Σοκολάτα με άθερμο πετιμέζι Καραγγελή

20 Μαρ

Αν θυμάστε, δύο εβδομάδες πριν είχαμε γλυκάνει μια τούρτα σοκολάτα με ένα άθερμο πετιμέζι που είχα ανακαλύψει τυχαία σε ένα μπακάλικο στα Πετράλωνα.

rawpetimezichocolate3

Το συγκεκριμένο πετιμέζι μου έκανε τόσο θετική εντύπωση που αποφάσισα να συγχαρώ τον παραγωγό του κύριο Καραγγελή για το άριστο προϊόν του. Η ανταπόκριση του ήταν άμεση. Αναδημοσίευσε την ανάρτηση μου στην σελίδα του στο facebook και μου χάρισε πετιμέζι για να το αξιοποιήσω σε επόμενά μου γλυκά!

rawpetimezichocolate1Το σιρόπι αυτό, χάρη στην άθερμη επεξεργασία του, διατηρεί στο μέγιστο τη θρεπτική αξία και το άρωμα του σταφυλιού. Με το που το παρέλαβα, έβαλα μπρος για μία ξεχωριστή ωμοφαγική μπάρα σοκολάτας! Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο σκέφτηκα!!

Θα χρειαστούμε:

70 γρ ακατέργαστο βούτυρο κακάο (ωμό)

23 γρ σκόνη κακάο (ωμό)

23 γρ χαρουπάλευρο (ωμό)

2 κουταλιές άθερμο πετιμέζι Καραγγελή

Προαιρετικά:

2 κουταλιές σταφίδες

Σποράκια από μία φυσική βανίλια

1/8 κουταλάκι του γλυκού ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη λεβάντα

Από εργαλεία:

τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων 12 χ 12 εκ.

κόσκινο (βολεύει το μηχανικό με τη λαβή)

H συνταγή της χειροποίητης σοκολάτας απαιτεί οργάνωση και ετοιμότητα. Τοποθετούμε το τσέρκι μας πάνω σε μία λαδόκολλα και στη συνέχεια συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά σε ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο. Ενώνουμε το κακάο με το χαρουπάλευρο, θρυμματίζουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο και εξάγουμε από την βανίλια τα σποράκια της.

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά και από πάνω της εφαρμόζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ (μπεν μαρί). Ρίχνουμε αρχικά το βούτυρο κακάο. Ανακατεύουμε και υπομονετικά περιμένουμε να λιώσει (μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία, θέλουμε να παραμείνει χαμηλή, περίπου 40 oC). Μόλις λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το πετιμέζι και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε την βανίλια, την λεβάντα και το αλάτι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, κοσκινίζουμε το κακάο και το χαρουπάλευρο μέσα στο υγρό μας. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο τσέρκι. Περιμένουμε λίγα λεπτά και τοποθετούμε μία – μία τις σταφίδες. Σε καμιά ώρα θα έχει πήξει, την ξεφορμάρουμε και τη γευόμαστε 🙂

rawpetimezichocolate4

Progress photos με την παραπάνω διαδικασία θα βρείτε στο post χειροποίητη σοκολάτα καθώς και στο guest post του Νεανικόν στο Greek Nutrition.

rawpetimezichocolate2

Ευχές για ένα όμορφο και ανοιξιάτικο σκ !!

32 Σχόλια to “Σοκολάτα με άθερμο πετιμέζι Καραγγελή”

  1. evi@thehealthycook 20/03/2015 at 23:58 #

    έκανες θαύματα πάλι Άρη μου!!!
    χίλια μπράβο για την συνταγή αλλά και για τις φωτογραφίες!!
    θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω την σοκολάτα σου! αλλά και αυτό το πετιμέζι για το οποίο έχω ακούσει τόσα! 🙂
    καλό βράδυ και καλό σ/κ!!!

    • aris 21/03/2015 at 00:03 #

      Χίλια ευχαριστώ Εύη !!!! Προσπαθώ πολύ με τις φωτογραφίες, αλλά θέλω δουλειά ακόμα 🙂

  2. Cook-Taste-Live 21/03/2015 at 12:00 #

    Τι ωραία ιδέα για σπιτική σοκολάτα.
    Επειδή μου αρέσουν και τα εναλλακτικά, από τις προαιρετικές επιλογές θα επιλέξω λεβάντα με αλάτι! 🙂
    Το βούτυρο κακάο μπορεί να αντικατασταθεί από λάδι καρύδας?
    οι φωτογραφίες εξαιρετικές!!

    • aris 21/03/2015 at 20:03 #

      Εύη σε ευχαριστώ !! Ναι βέβαια και με λάδι καρύδας γίνεται. Με το λάδι ή βούτυρο καρύδας η διαφορά είναι πως η σοκολάτα μας θα διατηρείται μόνο στο ψυγείο και θα έχει και λίγη από τη γεύση της καρύδας.

  3. spoon stories 21/03/2015 at 14:41 #

    Χίλια μπράβο αγόρι μου! Είμαι τόσο ενθουσιασμένη μαζί σου! Η σοκολάτα σου όνειρο και για αυτό πήγε για pin απευθείας! Πετιμέζι φτιάχνω μόνη μου αλλά είμαι σίγουρη πως και το συγκεκριμένο είναι ότι καλύτερο. Θα το έχω στα υπόψιν λοιπόν!!
    Πολλά φιλιά για ένα υπέροχο Σ/Κ!

  4. Χριστίνα 21/03/2015 at 21:48 #

    Ε φτιάχνεις και δικιά σου σοκολάτα βρε Άρη και ακόμα δεν έγινες ζαχαρπλάστης;; Και το κακάο βούτυρο από πού το προμηθεύεσαι;

    • aris 21/03/2015 at 23:06 #

      Είναι το χόμπι μου 🙂 !!
      Το βούτυρο κακάο το βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
      Καλό Σαββατόβραδο Χριστίνα !!!

  5. Elena 22/03/2015 at 17:37 #

    Εκτός από τη συνταγή, οι φωτογραφίες είναι το κάτι άλλο.
    Ξέρεις την ευχή που λέει ότι πιάνεις χρυσάφι να γίνεται.
    Ε, εσύ τα πιάνεις τα πράγματα με τέτοια αγάπη και επιμονή που γίνονται.
    Είσαι το καλό μου παράδειγμα.

    • aris 22/03/2015 at 17:55 #

      Βρε Έλενα :-), δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που μου λες… Μακάρι !!
      Σίγουρα όμως τα δικά σου λόγια είναι πάντα χρυσάφι !!!
      Ευχαριστώ πολύ!!!

  6. Penelope 22/03/2015 at 17:56 #

    Μιλάμε πραγματικά για πολύ καλή οργάνωση για την προετοιμασίας της σοκολατάς σου Άρη.
    Πολύ δύσκολα ομολογώ πως θα αποφάσιζα να καταπιαστώ με κάτι τέτοιο, μιας και θα ήθελα πολλά κομμάτια (έχω φανατικούς σοκολατοφάγους γύρω μου) και σαφώς πολύ μεγάλη οργάνωση!

    • aris 22/03/2015 at 23:37 #

      Καλησπέρα Πηνελόπη, ευχαριστώ !! Πάντως δεν είναι δύσκολο, με λίγη εξάσκηση φτιάχνεις και ποσότητες 🙂

  7. Αγγελική 22/03/2015 at 18:07 #

    Άρη, για άλλη μια φορά η επιλογή των προϊόντων και ο συνδυασμός των γεύσεων..εκπληκτικός! Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες, τουλάχιστον από πλευρά food styling! Για τεχνικές λεπτομέρειες δε μπορώ να σου πω καθώς κι εγώ ερασιτέχνης είμαι… Αλλά το στήσιμο των υλικών δείχνει το γούστο σου!

    • aris 22/03/2015 at 23:40 #

      Αγγελική, το food photography & styling με δυσκολεύει όσο τίποτα 🙁 Τελευταία κάθομαι και κάνω πριν την φωτογράφιση είναι πρόχειρο σχέδιο με την διάταξη των αντικειμένων και τις γωνίες που θα ήθελα να τα φωτογραφίσω.. νομίζω πως βοηθάει τελικά.. πρέπει όμως να πάρω και έναν καλύτερο φακό ειδικό για τέτοια θέματα …
      Καλή εβδομάδα, ευχαριστώ !!

  8. Evangelia Vlassopoulou 23/03/2015 at 08:37 #

    Συγχαρητηρια, φαινεται λαχταριστά. Μου αρεσει πολυ κ το conceit της φωτογραφισης

  9. Beauty Follower 23/03/2015 at 10:43 #

    Εχω κολλήσει με την σοκολατένια γλύκα των φωτογραφιων σου!

    Καλή εβδομαδα 🙂

  10. Dimitra Decorasylum 23/03/2015 at 16:29 #

    Ό,τι φάγαμε μεσημεριανό και ο οργανισμός αναζητά γλυκάκι! Υπέροχη ανάρτηση Άρη και από τις ομορφότερες φωτογραφήσεις σου. Πολλά μπράβο και στην χειρονομία του Καραγγελή, κυρίως γιατί αναγνώρισε τη δυναμική σου 😉
    Καλή εβδομάδα.

  11. Iris mama goes vintage 24/03/2015 at 17:05 #

    Γεια στα χέρια σου Άρη, η σοκολάτα δείχνει μούρλια! Σε ευχαριστώ που βρήκες και ένα τόσο ποιοτικό προϊόν και μας ενημέρωσες!!!Ότι φτιάχνεις είναι ότι καλύτερο ακόμα και για τα μικρά παιδιά!!!!

    • aris 24/03/2015 at 19:35 #

      Εγώ σε ευχαριστώ Ίρις !!! Πάντα έχεις κάτι ευγενικό και όμορφο να μου πεις 🙂

  12. Athena Craftcooklove 24/03/2015 at 21:55 #

    Άρη μου φαίνονται υπέροχες και είμαι σίγουρη ότι γευστικά δεν υστερούν σε τίποτα από αυτές με περισσότερο ¨αμαρτωλά¨υλικά!! Μπράβο Άρη μου για ακόμα μία φορά!! Υ.Γ. Αυτό το βούτυρο κακάο πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω..Καλό βράδυ!!

    • aris 25/03/2015 at 16:58 #

      Αθηνά, ευχαριστώ !! Οι χειροποίητες είναι πιο νόστιμες από τις κοινές έτοιμες. Για τη βιομηχανία το βούτυρο κακάο και το κακάο καλής ποιότητας κοστίζει, οπότε προσπαθούν και με πρόσθετα να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Το βούτυρο κακάο προκύπτει από τον καρπό. Δηλαδή ο καρπός με άθερμη επεξεργασία μπορεί να μας δώσει τη σκόνη και το βούτυρο κακάο. Αν τα ενώσουμε ξανά και τους προσθέσουμε και κάποιο γλυκαντικό έχουμε την σοκολάτα 😉

  13. Eleana My home mymemories 29/03/2015 at 21:24 #

    Κάθε φορά που μπαίνω να διαβάσω συνταγή σου, αναρωτιέμαι τι υλικό θα μάθω αυτή την φορά!! 🙂
    Πρέπει με κάποιο τρόπο να το κάνεις επαγγελματικά!! Θα δοκίμαζα αυτά που κάνεις, τα βρίσκω πρωτότυπα και πολύ πιο υγιεινά (αφού τρώμε που τρώμε γλυκά ας είναι πιο αγνά τα υλικά)!!
    Καλή εβδομάδα Αρη!!

    • aris 29/03/2015 at 21:29 #

      Ευχαριστώ θερμά, Ελεάνα !! Δεν γίνεται να το κάνω επαγγελματικά γιατί ήδη εργάζομαι σε άλλο αντικείμενο…Αλλά αφιερώνω σχεδόν όλο τον ελεύθερο μου χρόνο !!!

  14. peps@pepi's kitchen 31/03/2015 at 14:45 #

    φανταστική σοκολάτα!!
    πρωτότυπη…με το πετιμέζι και τη λεβάντα!!!
    μπράβο σου!!!

  15. Αθανασία 06/04/2015 at 20:08 #

    Πρέπει να σου πω, ότι σιγά σιγά αγοράζω τα υλικά, μέχρι τώρα έχω και το χαρουπάλευρο, αύριο θα αγοράσω και το πετιμέζι αλλά το βούτυρο κακάο….θα χρειαστεί να μου το πάρει ο νονός μου! Θέλω όμως να την κάνω τη συνταγή γιατί για μένα θα ήταν ανεκτίμητο να μπορώ να φτιάξω σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, μιας και με πειράζει η σοκολάτα που αγοράζω. Και συγχαρητήρια που βρήκες το καλό προιόν και ενημέρωσες αυτόν που το φτιάχνει, είμαι σίγουρη ότι ήταν πολύ περήφανος 🙂 Συνέχισε έτσι δημιουργικά, όταν την φτιάξω θα έρθω να σε ενημερώσω!

    • aris 06/04/2015 at 21:31 #

      Αθανασία, μπράβο, αξίζει !! Στην αρχή θέλει προσοχή η διαδικασία μέχρι να της πάρεις τον αέρα, αλλά είναι θέμα εξάσκησης. Βοηθάει να είναι δύο άτομα και τα υλικά να είναι όλα μαζεμένα σε ένα σημείο. Επίσης κρατάμε τη θερμοκρασία χαμηλή ώστε σιγά σιγά να λιώσει το βούτυρο κακάο και όχι να καεί απότομα. Ανακατεύουμε συνέχεια ώστε η θερμοκρασία να μένει σταθερή σε όλο το μείγμα ειδικά καθώς προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας. Μόλις ολοκληρώσουμε τα υλικά την αφαιρούμε από το μπεν μαρί και την ρίχνουμε στη φόρμα μας.
      Στην παραπάνω συνταγή εγώ έβαλα όλα τα προαιρετικά υλικά και βγήκε πολύ ωραία. Αν δεν είναι σίγουρη για την λεβάντα, μπορείς να παίξεις με ξύσμα πορτοκαλιού ή κάτι άλλο που σου αρέσει…τις σταφίδες θα πρότεινα να τις βάλεις γιατί δίνουν έξτρα γλύκα..
      Δεν είναι δύσκολο, απλά το εξηγώ πολύ για να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερο 🙂

      • Αθανασία 10/04/2015 at 10:23 #

        Πήρα και το βούτυρο κακάο,σοκολάτα με πληρη επεξήγηση σου ‘ρχομαι!

        • aris 10/04/2015 at 10:27 #

          Τέλεια !! Καλή Επιτυχία !!
          Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση Αγαπητοί 2Brokenvegans !!!

Leave a Reply to Evangelia Vlassopoulou