Ωμοφαγικό Brownie Φράουλα – Μέντα

7 Μάι

Το σημερινό γλυκό είναι ένα δροσερό bronwie. Πρόκειται για μία εξέλιξη του πρόσφατου easter brownie και αποτελεί μία δεύτερη προσπάθεια να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο ένα τόσο απλό και θρεπτικό γλυκάκι.

rawbrownierevisited10 (1 of 1)
Το αποτέλεσμα πιστεύω θα σας ικανοποιήσει με το παραπάνω, αφού η φράουλα και η μέντα δένουν όμορφα με το κακάο, χαρίζοντάς μας μία δυνατή και αρωματική γεύση. Και μη το φοβηθείτε, η εκτέλεση της συνταγής είναι τόσο απλή που γίνεται και με κλειστά μάτια !!

θα χρειαστούμε:

200 γρ ξερά σύκα

200 ml νερό

100 γρ καρυδόψυχα *

2,5 κουταλιές κακάο **

1,5 κουταλιά ωμό χαρουπάλευρο

2 κουταλάκια ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι κανέλα

40 γρ χοντροκομμένα αμύγδαλα

4-5 ώριμες φράουλες εποχής

4-5 μικρά φύλλα φρέσκιας μέντας

Αρχικά, αφού ψιλοκόψουμε τα σύκα, τα τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ μαζί με το νερό. Τα αφήνουμε μία ώρα και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε δυνατά στον επεξεργαστή τροφών. Ενώ συνεχίζεται το άλεσμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο υγρό που έμεινε στο μπολ καθώς και τα καρύδια. Στόχος είναι να προκύψει μία λεία πάστα. Προχωράμε ρίχνοντας το κακάο, το χαρουπάλευρο και το ελαιόλαδο. Σταματάμε τη λειτουργία και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ ανάδευσης. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις φράουλες σε μικρά κομμάτια και ψιλοκομμένα τα φύλλα της μέντας. Ανακατεύουμε καλά ώστε να βεβαιωθούμε πως κάθε μπουκιά θα προσφέρει εκτός από το κακάο, τη γεύση της φράουλας και λίγο από το άρωμα της μέντας. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 12 εκ (η σε 2 μικρότερα) και το αφήνουμε στο ψυγείο ώστε τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους.

Την επόμενη μέρα απολαμβάνουμε !!

* Προτιμώ πάντα καρύδια που έχω προμηθευτεί μαζί με το κέλυφός τους. Έχω παρατηρήσει πως έχουν πιο ήπια και πιο φυσική γεύση σε αντίθεση με κάποια συσκευασμένα που νιώθω σαν να έχουν κάτι περίεργα έντονο.

** Στην πρώτη δοκιμή χρησιμοποίησα ωμό κακάο, όμως μου φάνηκε πως χάθηκε λίγο η γεύση του. Την δεύτερη έβαλα κανονικό (καβουρδισμένο δηλαδή) καλής ποιότητας και η σοκολατένια γεύση απογειώθηκε. Ίσως την άλλη φορά να δοκιμάσω πάλι ωμό, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα μαζί με ελάχιστο αλάτι Ιμαλαΐων.

rawbrownie2

rawbrownierevisited12 (1 of 1)

Τέλος όπως θα προσέξατε η σημερινή φωτογράφιση είναι κάπως περιορισμένη. Δυστυχώς η κεντρική φωτογραφία όσες φορές και αν την τράβηξα και όση επεξεργασία και να δοκίμασα να της κάνω τελικά δεν με ικανοποίησε. Ρίξτε μια ματιά, δεν ξέρω ίσως να μην είναι και τόσο χάλια αλλά ένιωθα πως κάπως δεν δένει με το υπόλοιπο site … Στο μυαλό μου είχα ένα πιο ατμοσφαιρικό concept που δεν κατάφερα να μεταφέρω στη φωτογραφία 🙁

42 Responses to “Ωμοφαγικό Brownie Φράουλα – Μέντα”

  1. Αγγελική 07/05/2015 at 19:49 #

    Για άλλη μια φορά έκανες κάτι υπέροχο! Θα το δοκιμάσω άμεσα!
    Οι φωτογραφίες είναι πανέμορφες! Η κεντρική, που δεν έβαλες, είναι ωραία αλλά για μένα λίγο “φορτωμένη”. Το ύφασμα/τραπεζομάντηλο όμως είναι εκπληκτικό!!
    Καλό βράδυ Άρη!

    • aris 07/05/2015 at 22:20 #

      Ευχαριστώ Αγγελική !! Έχεις δίκιο. Η ιδέα ήταν κατά την επεξεργασία να σκοτεινιάσω το ύφασμα και να φωτίσω τα γλυκά ώστε να προκληθεί το απαραίτητο contrast. Αλλά δεν λειτούργησε, με την ατμόσφαιρα που φανταζόμουν …

  2. Iris mama goes vintage 07/05/2015 at 19:54 #

    Κακώς δεν σε ικανοποίησε Άρη, εμένα μου άρεσε ακριβώς επειδή το μοτίβο τράβαγε το μάτι όπου ακριβώς χρειάζεται.. αυτό θέλει τέχνη … ειδικά όταν το φόντο είναι έντονο!!! Μπράβο για τις φωτογραφίες λοιπόν και που μας χαρίζεις τόσο ωραίες συνταγές!!!

    • aris 07/05/2015 at 22:22 #

      Ιρις ακρίβώς αυτό ήθελα !!! Αλλά έπρεπε να επιτευχθεί σε λίγο μεγαλύτερο βαθμό νομίζω για να αποδώσει.. Δύσκολο concept. Θα το προσπαθήσω ξανά στο μέλλον 🙂

  3. maxistinkouzina.blogspot.gr 07/05/2015 at 22:26 #

    Υπέροχο γλυκάκι Αρη, όλα τα υλικά πολύ αγαπημένα, και οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες!!
    Καλό βράδυ!!

  4. Evangelia Vlassopoulou 08/05/2015 at 07:33 #

    Το γλυκο δε το συζητώ….εξαιρετικο οπως πάντα. Μου εχουν τελειώσει ομως τα σύκα. Θα κρατήσω τη συνταγη ομως για του χρόνου. Κ οι φωτογραφίες μου άρεσαν. Μην εισαι τόσο αυστηρός…..κοιτά να χαίρεσαι το hobby σου. Τα λέω σε σένα για να τα ακούω κ εγω

    • aris 08/05/2015 at 22:42 #

      thanks Ευαγγελία, έχεις δίκιο, ειδικά με το θέμα τις φωτογραφίας με πιέζω λίγο..

  5. Maria Pirgianaki 08/05/2015 at 09:19 #

    Είναι πολύ δυνατά τα υλικά σου με το φρέσκο και δροσερό άρωμα της μέντας….πολύ ωραία η συνταγή σου…την καλημέρα μου!

  6. mia maria 08/05/2015 at 09:38 #

    Πολύ ωραίο το γλυκό! Για τη φωτογράφιση δεν έχω άποψη, δεν τα καταφέρνω σε αυτά γι αυτό και στις δικές μου φωτογραφίες είναι όλα περιορισμένα, χιχι!

    • aris 08/05/2015 at 22:43 #

      Μια χαρά είναι οι φωτογραφίες σου !!

  7. Penelope 08/05/2015 at 13:42 #

    Εμένα πάντως η τελευταία σου φωτογραφία Άρη, με κάνει να θέλω να δοκιμάσω άμεσα!!

  8. spoon stories 08/05/2015 at 14:13 #

    Βγάζεις όμορφες φωτογραφίες και κάνεις εξαιρετικά γλυκά Άρη μου. Όμως η επιθυμία σου να γίνεις καλύτερος και να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου την καταλαβαίνω γιατί και εγώ έτσι νιώθω. Η φωτογραφία που δεν έβαλες θα την προτιμούσα με ένα λιγότερο έντονο φόντο στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντα. Βέβαια αυτά είναι γούστα και πάντα έχει σημασία τι τελικά θέλουμε να κάνουμε. Σημασία έχει ότι για άλλη μια φορά θέλουμε να φάμε την οθόνη μας χαχα
    Πολλά φιλιά

    • aris 08/05/2015 at 22:46 #

      Σε ευχαριστώ θερμά Λίλια. Ήθελα να πετύχω κάτι δύσκολο (αντίθεση σε έντονο φόντο…) αλλά δεν είμαι έτοιμος τεχνικά για τέτοια concepts.

  9. ΕΛΕΝΑ 09/05/2015 at 14:13 #

    Αφού θαυμάσω το γλυκάκι σου, το οποίο εκτός από νόστιμο πρέπει να είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον, να πω κι εγώ δυο λόγια για τις φωτογραφίες.
    Προσωπικά η φωτογραφία δεν με επηρεάζει ποτέ όταν διαβάζω μια συνταγή.
    Εχει τύχει να φτιάξω συνταγή που είχε εξαιρετική φωτό και να μου βγει σκέτη αποτυχία, κάτι που φαντάζομαι έχει συμβεί σε πάρα πολλούς, όχι μόνο σε μένα.
    Για μένα η φωτογραφία πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα αυθεντική.
    Χωρίς ρετουσαρίσματα και επεξεργασίες, να ξέρει ο άλλος ότι αυτό που βλέπει, αυτό και θα πάρει αν το ετοιμάσει.
    Ενα καθαρό πιάτο και ένα όμορφο σερβίρισμα, θεωρώ ότι είναι υπεραρκετά!
    Να ξέρεις ότι τον κόσμο δεν μπορούμε να τον γελάσουμε, όσο πιο αληθινοί είμαστε, τόσο περισσότερο θα μας ανταμείψει με την εμπιστοσύνη του, αλλιώς όσο καλλιτεχνικές κι αν είναι οι φωτογραφίες μας, θα τις θαυμάσει μέν, δεν θα επιχειρήσει να φτιάξει τις συνταγές μας δε.
    Γι αυτό μην αγχώνεσαι για την φωτογράφισή σου, η οποία είναι μια χαρά.
    Αυτός που θα αποφασίσει να φτιάξει κάποια συνταγή σου, και έχει κάποια σχετική πείρα, θα κοιτάξει πρώτα τα υλικά (πόσο εύκολο είναι να τα προμηθευτεί), μετά την εκτέλεση και μετά θα προχωρήσει.
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!

    • aris 09/05/2015 at 15:03 #

      Έλενα καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Συμφωνώ με αρκετά από αυτά που μας λες, αλλά όχι σε όλα. Σε ένα food blog μπορεί να υπάρχουν εκτός από τις φωτογραφίες που απλά αναδεικνύουν το φαγητό και άλλες φωτογραφίες πιο καλλιτεχνικές. Δεν λέω ότι είναι απαραίτητο, έχει να κάνει με τον τρόπο που επιθυμεί να εκφράζεται ο δημιουργός. Στη δική μου περίπτωση θα ήθελα να εξελιχθώ και στα δύο είδη, δηλαδή να έχω και κοντινές φωτογραφίες που εστιάζουν και αποτυπώνουν με ρεαλισμό το αποτέλεσμα της συνταγής αλλά και άλλες φωτογραφίες που δημιουργούν ένα σκηνικό με μία συγκεκριμένη ατμόσφαιρα που στόχο έχει να προκαλέσει και άλλα όμορφα συναισθήματα πέρα από τη λαχτάρα για γλυκό, όπως δηλαδή νοσταλγία, θαλπωρή, αίσθηση διακοπών, χαμόγελο κ.α …
      Η επεξεργασία που αναφέρω παραπάνω δεν έχει σκοπό παρουσιάσει ένα άλλο γλυκό από αυτό που έφτιαξα ( μακάρι να είχα τέτοιες τεχνικές γνώσεις 🙂 ) αλλά να βοηθήσει λίγο στο να αποδοθεί περισσότερο το στυλ που επιθυμώ ή σε κάποιες περιπτώσεις να διορθωθούν τυχόν προβλήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με την φωτεινότητα ή τον θόρυβο σε μία φωτογραφία..

  10. Athena Craftcooklove 09/05/2015 at 21:46 #

    Καλησπέρα Άρη! Καταρχήν πάρα πολύ ωραία η συνταγή σου φαίνεται γιαμ ! Η κεντρική φωτό που διάλεξες είναι φανταστική ακριβώς γιατί εστιάζει στο υπέροχο γλυκάκι!!! Συμφωνώ με Έλενα όσον αφορά τη συνταγή αλλά (όπως μάλλον θα έχεις καταλάβει) πιστεύω πολύ και στην παρουσίαση!! Είμαι φαν του foodporn πώς να το κάνουμε!! χα χα !! Υ.Γ. συμφωνώ με Κίκα για την εναλλακτική φωτό ήταν φορτωμένη… Άν όμως έκανες την άνω τεχνική και το θόλωνες μπορεί να έβγαινε πολύ σούπερ εε; Καλό βράδυ εύχομαι!

    • aris 09/05/2015 at 22:11 #

      thanks Αθηνά, πιστεύω και εγώ πως όλα παίζουν ρόλο, σίγουρα η συνταγή είναι το πιο σημαντικό.
      Ναι, δεν δοκίμασα να το θολώσω, αυτό δεν γίνεται εύκολα κατά την επεξεργασία έχει να κάνει την τιμή του διαφράγματος που έχει τραβηχτεί η φωτογραφία .. Next time 🙂

  11. evi@thehealthycook 10/05/2015 at 15:30 #

    καλησπέρα Άρη!!
    εξαιρετική συνταγή για άλλη μια φορά!!
    όσο για τις φωτογραφίες με κάλυψε η Λίλια. ιδιαίτερα όσον αφορά την οθόνη! 🙂
    κι εγώ πολλές φορές δεν έχω καταφέρει να βγάλω στις φωτογραφίες αυτό που έχω στο μυαλό μου. σε καταλαβαίνω. είμαι σίγουρη όμως πως σε μια επόμενη φωτογράφιση θα το καταφέρεις!
    καλό απόγευμα!

    • aris 10/05/2015 at 23:06 #

      Ευχαριστώ Εύη !! Πρέπει να πω πως βγάζεις εξαιρετικές φωτογραφίες !!!!

  12. tanja@the green mixer 10/05/2015 at 22:46 #

    θα συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια, ότι η φωτό που ήθελες να είναι κεντρική δεν είναι κακή, απλά φορτωμένη με αποτέλεσμα να μην μπορείς να επικεντρωθείς στην ουσία, που είανι αυτό το φοβερο γλυκό. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία από ένα τραπέζι, που μόλις έχουν σερβιριστεί τα γλυκάκια τους. Θα μπορούσες καλλίστα να την είχες συμπεριλάβει πάντως.

    • aris 10/05/2015 at 23:05 #

      Ευχαριστώ Τάνια !!!
      Μάλλον θα το ξαναπροσπαθήσω σύντομα και θα το παρουσιάσω ξανά … είναι να μη μπει κάτι στο μυαλό μου 🙂

  13. Christina Makri 11/05/2015 at 14:01 #

    Αααααα θα σε μαλώσω! Η φωτογραφία είναι καταπληκτική όπως πάντα, όπως και το γλύκισμα! Μη με ξεσηκώνετε πια δεν θα χωράω πουθενά αναπαράγοντας τις υπέροχες συνταγές σας! Καλή εβδομάδα Άρη μου!

  14. Beauty Follower 11/05/2015 at 14:49 #

    Παν-νόστιμες φωτογραφιες!

    Να έχεις μια υπέροχη εβδομαδα 🙂

  15. Αριάδνη 11/05/2015 at 22:44 #

    Φαινονται λαχταριστες και η μεντα με τη φραουλα μου αρεσει πάρα πολύ! Ευγε κι απο μενα

  16. mia xara 13/05/2015 at 08:14 #

    Ωραιότατο το φραουλοσοκολατένιο γλυκάκι, Άρη!Καλή σου μέρα 🙂

  17. Tante Kiki 13/05/2015 at 21:35 #

    Με ξελίγωσες με το υπέροχο, ωμοφαγικό γλυκάκι σου…Τέλειο το brownie! Μπράβο Άρη!! Και οι φωτό σε ξετρελλαίνουν!

  18. Αθανασία 15/05/2015 at 09:47 #

    Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και σε εμπιστευόμαστε, γιατί πόσες και πόσες συνταγές έχουμε φτιάξει που δεν άξιζαν και χάσαμε χρόνο και υλικά; Μόλις το δοκιμάσω (μάλλον με μια μπάλα παγωτό από δίπλα!) θα σου πω σχόλιο. Για τη φωτογραφία που στεναχωριέσαι νομίζω πως διαφέρει γιατί αν δεις την υπόλοιπη σελίδα σου, επικρατεί το λευκό/ανοιχτόχρωμο στοιχείο. Αλλά όσο το δουλεύεις σίγουρα θα βρείς τρόπο να πας την τέχνη σου ένα βήμα πιο πέρα, και κάνοντας διαφορετικά πράγματα!

    • aris 15/05/2015 at 22:56 #

      Δίκιο έχεις Αθανασία, το σκέφτηκα και εγώ..
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, προσπαθώ κάθε συνταγή να τη δοκιμάζει τουλάχιστον άλλο ένα άτομα για να έχω και μία δεύτερη γνώμη. Και επίσης να χρησιμοποιώ απλά και οικεία υλικά.

  19. Natasa S 15/05/2015 at 09:47 #

    Για το brownie δεν έχω λόγια και μπράβο σου που δοκιμάζεις ξανά και ξανά με μικρές παραλλαγές να πετύχεις το τέλειο! Οι φωτογραφίες για άλλη μια φορά υπέροχες. Η κεντρική που δεν έβαλες θεωρώ οτι μάλλον χάνουν τα brownies εξαιτίας του υφάσματος (αν και το βρίσκω πανέμορφο). Δεν σε φοβάμαι! Είμαι σίγουρη θα το παλέψεις μέχρι την τελειότητα!!

  20. Christina Andromeda 20/05/2015 at 04:11 #

    Να σου πω θα το ήθελα και με αλευράκι ολικής αυτό το γλυκάκι,να γίνει πιο στέρεο. Με τα καρύδια το έχω διαπιστώσει κι εγώ αυτό που λες και μου θύμησες πόσο πολύ τρελαινόμουν μικρή να παίρνω στο σφυράκι και να τα σπάω. 🙂

  21. Pantespani 01/06/2015 at 10:38 #

    Πολύ ωραίο φαίνεται το brownie, πραγματικά…. Θα το δοκιμάσω, παρόλο που στο blog μου δημοσιεύω κανονικά γλυκά, προσωπικά προσέχω πολύ τι τρώω και αυτό το brownie φαίνεται κάτι που πρέπει να φάω, χαχα…

    Να σε ρωτήσω κάτι, κάπου είχες γράψει τι φακό χρησιμοποιείς για τις φωτογραφίες σου αλλά δεν μπορώ να το βρω. Θυμάμαι ότι έχεις και εσύ Nikon μόνο. Εγώ έχω μία παλιά Νikon D80 και ο φακός μου είναι Nikkor 3.5-5.6 , 18-135, αλλά θέλω να αναβαθμιστώ 🙂

    • aris 01/06/2015 at 17:24 #

      Καλησπέρα !! Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για το σχόλιο.
      Στην σελίδα “Ερωτήσεις” λέω ακριβώς τι μηχανή και φακό χρησιμοποιώ !!
      Ναι να το φτιάξεις το brownie, είναι πάναπλο και πολύ δροσερό 🙂

Leave a Reply to spoon stories