Τούρτα Παγωτό
25 Αυγ
Τα παγωτά, όταν πρόκειται να φωτογραφηθούν, με δυσκολεύουν όσο τίποτα. Λιώνουν αμέσως, γυαλίζουν υπερβολικά και μου φαίνονται και κάπως απλοϊκά. Με εξαίρεση το frozen yogurt σύκο, σε κάθε άλλη περίπτωση κάθε φωτογράφιση κατέληγε σε αποτυχία και έτσι αναγκαζόμουν να εξελίξω την συνταγή από παγωτό σε γλυκό ώστε να έχω περισσότερη σύνθεση στην εικόνα. Κάπως έτσι γεννήθηκαν και τα παγωτό σαντουιτσάκια, μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές.
Έχοντας αυτή την επιτυχία στο μυαλό μου σκέφτηκα να πάρω το παγωτό που πόσταρα βιαστικά πριν φύγω για το Παρίσι και να το μετατρέψω σε μία λαχταριστή τούρτα. Η συνταγή αμέσως λειτούργησε, οι progress photos βγήκαν καλές, η τελική φωτογράφιση όμως … απέτυχε. Μέχρι να βρω ένα πλάνο της προκοπής, έλιωσε η άτιμη 🙁
Χτες το βράδυ την υλοποιώ ξανά και λέω για να τη φωτογραφίσω θα τη βγάζω κομμάτι κομμάτι. Με πολλή προσπάθεια και αρκετά κομμάτια πήρα τελικά μία, άντε δύο απλά συμπαθητικές φωτογραφίες. Το μόνο καλό είναι ότι χόρτασα μία νοστιμότατη τούρτα παγωτό!
Η συνταγή της έχει ως εξής:
Για τη βάση θα χρειαστούμε:
100 γρ αμύγδαλα
175 γρ ξερά δαμάσκηνα (μαζί με το κουκούτσι)
1,5 κουταλιά μέλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το παγωτό θα χρειστούμε:
5 κουταλιές ταχίνι ολικής
120 ml χυμό πορτοκαλιού
3,5 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά γεμάτη κακάο
Αφήνουμε τα δαμάσκηνα με λίγο νερό να μουλιάσουν για 2 ώρες.
Τα ψιλοκόβουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης τα αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφών. Σε ένα τσέρκι 16 εκ απλώνουμε ομοιόμορφα την πάστα που δημιουργήσαμε.
Προχωράμε με το παγωτό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απλώνουμε το παγωτό πάνω από την βάση.
Τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγη ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί το γλυκό μας και … απολαμβάνουμε! Τόσο απλά 🙂
Αν θέλουμε, μιας και είναι η εποχή τους, χρησιμοποιούμε φρέσκα δαμάσκηνα. Απλά δεν τα μουλιάζουμε και κατά το άλεσμα προσθέτουμε ελάχιστο νερό αν δούμε πως το χρειάζεται το μείγμα μας.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω και από εδώ τη Δήμητρα που στο τελευταίο της post μας παρουσίασε την ροδακινόπιτα μέσα από το δικό της μοναδικό στυλ 🙂
Φανταστικο!!!!!!! Δεν εχω λογια! Αν ειναι να λιωνει και να τρως οσο φωτογραφιζεις, θελω κι εγω να κανω το ιδιο!!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή 🙂 !!!
αχ αυτες οι παγωτομηχανες… δυστυχως δεν εχω.
πολλες απο τις συνταγες σας μου αρεσαν κ δε μπορεσα να τις φτιαξω γι αυτο το λογο… κανω ομως συνεχεια την υπεροχη λεμοναδα σας με κουρκουμα και λουιζα! υπεροχη!
θα μπορουσε να γινει η τουρτιτσα χωρις παγωτομηχανη?με απλο ανακατεμα η μιξερ?
Αλήθεια ;; Σε ευχαριστώ πολύ Νίκη !!! Δεν το έχω δοκιμάσει, ίσως ναι, αν και έχει υγρά που μπορεί να κρυσταλλώσουν και να χάσει σε υφή … Μία λύση είναι να φτιάξεις το παγωτό από τα σαντουιτσάκια που παίζει σίγουρα και χωρίς παγωτομηχανή 😉 Το δοκίμασα σε αυτό το post και ήταν μια χαρά.
Τέλεια υλικά, τα αγαπώ και τα τρώω όλα, από πού να αρχίσω, τα δαμάσκηνα με τα αμύγδαλα στην βάση, ή ταχίνι με κακάο και μέλι για το παγωτό!!
Αποτέλεσμα τέλειο, φοβερή η φωτογραφία με την τούρτα παγωτό, έστω και αν έμεινε μόνο μία!!
thanks Μάχη !! Και εγώ όλα αυτά τα τρώω σχεδόν καθημερινά, ειδικά το ταχίνι 😉
Χα χα, πολύ ωραίο το να “αναγκάζεσαι” να το φας επειδή θα λιώσει!! Παρακαλώ να μας καλέσεις σε μια φωτογράφιση παγωτού! Πολύ ιδιαίτερη συνταγή Άρη και μάλλον αδικείς τη φώτο σου αφού το παγωτό φαίνεται υπέροχο! Καλημέρα…
Θα σε καλέσω, αλλά να μας μείνει και καμιά φωτογραφία 🙂
Η συνταγή – τούρτα δείχνει λαχταριστή (αν χρειαστείς ποτέ βοηθό στη φωτογράφιση , φωναξε με ) δεν θα μείνω στη συνταγή γιατί απλά δεν έχω παγωτομηχανη. Αλλά αλλάζεις την συνταγή για το σωστό αποτέλεσμα της φωτογράφισης?? ε, τι να πώ, ΜΠΡΑΒΟ για ακόμη μια φορά!!!
Ευχαριστώ Σόνια !! Προσπαθώ πολύ σε όλους τους τομείς.
Πολύ ωραίο! Και να λειώνει στη φωτογράφιση λίγο δεν πειράζει, ότι φτιάχνουμε το τρώμε και αυτό είναι το καλύτερο 🙂
Αυτό το λίγο μου είναι δύσκολο να το πετύχω 🙁
Άλλο παγωτό δεν φωτογραφίζω φέτος !!
Μμμμ! Μοιάζει τέλειο, θα το δοκιμάσω!
Ευχαριστώ πολύ πολύ!
xxx
Και εγώ !
Έξυπνη και θρεπτική συνταγή !! Όπως πάντα 🙂
Ευχαριστώ !!!
Αχ Άρη,πραγματικά οι συνταγές σου είναι τόσο λαχταριστές!
Το παγωτό τα κάνει αυτά τα κολπάκια, πρέπει να είσαι πολύ γρήγορος και αποφασισμένος για το τι θέλεις να κάνεις. Αλλιώς μετά αρχίζεις να τρως και κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς υλικό για να φωτογραφίσεις…
Λατρεύω το χρώμα από τα φρέσκα δαμάσκηνα!
Ευχαριστώ Αγγελική !! Έχεις δίκιο! Θα το βρω κάποια στιγμή, που θα μου πάει …
Mmmm ποσο λαχταριστό φαινεται στην πρώτη φωτογραφια!
Η βάση του πρέπει να ειναι super healthy 😉
Καλή σου μέρα!!!
Και το παγωτό !! Τροφή σαν το ταχίνι δεν υπάρχει 😉 Να φανταστείς πριν χρόνια δεν ήθελα να το βλέπω και τώρα είμαι εθισμένος, τρώω τουλάχιστον 3 κουταλιές την ημέρα. Να πω βέβαια πως το ολικής είναι πολύ πιο γευστικό.
Και εγω με το ταχίνι ημουν έτσι ακριβως!
Ονειρεμένο παγωτό-τούρτα! Σίγουρα θα το δοκιμάσω γιατί όλα τα υλικά μου αρέσουν!Οι φωτογραφίες είναι τέλειες πάντως, δεν ξέρω τι άλλο είχες στο μυαλό σου! Καλημέρα!!
Καλά, μυαλό μου ξεφεύγει σε πράγματα άπιαστα, όχι απλά δύσκολα 🙁 Κακό αυτό τις περισσότερες φορές … γιατί μάταια χάνω χρόνο!
Είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Πάντα πρέπει να βάζουμε πιο ψηλούς στόχους αλλά μην ξεχνάς πως και η αποτυχία είναι μέρος της μελλοντικής επιτυχίας Άρη μου!
Λίλια, πάντα θέτεις το καθετί σωστά. Έτσι είναι ακριβώς. Ευχαριστώ 🙂
Λατρεύω τούρτες παγωτό, μου φαίνεται ότι ότι καλύτερο για το καλοκαίρι γιατί καλύπτεις όλα τα γουστα. Υπάρχει βέβαια αυτό το θέμα με τη φωτογραφίση και τη ζέστη, αλλά στην χειρότερη τρως αυτό που λιώνει, κόβεις καινούργιο κομμάτι και συνεχίζεις ακάθεκτος (τα βάσανα του food blogger)…
Έτσι είναι! Το χειμώνα έλεγα δεν έχω φως, τώρα έχω φως αλλά λιώνει το γλυκό. Συνεχώς δυσκολίες 🙂
Υπέροχη η τουρτίτσα σου! Τόσο καλοκαιρινές γεύσεις και τόσο λαχταριστό αποτέλεσμα. Γρήγορα στις κουζίνες πριν φύγει το καλοκαίρι τελείως!
Thanks !!!
Μου άρεσε πάρα πολύ αυτη η τούρτα παγωτο γιατι είναι τόσο διαφορετική απο όλες τις άλλες!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη 🙂
βρε Άρη μήπως ήταν μια δικαιολογία για να την ξαναφτιάξεις?? χαχαχαχα!!
νομίζω όμως και κι εγώ το ίδιο θα έκανα… 😉
υπέροχη και εύκολη συνταγή! πρέπει επιτέλους να αγοράσω παγωτομηχανή.. θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω
χα χα χα! Όχι, φτιάχνω τόσα, που δεν χρειάζεται δικαιολογία 🙂
Να πάρεις παγωτομηχανή, είναι χρήσιμη.
Αυτό που κάνεις μία τούρτα παγωτό σούπερ υγιεινή είναι φανταστικό!! Μπράβο για τη συνταγή!! Για τη φωτογράφιση του παγωτού σε νοιώθω…. Καλημέρα !!
Thanks Αθηνά!
Αγαπημένο γλυκό ή τούρτα παγωτό… σλουρπ….υπεροχή συνταγή… Καλό μήνα!
Ευχαριστώ Μαρία, επίσης καλό μήνα !!!!
Μου έτρεξαν τα σάλια.. από τη φωτογραφία και μόνο βρε Αρη. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται το παγωτακι.. και λιωμένο να ήταν πάλι τέλειο θα ήταν… χαχα!!! είναι παγωτό καλέ… γι αυτό.. μας αρέσει οπως και να χει 😉 τι κρίμα να μην έχω παγωτομηχανή. Θα δω μήπως το καταφέρω με καμια παραλλαγή..
Έφτιαξα χθες την τούρτα και ομολογώ πως εξεπλάγην! Η υφή του παγωτού ήταν φανταστική. Με τόσο απλά υλικά δεν περίμενα να γίνει τόσο μαστιχωτό. Μία συμβουλή μόνο που ακολουθώ πιστά, το κακάο όπως και η φυσική βανίλια για να βγάλουν τα αρώματά τους θέλουν λίγο βράσιμο. Επιβάλλεται, όμως, πριν βάλεις το μίγμα στην παγωτομηχανή να το αφήσεις να κρυώσει καλά. Βέβαια μετά δεν ξέρω κατά πόσο θα θεωρείται ωμοφαγική η συνταγή 😛
Μπράβο!! Είδες, με απλά υλικά πόσα μπορούμε να φτιάξουμε;;; 🙂
Η βασική δυσκολία στην ωμοφαγική κουζίνα είναι να αναδείξουμε τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών χωρίς να τα θερμάνουμε. Δύσκολο, γιατί όπως μας λες πολύ σωστά ειδικά τα αρώματα με την θερμότητα ενισχύονται πολύ. Ελάχιστο αλατάκι μπορεί να βοηθήσει την γεύση βέβαια, να την δυναμώσει ακόμα και στα γλυκά 😉 Ο λόγος που δεν τα θερμαίνουμε είναι για να διατηρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την θρεπτική τους αξία. Παρόλα αυτά αν κάτι γίνεται τόσο πιο νόστιμο βράζοντάς το και μας κάνει να νιώθουμε πολύ πιο χαρούμενα και ευχάριστα όταν το γευόμαστε τότε αξίζει, κατά την άποψή μου, να το βράσουμε 🙂 Όποτε με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και εγώ την εκδοχή που μας προτείνεις!
Ευχαριστώ πολύ!!