Πολύ απλά φρουτοπιτάκια!

5 Φεβ

Μετά από το πολυώροφο κέικ, λέω πως αξίζει να επιστρέψω με κάτι απλό: φρουτοπιτάκια! Για αρχή με αποξηραμένα σύκα, αλλά σύντομα θα πειραματιστώ και με άλλα ξερά φρούτα.

Συκοπιτάκια

Με πολύ λίγα υλικά, πιο λίγα δεν γίνεται. Ούτε καν baking δεν έβαλα 😉 Απλή, σκέτη νοστιμιά!

Θα χρειαστούμε:

600 γρ ξερά σύκα
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
από μία τσιμπιά αλάτι & πιπέρι

100 ml ελαιόλαδο
200 ml από το νερό που μουλιάσαμε τα σύκα
αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι – όσο πάρει

Μουλιάζουμε τα σύκα σε νερό που να τα σκεπάζει, περίπου για 2-3 ώρες. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε στον πολτό την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας παράλληλα τη γεύση για να δούμε αν μας αρέσει. Δεν το παρακάνουμε με τα μπαχάρια, αλλά επειδή τα σύκα συνήθως είναι πολύ γλυκά μπορούμε λίγο να πειραματιστούμε. Αν μας λείπει κάτι πιο όξινο, έτσι για να σπάει την γλυκύτητα, ταιριάζει λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 😉 Πάντα με δοκιμές σε μικρές ποσότητες!

Από το νερό που κρατήσαμε, παίρνουμε 200 ml και μαζί με το ελαιόλαδο, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για μην κολλάει η τελική ζύμη στα χέρια μας. Παράλληλα πλάθουμε. Ανοίγουμε την ζύμη μας με το πλάστη σε λεπτό φύλο, τοποθετώντας την ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για ευκολία. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και απλώνουμε γενναιόδωρα την συκόπαστα που ετοιμάσαμε. Κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με το πριονωτό pastry cutter λεπτές λωρίδες (3 εκ). Τυλίγουμε σχηματίζοντας πολύ μικρά ρολά. Φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς περίπου για 15-20 λεπτά ή ανάλογα με το πόσο ξεροψημένα και τραγανά τα θέλουμε. Προαιρετικά, αν θέλετε έξτρα άρωμα, τα πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα.

Αν η γέμιση που θα πέσει σε κάθε πιτάκι είναι αρκετή (έτσι μου βγήκαν εμένα), προκύπτουν πολύ γλυκά και πολύ χορταστικά. Τρως 2-3 και είσαι turbo! 🙂

Και πριν σας χαιρετήσω, να σας διαφημίσω ακόμα μία φορά 🙂 τις τελευταίες μου 2 δημιουργίες που ανέβασα στο Νεανικόν Paperie:
τα σημαιάκια που είναι διαθέσιμα σε 3 χρώματα καθώς την καρτούλα “σ’αγαπώ” που μετατρέπεται με μία απλή κορνίζα στο πιο heart warming καδράκι (να σαν και αυτό). Τα σημαιάκια από την άλλη δίνουν nonstop ατμόσφαιρα γιορτής 😉

Αααα, σήμερα Κυριακή 5/2/2017 είναι η τελευταία μέρα για τον διαγωνισμό που διοργανώνει η Έλενα με τις 4 δημιουργίες μου. Ίσα που προλαβαίνετε να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από το post για να λάβατε μέρος 🙂 O διαγωνισμός πήγε πολύ καλά και αυτό οφείλεται κατά πολύ και στην θαυμάσια δουλειά που έκανε η Έλενα για να τον στηρίξει!! Η αλήθεια να λέγεται! 🙂

Φιλιά πολλά!

12 Responses to “Πολύ απλά φρουτοπιτάκια!”

  1. Ξανθή 05/02/2017 at 16:31 #

    Άρη πρέπει να σταματήσω να τρώω αλλιώς τώρα θα έφτιαχνα αυτά.
    Τέλεια!!

  2. My Little World 05/02/2017 at 21:24 #

    Τι ωραία που φαίνονται! Για την ακρίβεια φαίνονται τοοοσοοο ωραία!☺

  3. Mαρία Τσαγκαράκη 05/02/2017 at 23:24 #

    Κι εμένα μου φαίνονται τέλεια τα φρουτοπιτάκια!

  4. evangelia vlassopoulou 06/02/2017 at 09:00 #

    Μου αρέσει πολύ η σημερινή σου πρόταση. Εγώ που λατρεύω το πορτοκάλι , σίγουρα θα έβαζα ξύσμα..τόσο όσο όμως, μην καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις

  5. Αθηνά 06/02/2017 at 14:55 #

    Πολύ μου αρέσει που τα έκανες έτσι ρολάκια, και το σύκο.. φαίνονται σούπερ δελεαστικά και νόστιμα!!! Καλή εβδομάδα εύχομαι Άρη!!

  6. Penelope 06/02/2017 at 18:09 #

    Με το που την διάβασα την συνταγή σου Άρη μου, έβαλα σύκα να μουλιάζουν μαζί με βερίκοκα όμως γιατί δεν είχα αρκετή ποσότητα σύκων…
    Ε, αύριο πια θα τα σκαρώσω και ελπίζω να μου βγουν τόσο επιτυχημένα όσο φαίνονται τα δικά σου.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    • aris 06/02/2017 at 21:10 #

      Τέλεια Πηνελόπη! Υπέροχα θα γίνουν με το βερίκοκο. Στον συγκεκριμένο συνδυασμό ταιριάζει πολύ η κανέλα + λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
      Αν τα αφήσεις να μουλιάσουν πάρα πολλές ώρες ίσως πάρουν πολύ νερό, σε αυτή την περίπτωση (αν δεις ότι ο πολτός είναι υπερβολικά νερουλός) απλά βράστον λίγο να πιει να ζουμιά του και να δέσει λίγο σαν μαρμελάδα 🙂 Μετά τον χρησιμοποιείς άνετα ως γέμιση σε ζύμη.

      • Penelope 07/02/2017 at 17:11 #

        Έγιναν!!!
        θα δεις την φωτογραφία στο FB και θα μου επιτρέψεις να γράψω μια ιδιαίτερη ανάρτηση γι’ αυτά…
        Τα φιλιά μου.

  7. Christina Makri 08/02/2017 at 14:44 #

    Αααααααα αυτό είναι τόσο εύκολο που ακόμη κι εγώ μπορώ να το φτιάξω! Ναι θα το επιχειρήσω.,.. ευχαριστούμε Άρη για άλλη μια φορά για την ευφάνταστη συνταγή!

  8. Vegan in Athens 09/02/2017 at 10:17 #

    Φαίνονται υπέροχα καλέ μου Άρη!Θα ήθελα να τα φτιάξω (έχω κάτι σύκα στο ψυγείο που θέλω να αξιοποιήσω) και αναρωτιόμουν για το φύλλο αν γίνεται τραγανό μετά το ψήσιμο ή μοιάζει περισσότερο με μαλακό μπισκότο;

  9. Marion 11/02/2017 at 20:17 #

    Πολύ ωραία κι ιδιαίτερα Αρη
    Με λίγα υλικά έγιναν απλά τέλεια.
    Η παρουσίαση σου ακόμα πιο ωραία.
    Το αληθινό λουλούδι γίνεται ένα με το φόντο… ή το αντίθετο 😉

  10. Ερμιόνη 14/02/2017 at 21:54 #

    Μου αρέσουν που δείχνουν τόσο απλά και όμορφα!
    Και πάρα πολύ όμορφο και το background της φωτογράφισης!

Leave a Reply