Μελομακάρονα !!!

10 Δεκ

Να που έφτασαν οι γιορτές !!! Τα Χριστούγεννα ταιριάζουν ταμάμ στο Νεανικόν η καλύτερα στον κόσμο του Νεανικόν τα Χριστούγεννα μάλλον διαρκούν όλο το χρόνο. Και το καλοκαίρι βέβαια, μη ξεχνιόμαστε! Άρα θα έλεγα πως στο Νεανικόν έχει πάντα καλοκαίρι και μονίμως Χριστούγεννα 🙂

Και Χριστούγεννα δίχως μελομακάρονα μάλλον δεν γίνονται. Για αυτό είπα να τιμήσω ξανά (μετά από 5 χρόνια που έκανα post την συνταγή) το υπέροχο αυτό γλυκάκι! Με πετιμέζι και με αλεύρι ολικής πετυχαίνουμε μία ανάλαφρη, αρωματική και πολύ θρεπτική έκδοση.

Πριν πάμε όμως στην συνταγή έχω πολλά να πω !!! Πρώτα πρώτα να σας πω πως το αγαπημένο κατάστημα Paraphernalia κλείνει φέτος 5 χρόνια και γιορτάζει με μία σειρά όμορφων εκδηλώσεων! Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει μία εκδήλωση “Afternoon Tea with Neanikon”, που πρόκειται για ένα μικρό απογευματινό πάρτυ, στις 18.12.2019 18:00, με όμορφα γλυκά κεράσματα που θα ετοιμάσουμε παρέα με τον Γιώργο και την Αγγελική με βάση συνταγές δικές μου! Σας περιμένουμε όλους !!!

Επίσης με αφορμή την πανέμορφη συνεργασία και τα 5 γεννέθλεια του Paraphernalia έφτιαξα και την παρακάτω καραρτούλα Μέρι Κρίστμας που θα την βρείτε αποκλειστικά στο μοναδικό αυτό κατάστημα! 🙂

Επιπλέον να σας πω πως θα βρείτε σχεδόν όλες τις Χριστουγεννιάτικες μου δημιουργίες στα αγαπημένα καταστήματα Living Green (Χαριλάου Τρικούπη 33, Αθήνα & Αλωνίων 2, Κηφισιά), Zalo (Πάπα Αλεξάνδρου 2 Ηράκλειο Κρήτης), Ergani (Τομπάζι 7 Πόρος), Flâneur (Φλέσσα 1 Πλάκα), Mon coin (Ερεχθείου 16 Κουκάκι & Θησείου 7 Μοναστηράκι) και Koukoubook (Μπονιαλή 11, Χανιά)

Πάμε τώρα και στα μελομακάρονά μας !!!

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
100 ml ελαιόλαδο
140 πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλόμελο)
75 χυμό πορτοκαλιού
40 ml νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (ή και λιγότερο αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του)
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
350 γρ αλεύρι Ζέας ολικής

Για το σιρόπι:
140 ml (κατά προτίμιση άθερμο ή σταφυλόμελο) πετιμέζι
140 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
2-3 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
2 κουταλιές μέλι (προαιρετικά)

Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα / λίγο έξτρα μέλι

Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράσει και περιμένουμε λίγο το σιρόπι μας να δέσει. Αν θέλουμε, μόλις αποσύρουμε, ρίχνουμε δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.

Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε λίγα – λίγα στο μείγμα μας. Πλάθουμε απαλά (όχι υπερβολικά και μας “βγει” το λάδι 😉 ) μέχρι η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνουμε 20 γρ από την ζύμη και σχηματίζουμε με τις παλάμες μας το πρώτο μελομακάρονο. Εφαρμόζουμε την πάνω του πλευρά λίγο πάνω στον μεταλικό τρίφτη (αν θέλουμε) για να δημιουργηθεί μία επίπεδη και λίγο άγρια επιφάνεια που να βοηθάει μετά το ψήσιμο τα καρύδια να στέκονται καλύτερα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.

Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, όπως είναι καυτά τα βουτάμε ένα – ένα για 10 δευτερόλεπτα (περίπου) στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για λίγο σε μία σχάρα. Αμέσως μετά τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα καρύδια και λίγο μέλι αν θέλουμε έξτρα γλύκα.

Είναι έτοιμα! Έχουμε υπόψη μας, πως την άλλη μέρα νοστιμίζουν ακόμα περισσότερο, αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα! Δεν ξέρω γιατί αλλά ισχύει 😉 Επίσης πρέπει να πω πως έχουν μάλλον πιο μαλακή υφή από τα κλασσικά αλλά επειδή είμαι σχετικά μικρά τρώγονται πολύ ευχάριστα 🙂

Λογικά θα τα ξαναπούμε μέσα στις γιορτές με μια βασιλόπιτα 🙂 οπότε δεν σας χαιρετάω ακόμα!

Θα είμαστε και σε επαφή μέσω facebook / Instagram 😉

5 Σχόλια to “Μελομακάρονα !!!”

  1. Natassa's blog tips 19/12/2019 at 11:04 #

    Μελομακάρονα φοβάμαι να φτιάξω είναι τόσο πολύπλοκα που φοβάμαι θα τα κάνω ξερά

    • aris 20/12/2019 at 10:45 #

      Είναι πολύ εύκολο! Ακόμα και αν δεν σου πετύχει η υφή με την πρώτη, θα πετύχει σίγουρα η γεύση!

  2. M 19/12/2019 at 19:51 #

    υπέροχη συνταγή! μπράβο για τις φανταστικές ιδέες, χαίρομαι που ανακάλυψα αυτή τη σελίδα. επειδή σχετικά πρόσφατα άρχισα πρόσφατα να ασχολούμαι με εναλλακτικές συνταγές, δεν έχω αλεύρι ζέας ολικής, παρά μόνο αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις. Θα γίνονταν άραγε ωραία τα μελομακάρονα με αυτό; ευχαριστώ και keep it up!

    • aris 20/12/2019 at 10:45 #

      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο !! Αμέ μια χαρά θα γίνουν και με αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις. Ενδεχομένως να θέλουν μερικά λεπτά παράπάνω ψήσιμο. 😉

Trackbacks and Pingbacks

  1. Μελομακάρονα | NEANIKON - 11/12/2019

    […] (δείτε την νέα συνταγή εδώ) […]

Leave a Reply