Πικάντικη Τάρτα με Μήλα !!!
21 Οκτ
Καλησπέραααα πέρα για πέρα 🙂
Επιστροφή στο blog με μία πικάντικη, ιδανική για την εποχή τάρτα μήλου! Αλλά και λίγα νέα του Νεανικόν 😉
Πάμε;!
ή μάλλον πριν πάμε να ξεκαθαρίσουμε πως η συγκεκριμένη μηλόπιτα είναι καυτερή, όχι υπερβολικά αλλά αισθητά. Εμένα μου αρέσει πάρα (μα πάρα) πολύ καθετί καυτερό τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές γεύσεις. Αν δεν είναι του γούστου σας μπορείτε φυσικά να παραλείψετε το τσίλι, αλλά να ξέρετε ότι θα χάσει το γλυκό την έντασή του 🙁 Θα έχει μία γλυκιά γεύση (τόσο όσο) αλλά κάτι θα λείπει. Μπορείτε βέβαια να κινηθείτε σε κλασσικά μονοπάτια παίζοντας με ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού, περισσότερη κανέλα, γαρύφαλλο κ.α.
Αλλά αν δεν σας ενοχλούν τα καυτερά, τολμήστε το !!!
Θα χρειαστούμε:
Βάση:
70 ml ελαιόλαδο
140 ml νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα
3 γεμάτες κουταλιές μέλι
περίπου 260 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα σκληρό σιτάρι)
2 κουταλάκια baking powder
Γέμιση:
4 μεγάλα κόκκινα μήλα (ώριμα και νόστιμα)
2 κουταλιές σταφίδες (χρησιμοποίηση μαύρες κορινθιακές)
1/2 κουταλάκι σκόνη καυτερό τσίλι
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά αλεύρι
1 στρογγυλό ταψάκι/τσέρκι διαμέτρου 20 εκ
Ξεκινάμε με την γέμιση: καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια. Τα αδειάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από την κουταλιά αλεύρι) μέσα σε μία κατσαρόλα που έχουμε τοποθετήσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να πιούν τα ζουμιά τους. Προσέχουμε μη μας καούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προχωράμε στη βάση. Σε ένα μπολ ανάδευσης ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την κανέλα και το μέλι. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πολύ καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το baking powder. Μόλις η ζύμη σταματήσει να κολλάει στα χέρια ενώ ακόμα είναι μαλακή σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και απλώνουμε καλά την ζύμη, τόσο στον πάτο όσο και περιμετρικά στα τοιχώματα. Αν μας περισσέψει την κρατάμε και στολίζουμε (π.χ. με λεπτές πλεξούδες) την πάνω επιφάνεια. Εγώ δεν το έκανα μιας και ήθελα για το φωτογραφικούς λόγους να φαίνεται αρκετά το μήλο.
Ρίχνουμε την μία κουταλιά αλεύρι στην γέμιση, ανακατεύουμε καλά (το αλεύρι λειτουργεί συνδετικά ;)) και αδειάζουμε/απλώνουμε το μείγμα μες στη βάση της τάρτας.
Φουρνίζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, το πολύ για 40 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, έξτρα μέλι αν χρειάζεται, και ορμάμε!! 🙂
Αααααα, εάν θέλουμε, σερβίρουμε με το παγωτάκι που απολαύσαμε 2-3 posts πριν. Ταιριάζει φανταστικά!
Στα νέα του Νεανικόν, το τελευταίο μήνα ασχολήθηκα αποκλειστικά με το τυπογραφείο μου. Επανατύπωσα κάποιες καρτούλες και έφτιαξα ένα νέο τετραδιάκι ειδική κατασκευή για το αγαπημένο μου Flâneur στην Πλάκα.
Αυτά! Σας αφήνω με μερικές φωτό (από το κινητό) που ανέβασα στα stories του instagram (www.instagram.com/aris_sotiriou)
Κάτι σαν μηλόπιτα δηλαδή αλλά στο πιο ωραίο
🙂