Σοκολατένια Κρέμα!
18 Μαρ
Κάπου στο τέλος του προ – προ – προηγούμενου post σας είχα ανακοινώσει πως σύντομα θα απολαμβάναμε μία σοκολατένια μους με βάση τη φοβερή και τρομερή γλυκοπατάτα.
Η γλυκοπατάτα είναι μία υπέροχη φυσική τροφή με μοναδική γεύση, σχεδόν εθιστική. Λιώνει υπέροχα καθώς ψήνεται διατηρώντας μία ήπια γλύκα και ένα εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα.
Θα αποτελέσει βάση σε αρκετούς γλυκούς μου πειραματισμούς, ξεκινώντας άμεσα με μία μεταξένια κρέμα με γεύση σοκολάτας.
Θα χρειαστούμε:
550 γρ πολτό γλυκοπατάτας (δείτε παρακάτω)
4 γεμάτες κουταλιές μέλι
2 γεμάτες κουταλιές κακάο καλής ποιότητας
1,5 κουταλιές χαρουπάλευρο
σποράκια από 1/4 φυσικής βανίλιας (αξίζει πολύ 😉 )
μια τσιμπιά αλάτι
προκύπτουν περίπου 3 μερίδες.
χρησιμοποίησα τις γλυκοπατάτες με την πορτοκαλί σάρκα γιατί μου φαίνονται λίγο πιο γλυκές. Σύντομα θα δοκιμάσω και άλλες ποικιλίες.
Για να λάβουμε 550 γρ πολτό, καθαρίζουμε περίπου 800 γρ γλυκοπατάτες και μαζί με λίγο νερό τις βράζουμε (περίπου για 15 λεπτά) σε μία κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και να ελαχιστοποιηθούν τα υγρά. Μόλις συμβεί αυτό και αφού κρυώσει το περιεχόμενο το ζυγίζουμε ώστε να βεβαιωθούμε πως έχουμε λάβει την σωστή ποσότητα. (Προσοχή, δεν πρέπει να περάσουμε τα 550 γρ, λίγο λιγότερο δεν μας πειράζει)
Καλύτερα με ένα multi ή εναλλακτικά με το μαγικό μου μίξερ
πολτοποιούμε όλα μας τα υλικά. Και είναι έτοιμη!
Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε με κομμάτια από πορτοκάλι (τα οποία είναι τόσο γλυκά αυτή την εποχή) καθώς και με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Και λίγο πριν σας αποχαιρετήσω να σας πω πως στο επόμενο post θα μετατρέψουμε με λίγο βούτυρο κακάο την κρέμα μας σε μους ώστε να την απολαύσουμε μέσα σε μια πάναπλη τουρτίτσα σοκολάτα.
(ααα, και να μη ξεχάσω να στείλω ένα ευχαριστώ στην Κατερίνα που έφτιαξε το κέικ με το σιτάρι και μας λέει πως της βγήκε γευστικότατο, καθώς και στην Amelie που μας εξηγεί πόσο νόστιμη και εύκολη είναι καρυδόπιτα μέσα από ένα ολόκληρο ποστ στο blog της!)
Αυτά! Καλό Σαββατοκύριακο!
(το δικό μου θα είναι γεμάτο τυπογραφία, αφού εδώ και μια εβδομάδα δουλεύω εντατικά σε ένα project-άκι που θα σας παρουσιάσω σε λίγο καιρό)
Α, μας έχεις βάλει σε δουλειά! Μα πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι συνταγές σου! Και τι όμορφη φωτογράφιση! Και τι μίξερ…!
Χαίρομαι Κατερίνα! Είναι για μένα ό,τι καλύτερο να μαθαίνω πως κάποιος έφτιαξε μια συνταγή μου και του άρεσε 🙂
Δε μπορώ να φανταστώ τη γεύση του, είμαι πάρα πολύ περίεργη!!!! ουου!
Χριστίνα, επικρατεί η γεύση του κακάο η οποία ενισχύεται σημαντικά από το χαρούπι, το ελάχιστο αλάτι και πάρα πολύ από την φυσική βανίλια. Η γλυκοπατάτα δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, αρκεί να μην ξεπεραστεί η ποσότητα των 600 γρ. Μας δίνει μια ωραία βάση, όχι ότι η γεύση της δεν είναι καλή απλά εδώ θέλουμε το κακάο να πρωταγωνιστεί 😉
Λατρεμένο υλικό η γλυκοπατάτα,Άρη μου, κ την αξιοποίησες τέλεια! Υπέροχο το γλυκάκι σου κ οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές όπως πάντα!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ πολύ Λένια! 🙂
Παρόλο που σου έχω γράψει ότι από εδώ και εμπρός δεν με εκπλήσεις με τίποτα , δηλώνω ότι εισαι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!
Ευχαριστώ πολύ!!!! Ετοιμάζω πολλά, μακάρι πιο εκπληκτικά! 🙂
Απίθανη!!!!!!
Οι φωτογραφίες σκίζουν!!!!
Thanks Πέπη!
Καλημέρα!
Οι φωτογραφίες σου είναι ανεπανάληπτες. Η συνολική αισθητική και άποψη που διέπει το έργο σου είναι ανυπέρβλητης καλαισθησίας. Χάρμα οφθαλμών και ουρανίσκου οι συνταγές σου.
Κατερίνα, σε ευχαριστώ θερμά! Προσπαθώ πάρα πολύ, σε όλους τους τομείς που εμπλέκει το blog. Χαίρομαι που ακούω τόσο όμορφα λόγια. Έχω δουλειά όμως ακόμα, νιώθω πως είμαι στην αρχή. Ειδικά στην φωτογραφία φαντάζομαι δύσκολα concept και ιστορίες που θα ήθελα να ζωντανέψουν μέσα από τον φακό μου 🙂
Μα τι σούπερ μίξερ είναι αυτό! Όσο για τη σοκολατένια κρέμα από… γλυκοπατάτα έχω μείνει άφωνη! Φαίνεται εκπληκτική! Καλό Σαββατοκύριακο!
Αυτό το μίξερ! Δεν μου έκανε καθόλου παζάρια η τύπισσα στο μοναστηράκι! Μου λέει “Δεν υπάρχει άλλο σαν και αυτό” (και έλεγε αλήθεια γιατί συνέχεια πάω..) αλλά και εγώ δεν μπορώ έτσι να υποκύπτω, θα με πάρουν χαμπάρι…
Τελικά πήγα την άλλη μέρα και από 30 μου το άφησε 20. 🙂
εξαιρετική συνταγή!
ομολογώ πως ερωτεύτηκα το μίξερ σου….. 🙂
Είναι ένα από τα πιο ερωτεύσιμά μου props! Έχω πλέον πολλά 🙂
Τι μίξερ τέλειο είναι αυτό!!!! Όσο για την γλυκοπατάτα μαζί σου…’ετσι δεν την έχω δοκιμάσει αλλά φαντάζομαι!!!
Χα χα χα! Όλοι για το μίξερ μου λέτε! Θα το ξαναεμφανίσω σύντομα 🙂
Το μίξερ….τέλειο!!!! κ Φώτο σούπερ! Μπράβο!!!!
Το άτιμο! Σε όλους αρέσει 🙂
Πολυ ωραία ιδέα και τρομερο αποτελεσμα! Δεν μου πέρασε απ το μυαλο αυτη η χρηση της γλυκοπατατας, αλλα σε εμπιστευομαι Αρη!
Μπραβο σου!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Καλό ξημέρωμα 🙂
Ευχαριστώ Αριάδνη! Η γλυκοπατάτα, στην σωστή ποσότητα είναι πολύ καλή βάση.
Πολύ ιδιαίτερη συνταγή Άρη!
Ανοίγεις νομίζω νέους ορίζοντες για τη χρήση της γλυκοπατάτας!
Και η υφή της κρέμας δείχνει τόσο πλούσια και λαχταριστή!
Καλό βράδυ!
😉
Πολύ λαχταριστή! Μου αρέσει η υφή της! Πάντα πρωτοπόρος 🙂
Ευχαριστώ Μαρία!
Καλημέρα! Πρόσφατα έφτιαξα την Tάρτα με τις φράουλες και είχε μεγάλη επιτυχία! Αναρωτιέμαι αν εναλλακτικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη σοκολατένια κρέμα για να γεμίσω την τάρτα. Η ποσότητα που βγαίνει από τη δοσολογία της συνταγής θα είναι αρκετή για να γεμίσει την βάση της τάρτας;
Παναγιώτα χαίρομαι πολύ που είχε μεγάλη επιτυχία η Τάρτα με τις φράουλες! Η ποσότητα αυτής της κρέμας νομίζω φτάνει μια χαρά! Δεν είμαι σίγουρος αν θα ταιριάζει γευστικά … Βέβαια θα μου πεις γιατί να μη ταιριάζει, αφού απλή είναι η γεύση της βάσης; Μια δοκιμή λοιπόν θα μας πείσει 🙂
Πολύ όμορφη κρέμα, Άρη! Οι γλυκοπατάτες είναι υπέροχες τόσο στα φαγητά όσο και στα γλυκά! Καλή εβδομάδα 🙂
Ευχαριστώ Χαρά, είναι υπέροχες πράγματι!
Έχω δοκιμάσει κέικ με γλυκοπατάτα αλλά σε κρεμούλα δεν έχω πειραματιστεί! Θα το κάνω όμως γιατί είμαι σε τέτοιο mood και οι φωτογραφίες σου με προκαλούν!!
Που το βρήκες αυτό το μίξερ, μου θύμισε παιδική ηλικία…
Καλή εβδομάδα Άρη!
Στο μοναστηράκι 😉 🙂
Τρελαίνομαι για γλυκοπατάτες και φαντάζομαι πως η κρέμα θα είναι γευστικότατη!!! Το μίξερ σου είναι τέλειο Άρη!!
Καλό βράδυ!
Τότε θα σου αρέσει σίγουρα Ελεάνα!
Τι καταπληκτικο μιξερ!!! Τη συνταγη θα τη δοκιμασω σιγουρα!!! Καλη συνεχεια Αρη!
Ευχαριστώ Μαρία 🙂
Αν και η γλυκοπατάτα είναι ένα ανεξερεύνητο υλικό για μένα, η σοκολατένια κρέμα σου μου δίνει έναν επιπλέον λόγο να την εντάξω στο ρεπερτόριο μου.
Όσο για τη φωτογράφιση, νομίζω ότι αυτή τη φορά στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία! Ωραίο styling και πολύ όμορφα χρώματα! Λατρεύω τα vintage αντικείμενα και βλέποντας το μίξερ, αναρωτιέμαι για το παρελθόν που κρύβει.
Ευχαριστώ Νανά! Εγώ να δεις πόσο λατρεύω τα vintage αντικείμενα 🙂
Γλυκοπατάτα ακόμα δεν εχω χρησιμοποιήσει σε γλυκά (ούτε και σε αλμυρές εκδοχές εχω πολυχρησιμοποιήσει, να λέμε και την αλήθεια) και δεν ξέρω τι να περιμένω από τέτοια χρήση… φαίνεται λαχταριστή πάντως.. πάντως χαίρομαι που χρησιμοποίησες την πορτοκαλί ποικιλία γιατι γράφει τέλεια στο σκούρο φόντο.
Χα χα! Έτσι είναι! Δεν πρέπει μόνο να είναι νόστιμα και θρεπτικά, πρέπει να γράφουν και στο φακό 😉
Eτσι την γλυκοπατάτα δεν την είχα φανταστεί Αρη.
Σε ένα τόσο ωραίο γλυκό σικολατένιο.
Δείχνει πολυ ωραία σε υφή. Μπράβο για την εκτέλεση.
Και οι φωτογραφίες σου πάρα πολύ ωραίες.
Ευχαριστώ! Η γλυκοπατάτα λιώνει εύκολα και έτσι έχουμε μεταξένια υφή.
Πολύ ωραία η συνταγή και η παρουσίαση! Ζηλεύω το μαγικό μίξερ 🙂 Ανυπομονώ για την τάρτα στο επόμενο ποστ 🙂
Ευχαριστώ!