Πολύ απλά φρουτοπιτάκια!
5 Φεβ
Μετά από το πολυώροφο κέικ, λέω πως αξίζει να επιστρέψω με κάτι απλό: φρουτοπιτάκια! Για αρχή με αποξηραμένα σύκα, αλλά σύντομα θα πειραματιστώ και με άλλα ξερά φρούτα.
Με πολύ λίγα υλικά, πιο λίγα δεν γίνεται. Ούτε καν baking δεν έβαλα 😉 Απλή, σκέτη νοστιμιά!
Θα χρειαστούμε:
600 γρ ξερά σύκα
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
από μία τσιμπιά αλάτι & πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
200 ml από το νερό που μουλιάσαμε τα σύκα
αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι – όσο πάρει
Μουλιάζουμε τα σύκα σε νερό που να τα σκεπάζει, περίπου για 2-3 ώρες. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε στον πολτό την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας παράλληλα τη γεύση για να δούμε αν μας αρέσει. Δεν το παρακάνουμε με τα μπαχάρια, αλλά επειδή τα σύκα συνήθως είναι πολύ γλυκά μπορούμε λίγο να πειραματιστούμε. Αν μας λείπει κάτι πιο όξινο, έτσι για να σπάει την γλυκύτητα, ταιριάζει λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 😉 Πάντα με δοκιμές σε μικρές ποσότητες!
Από το νερό που κρατήσαμε, παίρνουμε 200 ml και μαζί με το ελαιόλαδο, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για μην κολλάει η τελική ζύμη στα χέρια μας. Παράλληλα πλάθουμε. Ανοίγουμε την ζύμη μας με το πλάστη σε λεπτό φύλο, τοποθετώντας την ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για ευκολία. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και απλώνουμε γενναιόδωρα την συκόπαστα που ετοιμάσαμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με το πριονωτό pastry cutter λεπτές λωρίδες (3 εκ). Τυλίγουμε σχηματίζοντας πολύ μικρά ρολά. Φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς περίπου για 15-20 λεπτά ή ανάλογα με το πόσο ξεροψημένα και τραγανά τα θέλουμε. Προαιρετικά, αν θέλετε έξτρα άρωμα, τα πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα.
Αν η γέμιση που θα πέσει σε κάθε πιτάκι είναι αρκετή (έτσι μου βγήκαν εμένα), προκύπτουν πολύ γλυκά και πολύ χορταστικά. Τρως 2-3 και είσαι turbo! 🙂
Και πριν σας χαιρετήσω, να σας διαφημίσω ακόμα μία φορά 🙂 τις τελευταίες μου 2 δημιουργίες που ανέβασα στο Νεανικόν Paperie:
τα σημαιάκια που είναι διαθέσιμα σε 3 χρώματα καθώς την καρτούλα “σ’αγαπώ” που μετατρέπεται με μία απλή κορνίζα στο πιο heart warming καδράκι (να σαν και αυτό). Τα σημαιάκια από την άλλη δίνουν nonstop ατμόσφαιρα γιορτής 😉
Αααα, σήμερα Κυριακή 5/2/2017 είναι η τελευταία μέρα για τον διαγωνισμό που διοργανώνει η Έλενα με τις 4 δημιουργίες μου. Ίσα που προλαβαίνετε να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από το post για να λάβατε μέρος 🙂 O διαγωνισμός πήγε πολύ καλά και αυτό οφείλεται κατά πολύ και στην θαυμάσια δουλειά που έκανε η Έλενα για να τον στηρίξει!! Η αλήθεια να λέγεται! 🙂
Φιλιά πολλά!
Άρη πρέπει να σταματήσω να τρώω αλλιώς τώρα θα έφτιαχνα αυτά.
Τέλεια!!
Τι ωραία που φαίνονται! Για την ακρίβεια φαίνονται τοοοσοοο ωραία!☺
Κι εμένα μου φαίνονται τέλεια τα φρουτοπιτάκια!
Μου αρέσει πολύ η σημερινή σου πρόταση. Εγώ που λατρεύω το πορτοκάλι , σίγουρα θα έβαζα ξύσμα..τόσο όσο όμως, μην καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις
Πολύ μου αρέσει που τα έκανες έτσι ρολάκια, και το σύκο.. φαίνονται σούπερ δελεαστικά και νόστιμα!!! Καλή εβδομάδα εύχομαι Άρη!!
Με το που την διάβασα την συνταγή σου Άρη μου, έβαλα σύκα να μουλιάζουν μαζί με βερίκοκα όμως γιατί δεν είχα αρκετή ποσότητα σύκων…
Ε, αύριο πια θα τα σκαρώσω και ελπίζω να μου βγουν τόσο επιτυχημένα όσο φαίνονται τα δικά σου.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Τέλεια Πηνελόπη! Υπέροχα θα γίνουν με το βερίκοκο. Στον συγκεκριμένο συνδυασμό ταιριάζει πολύ η κανέλα + λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Αν τα αφήσεις να μουλιάσουν πάρα πολλές ώρες ίσως πάρουν πολύ νερό, σε αυτή την περίπτωση (αν δεις ότι ο πολτός είναι υπερβολικά νερουλός) απλά βράστον λίγο να πιει να ζουμιά του και να δέσει λίγο σαν μαρμελάδα 🙂 Μετά τον χρησιμοποιείς άνετα ως γέμιση σε ζύμη.
Έγιναν!!!
θα δεις την φωτογραφία στο FB και θα μου επιτρέψεις να γράψω μια ιδιαίτερη ανάρτηση γι’ αυτά…
Τα φιλιά μου.
Αααααααα αυτό είναι τόσο εύκολο που ακόμη κι εγώ μπορώ να το φτιάξω! Ναι θα το επιχειρήσω.,.. ευχαριστούμε Άρη για άλλη μια φορά για την ευφάνταστη συνταγή!
Φαίνονται υπέροχα καλέ μου Άρη!Θα ήθελα να τα φτιάξω (έχω κάτι σύκα στο ψυγείο που θέλω να αξιοποιήσω) και αναρωτιόμουν για το φύλλο αν γίνεται τραγανό μετά το ψήσιμο ή μοιάζει περισσότερο με μαλακό μπισκότο;
Πολύ ωραία κι ιδιαίτερα Αρη
Με λίγα υλικά έγιναν απλά τέλεια.
Η παρουσίαση σου ακόμα πιο ωραία.
Το αληθινό λουλούδι γίνεται ένα με το φόντο… ή το αντίθετο 😉
Μου αρέσουν που δείχνουν τόσο απλά και όμορφα!
Και πάρα πολύ όμορφο και το background της φωτογράφισης!