Βασιλόπιτα με τζίντζερ !!!

24 Δεκ

Να μαι πάλι !! Τελευταίο post για το 2019 και τι καλύτερο από μία βασιλόπιτα! Λίγο πιο πικάντικη, χάρη στο τζίντζερ 😉 🙂

Πάμε πρώτα στην συνταγή και στην συνέχεια θα σας πω και τα νέα μου + ευχές 🙂

H συνταγή αποτελεί παραλλαγή της βασιλόπιτας που παρουσίασα πριν 2 χρόνια. Στην σημερινή εκδοχή επικρατεί το τζίντζερ άρα το αποτέλεσμα είναι πιο πικάντικο. Αυτό σημαίνει πως αν σε κάποιον δεν αρέσει το τζίντζερ (σε μένα αρέσει υπερβολικά 🙂 ) μπορεί να του φανεί η φετινή βασιλόπιτα κάπως περίεργη 😉

Για να ισορροπήσω την έντονη γεύση χρησιμοποίησα μεγαλύτερη αναλογία σε γλυκαντικό, δηλαδή σε πετιμέζι. Επίσης μείωσα το ελαιόλαδο και πρόσθεσα ένα πολτοποιημένο μήλο για να δώσω ελάχιστα πιο ζουμερή και λιγότερο λαδερή υφή. Η δύο κουταλιές τζίντζερ φαίνονται “πολύ” αλλά και στις 2 δοκιμές μου δεν μου φάνηκε ενοχλητικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι εγώ είμαι συνηθισμένος στα μπαχάρια είτε γιατί το συγκεκριμένο που χρησιμοποίησα δεν ήταν αρκετά δυνατό.

Τέλος θεωρώ καλύτερο να χρησιμοποιηθεί κάποιο πετιμέζι με ήπια γεύση. Αν googlάρετε “άθερμο πετιμέζι” ή σταφυλλόμελο θα δείτε πως υπάρχουν αρκετά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τα οποία προσωπικά πιστεύω προσφέρονται περισσότερο για γλυκοπαρασκεύασματα.

Θα χρειαστούμε:

100 ml ελαιόλαδο
1 γλυκό μήλο
240 ml πετιμέζι (κατά προτίμηση άθερμο ή σταφυλλόμελο που είναι ελαφρύ στη γεύση 😉 )
150 ml νερό
χοντροκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
2 κοφτές κουταλιές τζίντζερ (αποξηραμένο)
4 κουταλιές σταφίδες
3 αυγά
240 γρ αλεύρι ολικής (περίπου τόσο όσο χρειάζεται για να προκύψει ένας σχετικά πηχτός χυλός, όχι πολύ αραιός)
1 κουταλιά baking powder
1 φλουρί
Ταψάκι με διάμετρο 20 εκ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών) ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού) και επίμονα «πολτοποιούμε» μέχρι οι σταφίδες να λιώσουν και να προκύψει ένα ομοιογενές υγρό. Προφανώς το μήλο το βάζουμε αφού το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε κομμάτια.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder. Τελευταίο ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε λίγο και μεταφέρουμε το χυλό σε ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά. Τοποθετούμε και το φλουρί!

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 με 50 λεπτά περίπου. Προσέχουμε μην παραψηθεί. Αν παραψηθεί κάπως θα βαρύνει η γεύση και θα σκληρύνει η επιφάνεια του κέικ μας 🙁

Αυτό ήταν! Εάν θέλουμε φτιάχνουμε τον γνωστό γλάσσο. Δηλαδή σε ένα ποτιράκι ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές ταχίνι ολικής, 2 κουταλιές μέλι, 1 κουταλάκι κακάο, 1 κουταλάκι χαρουπάλευρο και 2 κουταλιές νερό. Τόσο απλά! Απλώνουμε πάνω από την βασιλόπιτά μας αφού λίγο κρυώσει.

Στα υπόλοιπα νέα του Νεανικόν μου να σας πως η όμορφη εκδήλωση στο Paraphernalia την προηγούμενη Τετάρτη πήγε περίφημα. Τα γλυκά κερασματάκια που ετοίμασα άρεσαν και για μένα ήταν μια υπέροχη εμπειρία να δω διαδικτυακούς (και μη) φίλους από κοντά. Είχα αρκετό άγχος βέβαια 🙁 🙂
Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο σχετικό post στο Facebook.

Επίσης να σας ενημερώσω , πως ετοίμασα μία νέα καρτούλα Καλή Χρονιά! Είναι διαθέσιμη στα αγαπημένα Flâneur (Φλέσσα 1, Πλάκα), Moncoin (Κουκάκι: Ερεχθείου 16, Μοναστηράκι: Θησείου 7) καθώς και στο fabrika + sonja blum (Βείκου 9 Μακρυγιάννη)

Αυτά! Θα τα πουμε κάπου προς τα τέλη Γενάρη. Χρειάζομαι άμεσα ένα διάλειμα από γλυκά, φωτογραφίσεις και social media 😉 Παράλληλα όμως μες στην ησυχία θα ασχοληθώ με το ραφείο μου όπου θα υλοποιήσω εσπαντρίγιες και καπελάκια για το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά και θα πειραματιστώ με νέες δημιουργίες 😉

Εύχομαι τις πιο χαρούμενες γιορτές του κόσμου!!!

Φιλιά πολλά! Να περάσετε υπέροχα!

8 Σχόλια to “Βασιλόπιτα με τζίντζερ !!!”

  1. Ξανθή 26/12/2019 at 10:43 #

    Χρόνια Πολλά Άρη, καλή και δημιουργική Χρονιά σου εύχομαι με Υγεία και Αγάπη.

    • aris 27/12/2019 at 09:41 #

      Επίσης Ξανθή! Να περάσεις πανέμορφα!

      • Evi 31/12/2019 at 05:58 #

        Χρονια πολλα! Μπορώ να αντικαταστήσω το πετιμέζι με μέλι;

        • aris 02/01/2020 at 16:24 #

          Εύη 1000 συγνώμη τώρα είδα τα σχόλια σου! Αλλά βλέπω πως την έφτιαξες και σου άρεσε! Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό!
          Εύχομαι μία πανέμορφη χρονιά!

          • Evi 02/01/2020 at 21:46 #

            Καλή χρονιά! Έχω κάνει παλιότερα και τα μελομακάρονα με το πετιμέζι! Ήταν και εκείνα υπέροχα!!! Συνέχισε να ανεβάζεις τις πεντανόστιμες συνταγές σου

  2. Evi 01/01/2020 at 20:42 #

    Την έκανα και είναι φανταστική! Πετιμέζι δεν είχα και το αντικατέστησα με μέλι. Τζίντζερ έβαλα μόνο ένα κουταλάκι. Υπέροχη συνταγή! Θα την κάνω κάθε χρόνο ❤❤❤❤❤

  3. Natassa's blog tips 17/01/2020 at 08:48 #

    Σίγουρα θα μου αρέσει αυτή η βασιλόπιτα

Leave a Reply