Τάρτες !!!

24 Αυγ

Πόσα φρούτα και τι φρούτα έχει αυτή η εποχή που διανύουμε! Τόσο γλυκά και τόσο νόστιμα! Τρώω ασταμάτητα σταφύλια, σύκα, αχλάδια και δαμάσκηνα 😉

Στο σημερινό post θέλω να σας δείξω πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πληθώρα των φρούτων μας για να φτιάξουμε μικρές τάρτες!

Συγκεκριμένα θα φτιάξουμε πρώτα μία γλυκιά μαρμελάδα την οποία στην συνέχεια θα την χρησιμοποιήσουμε για να γλυκάνουμε την ζύμη και την γέμιση της τάρτας 😉

Απλά και φυσικά πράγματα!

Πριν όμως πάμε στην συνταγή μας, να προλάβω να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πρώτο Θέμα για το όμορφο αφιέρωμα στο Νεανικόν !!!

Επιπλέον να σας πω πως η τελευταία μου χειροποίητη δημιουργία: ριγέ βαμβακερές tote bags είναι διαθέσιμη online μέσω jamjar 🙂 Δημιουργήθηκαν με πολλή χαρά και σύντομα ξεκινώ και αντίστοιχες παιδικές σε μπλε αποχρώσεις. Η ραπτομηχανή μου δεν σταματά!

Ααα, και ένα τελευταίο: να σας ενημερώσω πως θα βρείτε τις δημιουργίες και στο υπέροχο White Door Concept Store στην Σαντορίνη.

Πάμε και στην συνταγή μας!

Για την μαρμελάδα θα χρειαστούμε:

1600 γρ γλυκά και ώριμα σταφύλια (ζυγισμένα ολόκληρα)
600 γρ αχλάδια (ή μήλα)
5-6 ώριμα σύκα
2 ξυλαράκια κανέλα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο

Αφού πλύνουμε καλά τα σταφύλια τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, το οποίο έχουμε στερεώσει εσωτερικά σε ένα μπολ. Πιέζουμε τα σταφύλια με το χέρι ώστε να βγει από κάτω ο χυμός τους. Όσα πιο δυνατά μπορούμε ώστε να λάβουμε αρκετό μούστο.

Επιπλέον πολτοποιούμε στο μούλτι τα αχλάδια (αφού τα καθαρίσουμε) μαζί με τα σύκα.
Μεταφέρουμε όλα τα υλικά μας, το χυμό, τον πολτό και τα κανελογαρύφαλλα σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε και ελαφρά ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πέσει περίπου στο ένα ¼ της αρχικής ποσότητας. Αν το δοκιμάσουμε θα διαπιστώσουμε πόσο γλυκό είναι.

Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
150 ml μαρμελάδα
80 ml ελαιόλαδο
20 ml νερό
ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Αλεύρι ολικής σιτάρι, όσο πάρει
Μικρές ή και πιο μεγάλες ατομικές φόρμες για τάρτες
προκύπτουν περίπου 3 μικρές τάρτες και δύο πιο μεγάλες

Χτυπάμε στο μούλτι, επίμονα την μαρμελάδα με το ελαιόλαδο και το ξύσμα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι. Ζυμώνουμε και σταματάμε να ρίχνουμε άλλο αλεύρι όταν διαπιστώσουμε ότι η ζύμη δεν κολλάει πια στα χέρια μας.
Λαδώνουμε καλά τις φόρμες και εφαρμόζουμε ομοιόμορφα την ζύμη. Με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες.
Φουρνίζουμε για 20 λεπτά περίπου (ανάλογα με την δύναμη του φούρνου) στους 160 βαθμούς. Μόλις κρυώσουν προσπαθούμε με προσοχή να τις ξεφορμάρουμε.

Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
250 – 300  ml μαρμελάδα
2 κοφτές κουταλιές ταχίνι ολικής
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
1,5 κουταλιά κακάο
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα.
Προσθέτουμε σε κάθε βάση τάρτας λίγο από την κρέμα και στολίζουμε με κομμένα ώριμα και νόστιμα σύκα. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

Αφήνουμε τις τάρτες μερικές ώρες στο ψυγείο ώστε οι γεύσεις να δέσεις και οι βάσεις λίγο να «πανιάσουν». Μετά απολαμβάνουμε!

Λίγες Παρατηρήσεις:
– Αν η μαρμελάδα δεν σας βγει αρκετά γλυκιά η δεν σας φτάσει, μπορείτε να συμπληρώσετε με λίγο μέλι ή με λίγο πετιμέζι.
– Η κρέμα μοιάζει με την κρέμα που είχαμε φτιάξει παλιότερα και πρόκειται για μία απλή κρέμα, και όχι για μία μους που «στέκεται». Αν επιθυμείτε κάτι πιο «δεμένο» πρέπει να την βράσετε μαζί με λίγο αλεύρι που θα έχετε από πριν ενσωματώσει στο μείγμα ή να της προσθέσετε λίγο βούτυρο κακάο όπως κάνουμε στις κρέμες για τις τούρτες σε διάφορες συνταγές όπως π.χ. στην Σοκολατίνα.
– Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο στις βάσεις, αλλιώς αυτές δεν θα έχουν καθόλου μπισκοτένια υφή. Μην προσπαθήσετε να το μειώσετε και άλλο, γιατί χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κάποιο λιπαρό υλικό, δεν γίνεται αλλιώς. Το κακό βέβαια είναι το ελαιόλαδο κάπως ακούγεται γενικά στην γεύση. Η λύση σε αυτό είναι να κτυπήσουμε καλά το ξύσμα και την μαρμελάδα με το ελαιόλαδο ώστε η γεύση του κάπως να «κουκουλωθεί» 😉






Αυτά! Επιστρέφω στις δουλίτσες μου 🙂 Επανατυπώνω τις κάρτ ποστάλ Ελλάδα!
Τα ξαναλέμε σύντομα!

'Αλλα Άρθρα:

4 Σχόλια to “Τάρτες !!!”

  1. paraxeno pirouni 28/08/2018 at 09:13 #

    Η ζύμη της τάρτας φαίνεται να σου έχει πετύχει πάρα πολύ. Και με τόσα φρούτα δεν πιστεύω το ελαιόλαδο να «ακούγεται» έντονα/άσχημα. Μήπως να έκανες κάποια συνεργασία να αρχίσεις να πουλάς και τα γλυκά σου? Προσωπικά θα αγόραζα ευχαρίστως μια τέτοια τάρτα για το σπίτι αν την πετύχαινα κάπου. Καλή συνέχεια σε όλα αυτά που κάνεις!

    • aris 10/09/2018 at 06:14 #

      Ευχαριστώ πολύ ♥ αν και μου έχουν γίνει 1-2 μικρές προτάσεις για συνεργασία, δυστυχώς δεν μπορώ να δεκτώ γιατί είναι κατι που δεν γίνεται να υποστηρίξω ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου… 🙂

  2. Penelope 02/09/2018 at 19:57 #

    Τα λόγια δεν περιγράφουν το πως ένιωσα όταν είδα την φωτογραφία της τάρτας σου διακοσμημένης φίλε Άρη. Είσαι μεγάλο ταλέντο και στο να φτιάχνεις αλλά και στο να «μοστράρεις» το αντικείμενο του πόθου!!! Εύγε, για μια ακόμη φορά για όλες σου τις δημιουργίες.
    Καλό βράδυ και καλό μήνα Σεπτέμβρη σου εύχομαι.

    • aris 10/09/2018 at 06:16 #

      Πηνελόπη υπερβάλεις αρκετά ♥ Ευχαριστώ πολύ, ευχομαι κ σε σένα ένα υπέροχο φθινόπορο !!!!

Leave a Reply to aris