Γλυκό του Κουταλιού Βύσσινο

8 Ιούλ

Μία φίλη αναγνώστρια στο προηγούμενο post άφησε ένα μήνυμα που έλεγε: “…οι μέρες ήταν και είναι δύσκολες αλλά ας μην παρατάμε τη δημιουργία. Χωρίς αυτήν πως να επιζήσει κανείς?”. Ακριβώς αυτό έχω στο μυαλό μου και επιμένω να βγάζω νέα θέματα. Το ενδιαφέρον τόσο το δικό μου όσο και του κόσμου φαίνεται μειωμένο, και είναι απόλυτα φυσικό. Αλλά κάτι μου λέει, πως τώρα πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο ακόμα και αν δεν το νιώθω 100%.
sourcherry_ (1 of 1)
Το σημερινό γλυκό είναι απλό και αγαπημένο. Ξυπνά μνήμες και είναι υλοποιημένο με την τεχνική που έφτιαχναν τα γλυκά του κουταλιού τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Για τα ρετσέλια έχουμε ξαναμιλήσει (εδώ και εδώ) και είναι γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από μούστο ή πετιμέζι, συνήθως με φρούτα όπως το κυδώνι, η φλούδα καρπουζιού και η κολοκύθα. Εμείς θα αξιοποιήσουμε και το βύσσινο και θα εκπλαγούμε με το πόσο ταιριάζει η γεύση του με τη γεύση του σταφυλιού. 

Θα χρειαστούμε:
500 γρ βύσσινα
500 γρ συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή ελαφρώς αραιωμένο πετιμέζι
1 κλωναράκι φυσική βανίλια (έβαλα 2 ήδη χρησιμοποιημένα)

Εγώ χρησιμοποίησα μούστο από λευκό σταφύλι που είχα αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Τον σούρωσα και τον έβρασα σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να έρθει στην μορφή ενός ελάχιστα αραιού σιροπιού. Αν χρησιμοποιήσετε πετιμέζι, δεν χρειάζεται φυσικά να το βράσετε πιο πριν, ίσως όμως να απαιτείται ελαφρώς να το αραιώσετε με λίγο νερό. Καλό είναι να δοκιμάσετε και να κρίνετε ανάλογα με την γλυκύτητα του πετιμεζιού σας ή με το πόσο ξινά/ζουμερά είναι τα βύσσινα που προμηθευτήκατε.
sourcherry_steps
Ξεκινάμε αφαιρώντας τα κουκούτσια από τα βύσσινα με το ειδικό εργαλείο ώστε να μην τραυματιστούν και τα τοποθετούμε μαζί με το συμπυκνωμένο χυμό σε ένα μπολ. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα ένα βράδυ ώστε τα βύσσινα να βγάλουν τα υγρά τους. Αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τη βανίλια και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το σιρόπι μας να δέσει. Αφήνουμε το γλυκό ένα 24ώρο (εκτός ψυγείου) μήπως το φρούτο βγάλει και άλλα υγρά, ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι (αν και είναι ήδη όξινο το βύσσινο οπότε δεν πολύ χρειάζεται) και βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Το φυλάμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο, ιδανικά στο ψυγείο. Αυτό ήταν!

sourcherry_2 (1 of 1)
Σήμερα έληξε και ο διαγωνισμός με το giveaway που είχα διοργανώσει με το προ προηγούμενο post. Οι συμμετοχές ήταν 43 οπότε χρησιμοποίησα το www.random.org για να παράξω έναν τυχαίο αριθμό από το 1 ως το 43. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν το 4 άρα η τυχερή αναγνώστρια είναι η Σόνια !! Σόνια, για την αποστολή του δώρου θα ειδοποιηθείς με mail και εύχομαι πραγματικά να είναι κάτι που θα χαρείς ! 🙂

sourcherryspoonsweet_3

Τέλος, να σας πω πως για το σημερινό post είμαι και για έναν άλλο λόγο ευχαριστημένος. Αν θυμάστε 2 μηνες πριν σε αυτό το post είχα με δυσκολία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσω το ύφασμα της φωτογραφίας ως background στο θέμα. Ειδικά με την overhead photo δεν ήμουν καθόλου ικανοποιημένος. Νομίζω στην σημερινή προσπάθεια (γιατί πάντα επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος) έγινε ένα βήμα παραπάνω 🙂

34 Responses to “Γλυκό του Κουταλιού Βύσσινο”

  1. Tante Kiki 08/07/2015 at 17:32 #

    Καλησπέρα!! Προσωπικά μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου αλλά καταλαβαίνω αυτό που λες γιατί κι εγώ σπάνια είμαι ευχαριστημένη από τις δικές μου.
    Όσον αφορά το γλυκό… πρέπει να έγινε πεντανόστιμο και στις φωτό σου φαίνεται ιδιαίτερα λαχταριστό.
    Τέλος, συμφωνώ και με το σχόλιο αλλά και με όσα λες γιατί κι εγώ κάπως έτσι νιώθω… μου λείπει η διάθεση και η όρεξη με όλα όσα συμβαίνουν. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα όλα θα βελτιωθούν κάπως και θα επανέλθουμε… σχεδόν στα φυσιολογικά μας!!

    • aris 09/07/2015 at 18:49 #

      Ευχαριστώ Κική !! Όπως με όλα προσπαθώ πολύ και με τις φωτογραφίες…
      Το γλυκό έγινε φοβερό, αυτά τα βύσσινα δεν ήταν πολύ ξινά (δεν ανήκουν δηλαδή στα ξινοκέρασα) και ταίριαξαν απόλυτα με το σταφύλι και τη βανίλια. Δηλαδή έγινε αρκετά γλυκό, αλλά όχι λιγωτικό, έχει άρωμα και όγκο στη γεύση. Πέρυσι είχα βρει ξινοκέρασα και πάλι έγινε ωραίο με το σταφύλι χωρίς κανένα αρωματικό, είχε χαρακτήρα. Πρόπερσι είχα προσθέσει αρμπαρόριζα και του πήγαινε πολύ! Κάθε χρόνο και κάτι διαφορετικό, αλλά καλοκαίρι χωρίς βύσσινο δεν γίνεται 🙂

  2. Αθανασία 08/07/2015 at 19:37 #

    Και κοίταζα τις φωτογραφίες και λέω να,το χρησιμοποίησε το ύφασμα! Έχεις δίκιο, σε όσα γράφεις συμφωνώ απόλυτα.

    • aris 09/07/2015 at 18:52 #

      Το θυμήθηκες !! Ναι, τότε τα είχα βρει πολύ δύσκολα !! Δεν ήξερα πως να δημιουργήσω την αντίθεση chiaro – scuro. Τώρα είχα άλλο setup, άλλες ρυθμίσεις στη μηχανή και άλλο post production. Βέβαια ούτε τώρα είμαι ικανοποιημένος, βλέπω λάθη. Αλλά σε σχέση με το τότε … υπάρχει ευτυχώς κάποια εξέλιξη 🙂

  3. Cook-Taste-Live 08/07/2015 at 20:05 #

    συμφωνώ κι επαυξάνω, σοφή κίνηση που πόσταρες!
    όλη μέρα να ασχολούμαστε και με τα πολιτικά δουλειά δεν γίνεται (literally..), και μας χαλάει και η διάθεση.

    ετοιμάζω και εγώ ποστ, και έχω να πω οτι ξεχάστηκα λίγο από την μουντάδα και την κακοκεφιά των ημερών.

    μ’ αρέσει πολύ το background σου, ταίριαξε μια χαρά με την vintage αίσθηση του βυσσινο-γλυκακίου (yummy!). Το αληθινό λουλούδι φαίνεται σαν να βγαίνει μέσα απο το ύφασμα!
    Είναι πολυ ωραίος συνδυασμός και καλά κάνεις και σου δίνεις τα εύσημα. 🙂

  4. Iris mama goes vintage 08/07/2015 at 20:52 #

    ΕΕ τώρα με πατάς εκεί που πονάω.. το βυσσινο είναι το πιο αγαπημένο μου!!! Βλέπω τις φωτογραφίες και λιώνω!!! Δεν εχω αξιωθεί ποτέ να κάνω μόνη μου γιατί νομίζω στα γλυκά δεν είμαι καλή.. ίσως γιατι θελουν την τέχνη τους και εγώ είμαι λίγο άγαρμπη και απρόσεκτη. Μην νιώθεις ότι πρέπει να απολογηθείς γιατι κάνεις αυτό που αγαπάς και σε γεμίζει. καλά κάνεις και γράφεις… η ζωή συνεχίζεται με προβλήματα ή χωρίς .. Αν δεν ανεβάσεις εσύ. εγώ ή ο άλλος τότε είναι χειρότερα πιστεύω.. όταν το αισθάνεσαι να το κάνεις ΝΑΙ!!! Μη ζου πώ πως αν δοκιμάσουν οι δανειστές μας τα υπέροχα ρετσέλια μας θα γλυκαθούν και ίσως μαλακώσουν λίγο την σκληρή τους στάση :Ρ
    Τώρα για το δώρο, η Σόνια να το χαρεί και να το εκμεταλλευτεί με ένα πάρτι στον κήπο ή στη βεράντα της γιατί είναι φτιαγμένο με αγάπη και φαίνεται!!! Συγχαρητηρια και εύχομαι να έρθουν κι αλλα giveaways !!! Μπράβο Άρη!!!

    • Iris mama goes vintage 08/07/2015 at 20:54 #

      εδω …. Μη ζου πώ πως αν δοκιμάσουν οι δανειστές μας*

      ήθελα να γράψω ….

      Μη σου πω πως αν δοκιμάσουν οι δανειστές μας**

      • aris 09/07/2015 at 18:56 #

        Χίλια ευχαριστώ Ίρις!
        Έχεις δίκιο! Με ένα ρετσέλι θα έρθει η συμφωνία 😉

  5. mia maria 08/07/2015 at 21:15 #

    Κάπως έτσι είμαστε όλοι! Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας!
    Οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ και το γλυκάκι τέλειο!
    Συγχαρητήρια στην τυχερή 🙂

  6. my little cosy world 08/07/2015 at 22:17 #

    Πολύ ωραίο γλυκο! Μαμαδιστικο αφού το φτιάχνει ή μαμά μου κάθε καλοκαίρι! Φιλιααα

  7. maxistinkouzina.blogspot.gr 08/07/2015 at 22:26 #

    Πάντα περιμένω να δω στα γλυκά που κάνεις με τι θα αντικαταστήσεις την ζάχαρη κάθε φορά ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιείς!!
    Υπέροχο το πετιμέζι το χρησιμοποιώ και εγώ πολύ γιατί μου αρέσει,
    τέλειο και αξεπέραστο το γλυκό βύσσινο του κουταλιού!!

    • aris 09/07/2015 at 22:42 #

      Το Σεπτ. θα έχω ένα post για το πως συμπυκνώνω τον χυμό σταφυλιού και πως τον αποθηκεύω. Είναι κάτι που προτιμώ από το πετιμέζι, το οποίο κάποιες φόρες λόγω της πολύωρης βράσης σε μεγάλες θερμοκρασίες προκύπτει λίγο βαρύ στη γεύση.

  8. Natasa S 09/07/2015 at 08:11 #

    Άρη ευτυχώς υπάρχεις και εσύ και μας θυμίζεις τη χαρά της δημιουργίας γιατί όπως είπες το ενδιαφέρον είναι από όλους μας μειωμένο. Το γλυκό εξαιρετικό και απίστευτο που χρησιμοποίησες μόνο πετιμέζι! Οι φωτογραφίες σου μοναδικές-όπως πάντα- και ναι! Το ύφασμα ταίριαξε πολύ περισσότερο αυτή τη φορά! Καταπληκτική δουλειά! Μπράβο!

  9. Αγγελική 09/07/2015 at 09:02 #

    Καλά κάνεις και επιμένεις με τα ποστ, αφού έχεις όρεξη και διάθεση για δημιουργία! Σιγά σιγά όλοι θα μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς, ελπίζω.
    Το βύσσινο είναι από τα αγαπημένα γλυκά κουταλιού (μαζί με το καρυδάκι) και πολύ χαίρομαι που έβαλες συνταγή χωρίς ζάχαρη.
    Το ύφασμα ταίριαξε τέλεια, μπράβο!! Βγάζει κάτι αγαπημένο και “παλιακό” .

    • aris 10/07/2015 at 07:14 #

      Thanks Αγγελική!
      Μακάρι να μπούμε σύντομα όλοι στους κανονικούς ρυθμούς δίχως προβλήματα.

  10. Beauty Follower 09/07/2015 at 11:26 #

    Για να σου πω την αλήθεια δεν εχω καταλάβει γιατι δεν θα πρέπει να υπάρχουν νέες αναρτησεις. Συγνωμη αλλα ολοι κανονικα δεν πάνε στην δουλεια τους?
    Anyways, στο θέμα μας…
    πολυαγαπημενο γλυκο του κουταλιού που πάει τελεια με παγωτο καιμάκι 🙂

    Φιλια!

    • aris 11/07/2015 at 16:26 #

      Είναι θέμα διάθεσης απλά..Για να είμαι ειλικρινής η επισκεψιμότητα του blog τις τελευταίες 10 μέρες ήταν πεσμένη, τώρα κάπως συνήλθε. Είχαμε όλοι λίγο – πολύ απορροφηθεί με τα γεγονότα.

      • Beauty Follower 12/07/2015 at 08:52 #

        Νομιω οτι δεν πρεπει να το βάζουμε κάτω, γι ατιποτακαι κανεναν… αυτης της αποψης ειμαι.

  11. spoon stories 09/07/2015 at 13:59 #

    Ίσως από τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού Άρη, για μένα! Το βάζω πάνω από σοκολατένια κείκ και τούρτες και είναι όνειρο! Εμένα οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ πάντως…
    Άντε σιγά σιγά να πάτουμε όλοι τα πάνω μας!
    Πολλά φιλιά

    • aris 11/07/2015 at 16:27 #

      Ναι, ναι είναι μοναδικό το βύσσινο !!
      Thanks Λίλια !!

  12. tanja 09/07/2015 at 15:41 #

    Παρότι απεχθάνομαι τα γλυκά του κουταλιου (μέχρι στιγμής) απολαμβάνω τις φωτογραφίες σου. Και καλά κάνεις που ποστάρεις, προσπαθώ και εγώ να με πείσω να το κάνω, η ζωή δεν σταματάει, καλώς ή κακώς, θα χρειαστούμε προσαρμογές, αλλά δεν τελειώνει….

    • aris 11/07/2015 at 16:25 #

      Κρίμα που δεν σου αρέσουν Τάνια. Για μένα, έχουν το άρωμα και την γεύση των παιδικών μας διακοπών 🙂
      Έχεις δίκιο, η ζωή δεν σταματάει, θα προσαρμοστούμε και θα προχωρήσουμε !!

  13. evi@thehealthycook 09/07/2015 at 19:29 #

    να ποστάρω ή να μην ποστάρω….. μεγάλο δίλημμα….
    καλά κάνεις αφού το νιώθεις, δεν υπάρχει σωστό και λάθος.
    το γλυκό φαίνεται τέλειο! θα ήθελα να το δοκιμάσω αν και με τα γλυκά του κουταλιού δεν τα πάω και πολύ καλά.
    και οι φωτογραφίες πολύ καλές!
    καλό βράδυ!

  14. Athena Craftcooklove 12/07/2015 at 21:51 #

    Μου αρέσει η πλειοψηφία των γλυκών του κουταλιού και ειδικά το βύσινο! Ταιριάζει τέλεια με λίγο παγωτάκι! Καλή εβδομάδα εύχομαι Άρη !

    • aris 12/07/2015 at 22:38 #

      Έτσι και μένα, νομίζω το βύσσινο μου αρέσει πιο πολύ από όλα !!

  15. Marion 20/07/2015 at 12:39 #

    Πολύ ωραίο Αρη.
    Με ενθουσίασε η ιδέα του χυμού σταφυλιού .
    Σίγουρα θα έχει πολύ ωραία γεύση.
    Μπράβο σου για την ιδέα.

    Οι φωτογραφίες σου πολύ ωραίες. Και το ύφασμα φανταστικό.
    Μου αρεσουν πολύ τέτοιου είδους υφάσματα.

    Καλή εβδομάδα

Trackbacks and Pingbacks

  1. Βυσσινάδα, Τεφτέρι & It’s all, oh so souvenir to me !!!!! | NEANIKON - 05/07/2017

    […] ό,τι πρέπει για βυσσινάδα, ίσως όχι κατάλληλα για γλυκό του κουταλιού […]

  2. Γλυκό του Κουταλιού Αγριόσυκο | NEANIKON - 18/04/2018

    […] μην σας προβληματίσει, βγαίνει υπέροχο! Όπως και το βύσσινο, έτσι και το αγριόσυκο έχει έντονο χαρακτήρα και δεν […]

Leave a Reply to mia maria