα μου χαρουποκούλουρα. Χρησιμοποιώντας όμως το Flora με Βούτυρο θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την υφή σε κάτι πιο μπισκοτένιο. Δηλαδή πιο σκληρό ώστε να κρατάει το οικοδόμημα αλλά ταυτόχρονα να θρυμματίζεται εύκολα από την πρώτη δαγκωματιά. Απλά μπισκοτάκια βουτύρου δηλαδή με μπόλικο όμως χαρούπι 😉
Και δεν θα πω ψέματα! Η συνταγή είναι παιχνιδάκι, η συναρμολόγηση λίγο μανίκι …
Για τα μπισκότα θα χρειαστούμε:
350 γρ αλεύρι ολικής (περίπου)
160 γρ Flora με βούτυρο
200 γρ χαρουπόμελο
100 ml νερό
2,5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά για έξτρα γλύκα)
Επίσης:
Αποξηραμένα φρουτάκια (χρησιμοποίησα φραγκοστάφυλα)
Μέλι (βρασμένο ώστε να σκληρύνει λίγο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κόλλα)
Ξεκινάμε με τα μπισκότα. Τυπώνουμε αρχικά το πατρόν, και κόβουμε τα κομμάτια που αντιστοιχούν στα τοιχώματα του σπιτιού.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ομογενοποιούμε το Flora, το χαρουπόμελο, το μέλι και το νερό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα και παράλληλα κοσκινίζουμε όλα τα στερεά μαζί σε ένα μπολ. Στην συνέχεια λίγα λίγα τα προσθέτουμε στο υγρό μας και πλάθουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη κατάλληλη για μπισκότα. Την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 μία ώρα.
Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, και την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε πάθος περίπου 2 εκατοστά. Παίρνουμε τα κομμάτια του πατρόν και κόβουμε τα τμήματα που μας ενδιαφέρουν. Προσοχή: κάποια θα χρειαστούν διπλά. Με ό,τι περισσεύει σχηματίζουμε μικρά μπισκότα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ενισχυτικά στο εσωτερικό του σπιτιού. Τοποθετούμε την λαδόκολλα στο ταψί (ή σε δύο ταψιά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά το πολύ. Αφήνουμε να κρυώσουν και με προσοχή τα ξεκολλάμε. Συγκρίνουμε με το πατρόν και αν δούμε πως κάτι μεγάλωσε κατά το ψήσιμο το τριμάρουμε προσεκτικά όσο είναι ζεστό.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να καλύψουμε τις σκεπές με αμυγδαλόπαστα, την οποία παρασκεύαζουμε ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφω στις μελισσούλες. Αν και live έδειχνε όμορφο, στις φωτογραφίες δεν μου άρεσε και έτσι στο τελικό σπιτάκι δεν την χρησιμοποίησα.
Με τα φραγκοστάφυλα και με λίγο μέλι σχηματίζουμε το στεφανάκι.
Συναρμολόγηση: Τοποθετούμε λίγο μέλι σε ένα πιατάκι και είτε με ένα πινέλο είτε βουτώντας ελαφρά κάθε κομμάτι κολλάμε όλες τις πλευρές του οικοδομήματος. Για να τοποθετήσουμε τους δύο πρώτους τοίχους σωστά σε ορθή γωνία χρησιμοποιούμε ένα ορθογώνιο αντικείμενο ως οδηγό π.χ. ένα βιβλίο. Επίσης με τα έξτρα μπισκότα ενισχύουμε (απλά κολλώντας τα), αν χρειάζεται, τις εσωτερικές γωνίες.
Με πολλή προσοχή ολοκληρώνουμε τα τοιχώματα και προχωράμε στην σκεπή.
Το μέλι όσο κρυώνει θα συγκρατεί καλύτερα το οικοδόμημα. Αν μας πέσει και κανένας τοίχος δεν έγινε και τίποτα, για φάγωμα είναι! Να εξομολογηθώ πως το πρώτο σπιτάκι που έφτιαξα σχεδόν καταστράφηκε μες την προσπάθειά μου να το ενώσω. Την δεύτερη φορά όμως βρήκα κάπως τα κόλπα του 🙂
Και λίγες γλυκές ευχαριστίες: αρχικά στην Ολυμπία που έφτιαξε τα κεκάκια με τα αχλαδόμηλα προτείνοντας μας μέσα από το σχόλιό της να βάλουμε και καρύδια, στην Σοφία που έφτιαξε την χειροποίητη σοκολάτα σε χριστουγεννιάτικη έκδοση, στην Τάνια που στο σχόλιό της μας λέει πως το carrot cake που έφτιαξε με χουρμάδες αντί για σύκα έγινε υπέροχο αλλά και στην Ρέα που μας λέει πως τα χαρουποκούλουρα της βγήκαν υγιεινά και ντελικάτα.
Τέλος να σας ενημερώσω πως στο τρίτο τεύχος του Familives θα βρείτε και την συνταγή μου για χειροποίητη σοκολάτα.
Και να σας αποκαλύψω πως υπάρχει στα σκαριά άλλη μία νέα όμορφη συνεργασία που πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί.
Καλό Σαββατοκύριακο !!!
Καταρχήν μπαίνω με το δεξί καθώς πρόσφατα σε ανακάλυψα! Έπειτα να πω συγχαρητήρια που χρησιμοποίησες χαρουπομελο. Σαν μαμά το προτιμώ και κυνηγάω συνταγες που το περιέχουν. Μια επιφύλαξη για το ποσό γερά θα κολλήσει με το μέλι έστω και βρασμένο, την έχω όμως! Μάλλον μια δοκιμή θα με πείσει! Καλές και χαρούμενες γιορτινές μέρες εύχομαι!
Καλώς ήρθες !! To χαρουπόμελο είναι από τα αγαπημένα μου φυσικά γλυκαντικά. Το μέλι αν καραμελώσει ελαφρά κάααπως κολλάει, μη φανταστείς ότι γίνεται το σπιτάκι και πολύ γερό, λίγο να κουνηθεί … Πιστεύω πως στην επόμενη έκδοση (του χρόνου) θα εξελίξω εκτός από το στολισμό και το κατασκευαστικό θέμα 🙂
Πολυ καλό το σπιτάκι σου Άρη, έτσι μου έρχεται να το δαγκωσω! Κι όπως πάντα με όσο το δυνατό πιο αγνά υλικά! Καλή επιτυχία εύχομαι και πάλι και να “τερματίσεις” πρώτος!
Ευχαριστώ πολύ 🙂 !!!
Άρη καλημέρα!
Το σπιτάκι είναι τέλειο!
Μου αρέσει πολύ που δίνεις τόση σημασία σε κάθε λεπτομέρεια!
Τι όμορφο που είναι το στεφανάκι πάνω από την πόρτα 🙂
Καλή επιτυχία και πάλι!
Αυτό το στεφανάκι μου έσπασε τα νεύρα μέχρι να το εφαρμόσω 🙂 🙂
Φανταστικό δημιούργημα Άρη μου, είσαι αστέρι!!! Αλλά….Θέλω και εγώωωωωω 🙂
Ευχαριστώ πολύ πολύ Βίκυ! Τι να πω εγώ για τις λιχουδιές που μας παρουσιάζεις ;;!!
Καλοφάγωτο το σπιτάκι σου, Άρη! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό !
Ευχαριστώ Βάσω! Καλώς ήρθες!
Έκανες ένα απίθανο αγροτόσπιτο!Τέλεια εκτελεσμένο και χωρίς πολλά περιτά στολίδια! Είναι υπέροχο Άρη μου και του χρόνου!!
Ήθελα να το στολίσω λίγο περισσότεροo αλλά δεν ήξερα πως. Έκανα κάποιες δοκιμές με αμυγδαλόπαστα αλλά δεν με έπεισαν. Μετά είπα να δοκιμάσω τριμμένη καρύδα, αλλά δεν ταίριαζε στη γεύση και δεν το θεώρησα σωστό να χαλάσω τη γεύση για την εμφάνιση του γλυκού …
Τα κλασσικά τα στολίζουν με royal icing, καραμέλες, ζαχαρωτά, υλικά δηλαδή που εγώ δεν χρησιμοποιώ.
Anyway του χρόνου κάτι θα σκεφτώ, χωρίς όμως να το υπέρ στολίσω, αφήνοντάς το κομψό και ξεχωριστό 😉
Και έτσι μου άρεσε πάντως.Ξεχωριστό μέσα στην απλότητά του..
Πολύ μου άρεσε το στεφάνι, ότι πρέπει για την πόρτα! Στη μοναδική απόπειρη συναρμολόγησης που έχω κάνει χρησιμοποίησα σιρόπι γλυκόζης (απαράδεκτη έτσι;) και κόλλησε όταν στέγνωσε οπότε υποθέτω ότι θα κάνει αντίστοιχη δουλειά και το μέλι! Μου αρεσε και η σοφίτα στην οικοδομή!! Καλή επιτυχία Άρη 🙂
Ευχαριστώ Αθηνά!
Άρη εμένα μου αρέσει και αυτή η λιτή εκδοχή, χωρίς πολλά στολίσματα. Και η γεύση με το flora βούτυρο, το χαρουπόμελο και την αγαπημένη μυρωδιά κανέλας φαντάζομαι θα είναι εξαιρετική. Γιατί στην τελική για να τα φάμε τα φτιάχνουμε τα σπιτάκια, τι πειράζει αν δεν έχουν γερά θεμέλια! Καλές γιορτές να έχεις. Και περιμένω με αγωνία τα νεότερα με τα βραβεία και τα αποτελέσματα.
Σωστά! Ευχαριστώ πολύ Ελευθερία!!!
Πραγματικά το αξίζεις να έχεις πολλούς ψήφους,γιατί βλέποντας και μόνο οτι έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι αρκετό.Μετά χαράς σε ψήφισα και σου εύχομαι τα καλύτερα Άρη μου.Όσο για το Χαρουπομπισκοτόσπιτο σου είναι φανταστικό!
Μαρία 1000 ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Να τα μας! Και αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός και χτίστης και γλυκοπλάστης! 4 σε 1 είσαι σήμερα αλλά είσαι και το δέκα το καλό σε ό,τι αφορά υγιεινό και νόστιμο γλυκάκι.Μπράβο ακόμη μια φορά.Φιλιά!
Αλέκα, μικρός έλεγα πως θα γίνω αρχιτέκτονας, οπότε ποτέ δεν είναι αργά! Τις δικές σου κατασκευές πάντως δεν θα τις φτάσω ποτέ 🙂
Υπέροχο το χαρουποσπιτάκι! Και πόσο χαριτωμένο το στεφανάκι στην πόρτα. Οι κατασκευές σου πάνε Άρη!
Γέλασα μόλις είδα την ανάρτησή σου γιατί το χαρούπι έγινε το υλικό με το οποίο και οι δυο τελειώσαμε τις αναρτήσεις του διαγωνισμού!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Σωστά! Μα είναι αγαπημένο υλικό και των δύο μας!
Το στεφάνι στην πόρτα όλα τα λεφτά!!!! Φροντισμένο όπως πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια… Καλή σου μέρα Άρη μου, καλή επιτυχία στον διαγωνισμό που λήγει και καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ πολύ Χριστίνα!
Τέλεια εναλλακτική για ginger bread house 🙂 Και μια χαρά στολισμένο είναι, λιτό και μίνιμαλ. Να προτείνω για την συναρμολόγηση: αν βράσεις λίγο το μέλι θα γίνει καραμέλα και θα κολλάει κανονικότατα. Απλά αυτό συνεπάγεται ότι θα “βράσεις” το μέλι και θα χάσεις την αξία του κτλ κτλ, δεν το κάνω συχνά γιατί χάνει την μυρωδιά του και δεν έχει νόημα. Απλά λέω, αν το καραμελώσεις, σίγουρα θα κολλήσει 🙂
Αυτό έκανα, το έβρασα λίγο … και όσο ήταν ζεστό το χρησιμοποίησα. Ίσως ήθελε παραπάνω γιατί δεν σκλήρυνε όσο ιδανικά θα ήθελα …
Συμφωνώ, και εγώ στις περισσότερες συνταγές μου το μέλι το χρησιμοποιώ χωρίς θερμική επεξεργασία. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις.
Φανταστικό το σπιτάκι Αρη.
Αν και δεν είναι απλό σπιτάκι και καθόλου συνηθισμένο.
Και καλά έκανες που δεν το παραφόρτωσες (αφού οπως είπες δεν σου ”έβγαινε”).
Το στεφανάκι κάνει όλη τη δουλειά 😉
Θαυμάσω την υπομονή σου και την δημιουργικότητά σου.
Μπράβο.
Καλή επιτυχία εύχομαι 🙂
Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!
Τα τελευταια χρόνια εχω αρχισει να αγαπώ πολύ τα μπισκοτόσπιτα!
Παρα πολύ ωραίο το σχέδιο της οικίας σου… και αρχιτεκτoνας 😉
Κάπως έτσι θα ήθελα την οικία μου 🙂
απίθανο!
δεν χρειάζεται στολίδια. βάλτου λίγα φωτάκια μέσα και είσαι έτοιμος! 😉
Δοκίμασα να βάλω κεράκι αλλά δεν έβγαινε όπως ήθελα στις φωτό …
“Οικοδομικές Επιχειρήσεις” ο Άρης!!!
Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για τις οικοδομές και τα ακίνητα, εκπόνησες έργο θαυμαστό Άρη.
Εύγε και ειδικά για κείνο το στεφανάκι που τόσο σε παίδεψες, όπως λες…
Χαίρομαι που σας αρέσει το στεφανάκι, άξιζε τον κόπο…
Ευχαριστώ Πηνελόπη!
Πολύ, μα πολύ, μού αρέσει το dark mood που έχεις επιλέξει για τιςτελευταίες σου φωτογραφίσεις!
Όσο για το σπιτάκι, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Μίνιμαλ & σικ 😉
Και με μένα μου αρέσει, και τεχνικά νιώθω λίγο πιο άνετα. Δεν θέλω όμως να βολεύομαι και να επαναλαμβάνομαι, και έτσι η επόμενη που ετοιμάζω είναι σε στυλ bright and bold …
Λιτό και απέριττο. Τι τα θέλει τα στολίδια αφού θα φαγωθεί; Εγώ φέτος δεν έφτιαξα σπιτάκι γιατί πέρυσι που το προσπάθησα φαγώθηκαν οι τοίχοι πριν προλάβω να το συναρμολογήσω. Και του χρόνου!!!
Τέλειο! Σ ευχαριστούμε Άρη για την ωραία ιδέα, πρωτοτύπησες για ακόμα μια φορά! Μόλις ξεκινήσαμε να το φτιάχνουμε με τη μικρή, η ζύμη μας είναι στο ψυγείο και κρυώνει. Μου βγήκε λίγο αραιή, χρειάζεται να προσθέσω ακόμα αλεύρι ή θα σφίξει με το πάγωμα λες; Αν συμφωνείς κι εσύ, θα ήθελα να βάλουμε τις φωτογραφίες από το σπιτάκι που θα φτιάξουμε στο blog μας, φυσικά με παραπομπή για τη συνταγή στο δικό σου site.Καλή επιτυχία στα βραβεία!
Ωωωωω, πόσο χαίρομαι!
Πρέπει να προκύψει μία ζύμη για μπισκότα, δηλαδή ελάχιστα σφικτή που να μη κολλάει στα χέρια. Ίσως λίγο αλεύρι παραπάνω. Βέβαια στο ψυγείο θα παγώσει το βούτυρο και σίγουρα θα σφίξει.
Τιμή μου να βάλετε το σπιτάκι στο όμορφο blog σας! Ευχαριστώ πολύ!
Μου αρέσει το σπιτάκι σου, με μίνιμαλ αρχιτεκτονική, είμαι λάτρης αυτής της σχολής και δεν μπορώ τα πολύ φορτωμένα (και στην αρχή νόμιζα ότι το στεφανάκι ήταν από ροζ πιπέρι). Χρονια Πολλά και καλη επιτυχία!
Να μας ζήσει ο χτίστης! Και πώς να το φας αυτό το όμορφο μπισκοτοσπιτάκι! Δε σου πάει καρδιά.
Πότε με το καλό οι απονομές; Αντε με το καλό με το καλό τα αποτελέσματα!
Ευχαριστώ Χριστίνα 🙂 !! Στις 16/01 η απονομή.