Βασιλόπιτα !!!!
30 Νοέ
Ίσως είναι λίγο νωρίς για βασιλόπιτα, αλλά από την άλλη δεν θέλω να την αφήσω και για τελευταία στιγμή 🙂
Θέλησα να δημιουργήσω μία εύκολη συνταγή, χωρίς πολλά – πολλά, αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμη και αρωματική. Βασίστηκα σε γνωστά υλικά και τεχνικές και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε με το παραπάνω!
Η υφή είναι σωστή, λιπαρή όσο πρέπει αλλά ταυτόχρονα στεγνή, υπάρχει ομοιογένεια, παντού μία γλύκα και ένα υπέροχο άρωμα! Η μόνη εναλλαγή είναι το φλουρί!
Δεν ήθελα να κάνω άλλο ένα ζουμερό κέικ, με ολόκληρα κομμάτια φρούτων μέσα. Αφενός γιατί δεν θα θύμιζε βασιλόπιτα και αφετέρου γιατί θα ήταν δύσκολο να συντηρηθεί σε περίπτωση που επιθυμούμε να φτιάξουμε το γλυκάκι 1-2 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά!
Πριν πάμε όμως στην συνταγή θέλω να υπενθυμίσω το event που ετοιμάζω με τόση χαρά και τόοοοσηηη αγωνία ταυτόχρονα 🙂 Το Σάββατο, στις 16/12/2017, στο KINONÓ (Φαλήρου 48 Σταθμός Συγγρού Φιξ), από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παρουσιάσω τις δημιουργίες μου μέσα από ένα μικρό νοσταλγικό σκηνικό. Συγκεκριμένα θα σας δείξω πως ακριβώς τυπώνω τις καρτούλες μου ενώ παράλληλα όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προμηθευτεί κάποιο από τα χειροποίητα προϊόντα μου μέσω του KINONÓ.
Για πληροφορίες σχετικά με το facebook event πατήστε εδώ
Αυτά 🙂 Πάμε τώρα στην συνταγή μας!
Θα χρειαστούμε:
150 ml ελαιόλαδο
200 ml πετιμέζι
150 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ¼ λεμονιού
1 κουταλιά κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο (όχι περισσότερο!)
1/2 κουταλάκι τζίντζερ (αποξηραμένο)
3 – 4 κουταλιές σταφίδες
3 αυγά
200 γρ αλεύρι ολικής (περίπου τόσο όσο χρειάζεται για να προκύψει ένας σχετικά πηχτός χυλός, όχι πολύ αραιός)
1 κουταλιά baking powder
1 φλουρί
Ταψάκι με διάμετρο 20 εκ
Στολισμός: χειροποίητη αμυγδαλόπαστα (όπως στα μελισάκια ή την τούρτα γάμου) + λίγη κανέλα
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών) ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά) και επίμονα «πολτοποιούμε» μέχρι οι σταφίδες να λιώσουν και να προκύψει ένα ομοιογενές υγρό.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι – baking. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το χυλό σε ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά. Τοποθετούμε και το φλουρί!
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 50 λεπτά περίπου. Προσέχουμε μην παραψηθεί.
Αυτό ήταν! Εάν θέλουμε ακολουθούμε τη διαδικασία παρασκευής αμυγδαλόπαστας, την ανοίγουμε με πλάστη, και με τα κατάλληλα κουπ-πατ σχηματίζουμε το 2018! Πασπαλίζουμε με κανέλα ή στολίζουμε με όποιο τρόπο θέλουμε.
Λίγες παρατηρήσεις:
Αν το μούλτι μας έχει μικρό κάδο, μπορούμε τα υλικά να τα μοιράσουμε στα δύο και να τα πολτοποιήσουμε σε δύο δόσεις και μετά τα ενώνουμε 😉 Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέτουμε τα υλικά σταδιακά, αρχίζοντας πρώτα από τις σταφίδες.
Είναι βασικό να πολτοποιηθούν καλά τα υλικά και να γίνουν «ένα» γιατί έτσι θα καλυφθεί το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο το χρειαζόμαστε για να δώσουμε την λιπαρότητα στο κέικ μας, αλλά δεν θέλουμε να ακούγεται η γεύση του. Για αυτό το βομβαρδίζουμε με αρωματικά και το ενσωματώνουμε στα υπόλοιπα υγρά.
Το τζίντζερ μάλλον μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά τα άλλα μπαχάρια είναι όλα απαραίτητα για να δώσετε στη βασιλόπιτα υπέροχο άρωμα.
Για να δούμε αν ψήθηκε, με ένα μαχαίρι τρυπάμε το κέικ και αν βγαίνει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν παραψηθεί η γεύση κάπως θα βαρύνει, ενώ αν ψηθεί λιγότερο το κέικ θα “λασπώνει”.
Πετιμέζι βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Αν βρούμε “άθερμο” το προτιμάμε γιατί συνήθως έχει πιο ήπια γεύση άρα είναι ιδανικό για γλυκό-παρασκευάσματα. Άθερμο σημαίνει πως έχει συμπυκνωθεί ο χυμός του σταφυλιού σε χαμηλή θερμοκρασία.
Φιλιά πολλά! Τα ξαναλέμε πολύ σύντομα 🙂 !!!
Άψογη παρουσίαση, όπως πάντα ! (οι φωτογραφίες με τις γαζίες, κάνουν την διαφορά !!)
Ευχαριστώ πολύ πολύ!
Ιδιαίτερη και πεντανόστιμη βασιλόπιτα θα πω εγω Αρη.
Πολύ ωραία ιδέα για κάτι διαφορετικό. Οπως πάντα υπέροχη παρουσίαση & φωτογραφίες 😉
Ευχαριστώ πολύ Μάριον! Καλές γιορτές !!!!
Καλημερα και χρονια πολλα!
Θα δοκιμασω την προτεινομενη συνταγη σας!
επειδη θελω να κανω συγχρονως 2 βασιλοπιτες,
θα διπλασιασω ολα τα υλικα στον ιδιο καδο και θα
τα μοιρασω σε δυο ταψακια?
ευχαριστω εκ των προτερων και ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!
Έλενα όπως είπαμε κ μέσω μαιλ μάλλον καλυτερα σε δυο δόσεις 😉 Καλή Πρωτοχρονιά!!!