Τούρτα Σοκολάτα !!!

22 Νοέ

Να μαι πάλι 😉 Λίγο πιο Χριστουγεννιάτικος! αν και μεταξύ μας στον κόσμο του Νεανικόν έχει πάντα Χριστούγεννα 🙂

Φέτος αν και τα πράγματα είναι σαφώς δύσκολα λίγο ως πολύ για όλους, εγώ εδώ επιμένω σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τύπωσα τις φετινές γιορτινές καρτούλες και είμαι έτοιμος και για νέες δημιουργίες που θα δείτε στο επόμενο post. Ό,τι δημιουργώ μπορείτε να το προμηθευτείτε online μέσω της πλατφόρμας jamjar και να το λάβατε με κούριερ μέσα σε 2-3 μέρες 🙂

Η τούρτα σοκολάτα που σας προτείνω σήμερα είναι μικρή παραλλαγή της παστας ποντικάκι, ίδια σχεδόν συνταγή απλά με διαφορετική αρχιτεκτονική. Από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά γλυκάκια που έχω ποτέ φτιάξει, ικανό να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό γλυκατζή 🙂 Δοκιμάστε το, και δεν θα το πιστεύετε!

Για την βάση θα χρειαστούμε:

– 150 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
– 75 γρ αμύγδαλα
– 3 κουταλάκια κακάο
– 4 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
– 22 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. Προκύπτουν 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.

Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε έναν δίσκο και αδειάζουμε τη «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.

Προχωράμε με την σοκολατένια μους:

200 γρ κάσιους (μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό)
3,5 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
2 κουταλάκια κακάο
5 κουταλιές νερό (από το μούλιασμα)
40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

(τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από το νερό που θα βοηθήσει αν είναι λίγο ζεστό. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι παγωμένο γιατί πρέπει, όταν θα ενωθεί το λιωμένο (άρα και λίγο ζεσταμένο) βούτυρο κακάο με την κρέμα, όλα να έχουν την ίδια θερμοκρασία)

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε επίμονα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μία εντελώς λεία κρέμα. Λιώνουμε, πάλι προσεκτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε στην κρέμα. Συνεχίζουμε, στην μέγιστη ταχύτητα, τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου άσπρα μικρά υπολείμματα και το χρώμα τις κρέμας να είναι σταθερό (ανοιχτό καφέ).

Αδειάζουμε την κρέμα στο τσέρκι δημιουργώντας την δεύτερη στρώση.

Ετοιμάζουμε τον γλάσο, για τον οποίο θα χρειαστούμε:

2 κουταλιά ταχίνι ολικής
4 κουταλιές καυτό νερό νερό
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι κακάο
1 κουταλάκι χαρουπάλευρο
35 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί, όπως και παραπάνω, και το ενώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύουμε επίμονα όσο μπορούμε περισσότερο.

Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετούμε το γλυκό για ένα βράδυ στο ψυγείο και αφού το ξεφορμάρουμε το στολίζουμε (εάν θέλουμε) με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα του δάσους.

Απολαμβάνουμε !!!!!

(Λίγες παρατηρήσεις)

– Το βούτυρο κακάο το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Προτιμήστε κάποιο που να είναι φυσικά, ιδανικά κάποιο που να γράφει «raw»

– Επίσης προτιμήστε χαρουπάλευρο και όχι χαρουπόσκονη. Η χαρουπόσκονη έχει πιο έντονη γεύση μιας και ο καρπός έχει καβουρδιστεί, κάτι που στην συγκεκριμένη συνταγή δεν μας χρειάζεται. Προτιμάμε δηλαδή την ωραία ήπια γεύση – άρωμα που έχει το χαρουπάλευρο.

– Εάν στολίσετε με κατεψυγμένα φρούτα (εγώ τα προτίμησα γιατί γράφουν πιο καλά στο φακό) πρέπει να τα τοποθετήσετε ακριβώς την στιγμή που θα σερβίρετε το γλυκάκι και να ενημερώσετε φυσικά πως είναι παγωμένα (μη μας σπάσει και κανά δόντι :-))

Τα ξανα λέμε σύντομα με πολλή Χριστουγεννιάτικη διάθεση (κόντρα σε ό,τι μας συμβαίνει!)

Να περνάτε υπέροχα και να προσέχετε!!

2 Σχόλια to “Τούρτα Σοκολάτα !!!”

  1. Maria 23/11/2020 at 17:41 #

    καταπληκτικη ιδεα!!!ο,τι πρεπει για τα γενεθλια του συζυγου στο τελος της βδομαδας!!!

Leave a Reply