Κουλουράκια με σταφύλια!
6 Σεπ
Τα σταφύλια είναι πλέον στα καλύτερα τους! Αν έχετε πρόσβαση σε ποσότητα και σε καλή ποιότητα αξίζει να πάρετε λίγο από τον χυμό τους για να γλυκάνετε μερικά από τα παρασκευάσματά σας. Σαν να φτιάχνατε ένα πρόχειρο πετιμέζι για άμεση κατανάλωση 😉
Αυτό προτείνω σε αυτή την συνταγή, να φτιάξουμε νόστιμα, πολύ αγνά κουλουράκια, με την γλύκα του σταφυλιού και την σπιρτάδα του τζίντζερ! Πάμε;
Θα χρειαστούμε:
2,5 κούπες φρέσκο χυμό σταφυλιού (περίπου 5-6 μεγάλα τσαμπιά από γλυκά & ζουμερά σταφύλια)
0,5 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι κανέλα
μία τσιμπιά αλάτι
μία κοφτή κουταλιά baking powder
αλεύρι ολικής – όσο πάρει
Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια και με τα χέρια μας πιέζουμε επίμονα μέχρι να λιώσουν τα φρούτα και να βγάλουν το ζουμί τους. Μόλις φτάσουμε στην επιθυμητή ποσότητα αδειάζουμε το χυμό σε μία μικρή κατσαρόλα και βράζουμε, πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό μας στο 40% περίπου. Λίγο λιγότερο από το μισό.
Μόλις ο συμπυκνωμένος χυμός έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Λογικά, η ποσότητα του θα είναι ίση με μία κούπα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε, στην συνέχεια, το baking powder και σιγά σιγά το αλεύρι. Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Παράλληλα ζυμώνουμε.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια (αν θέλουμε τα ζυγίζουμε ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος και να ψηθούν όλα το ίδιο) και τα φουρνίζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Πάνω-κάτω 20 λεπτά χρειάζονται, ίσα να ροδοκοκκινίσουν.
Παρατηρήσεις:
– Μη το παρακάνετε στο ψήσιμο και βγουν σκληρά, κάπως μετά χαλάει/βαραίνει και η γεύση τους
– Όσο καλύτερα κτυπήσετε το λάδι με τον συμπυκνωμένο χυμό τόσο λιγότερο θα ακούγεται το λάδι στην γεύση 😉
– Στις δύο πρώτες δοκιμές έβαλα μόνο κανέλα, αλλά τα κουλουράκια μου φάνηκαν απλά στη γεύση τους και για αυτό επιστράτευσα το έντονο τζίντζερ. Αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε και λίγο περισσότερο. It’s up to you! Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τον συνδυασμό κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι όπως κάναμε στα πετιμεζοκούλουρα.
Αυτά, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω 🙂 Το επόμενο post αφορά συνεργασία και έχω αρκετή δουλίτσα ώστε να βεβαιωθώ ότι θα βγει καλό. Παράλληλα κατασκευάζω καινούργια μπλοκ ζωγραφικής, τα οποία μάλλον σε 2 εβδομάδες θα είναι έτοιμα 🙂 Αααα και μέσα σε όλα κάνω ακόμα δοκιμές για τις μελλοντικές δημιουργίες μου με ύφασμα. Φιλιά πολλά, τα λέμε σύντομα!!!!
Φαίνονται πεντανόστιμα κι ό,τι πρέπει για την εποχή του τρύγου! Μου αρέσει το τζίντζερ στα γλυκά και ιδίως σε συνδυασμό με κανέλα και κόλιανδρο! Η 2η φωτο τα σπάει! Καλή συνέχεια και καλό φθινόπωρο, Άρη!
όσο και αν λατρεύω τα σταφύλια, άλλο τόσο δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ σε συνταγή! Περίεργο! και τα κουλουράκια σου φαίνονται υπέροχα ειδικά παρέα με καφεδάκι….
Δοκιμάστηκαν την περασμένη Κυριακή … πλάι στη θάλασσα και στα πλαίσια πολύ spicy κουβέντας
😉
Ευτυχώς, όσα περίσσεψαν τα πήρα “ταπεράκι” μαζί μου.
ΤΕΛΕΙΑ, διαβεβαιώνω.
Επίκαιρη κι ενδιαφέρουσα συνταγή! Θα τη σημειώσω στο τεφτέρι μου! Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου, έχουν κάτι ρομαντικό και χαλαρωτικό!
Άρη θα με κάνεις να φτιάξω κουλουράκια με τις φωτογραφίες σου. Μου έχουν φέρει αλεύρι ολικής από πετρόμυλο, πόσα κουλουράκια βγαίνουν με αυτή τη δόση;;
Τέλειο θα είναι το αλεύρι! Περίπου ένα ταψί. Γίνονται νόστιμα, αλλά και τόσο απλά και αγνά!
Καλό βράδυ Ξανθή !!! 🙂
Φανταστική πρόταση Άρη μου! Το μονο που με “φοβιζει” είναι το ψήσιμο που αναφερεις κ εσυ!