3 χρόνια Νεανικόν !!!!!

13 Οκτ

Μετά από τρία χρόνια, πιστεύω το σημαντικότερο είναι ότι ξέρω ποιος θέλω να είναι προορισμός αυτού του ταξιδιού, η καλύτερα ποια είναι η κατεύθυνση που θέλω ακολουθήσει το Νεανικόν !!!

Νιώθω κουρασμένος, δεν θα πω ψέματα, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι και μία ασυγκράτητη ενέργεια! Είναι δύσκολο να αντεπεξέλθω σε όλα όσα ταυτόχρονα θέλω να κάνω, να αναπτύξω όλες αυτές τις δεξιότητες που επιλέγω χωρίς καμία καθοδήγησή, μόνος μου, απλά με αναζητήσεις στο youtube σε χρόνο συγκεκριμένο και περιορισμένο.

Αλλά το θέλω το τόοοσοο πολύ όλο αυτό, το ζητά επίμονα ο οργανισμός μου!

Και πάλι θα πω πως δεν μου είναι εύκολο. Αμέτρητες φορές έχω απογοητευτεί και αναρωτηθεί αν πράγματι έχει νόημα να δαπανώ σχεδον ολόκληρο τον χρόνο που μου απομένει μετά την δουλειά, να θυσιάζω κάθε Κυριακή στο να φωτογραφίζω με τις ώρες και μετά πάλι, στο εργαστήριο να προχωράω την παραγωγή, και στην συνέχεια στην κουζίνα να συναρμολογώ και ένα κέικ. Να έχω 10 ρόλους ταυτόχρονα και να τους αλλάζω σαν τα πουκάμισα! Κάποιες φορές απλά λέω, αυτό ήταν κάηκα! Δεν μπορώ άλλο, τέλος!

Και εκεί που το λέω, και με έχει πιάσει πονοκέφαλος από την κούραση, και θέλω να πετάξω την φωτογραφική από το παράθυρο, να κρύψω όλα τα εργαλεία και τα χαρτόνια στο πατάρι και να μην ξαναφτιάξω ποτέ γλυκό στην ζωή μου κάτι μαγικό συμβαίνει και σε 30 λεπτά τα πάντα έχουν σβηστεί και ένα κύμα αισιοδοξίας πάλι με πλημμυρίζει. Και φαντάζομαι και ονειρεύομαι ξανά με νέα διάθεση και όρεξη! Χωρίς κανένα σημάδι κούρασης!

Μαγεία! Αυτό μόνο μπορώ να σκεφτώ! Και δεν είναι τυχαίο, είμαι βέβαιος! Το έχω σκεφτεί καλά και έχω καταλήξει πως αυτό που λέμε «κάθετη παραγωγή», η εξολοκλήρου υλοποίηση από μια μονάδα (έναν άνθρωπο στην δική μου περίπτωση) ίσως είναι τελικά η πλησιέστερη εμπειρία στην μαγεία. Όταν βλέπω μόνο με τα πιο απλά υλικά του κόσμου να παράγεται ένα όμορφο γλυκό, το όποιο μέσω του blog ταξιδεύει σαν εικόνα και συνταγή σε όλη την Ελλάδα, όταν με απλά χαρτόνια, χρώματα και εργαλεία που βρήκα πεταμένα να παράγονται κανονικά προϊόντα τα οποία βρίσκουν τον δρόμο τους σε καταστήματα και σε πελάτες, όταν βλέπω πόσα ακόμα μπορώ να δημιουργήσω αν εντάξω και το ύφασμα στην παραγωγή αισθάνομαι τόσο δυνατός, όσο χρειάζεται για να διατηρώ την αισιοδοξία μου και να συνεχίζω ακάθεκτος.

Νιώθω ευγνώμον για την προσφορά της τεχνολογίας στην γνώση και στην επικοινωνία των ανθρώπων. Ενώνει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ίδιο τρόπο σκέψης από όλα τα μέρη του κόσμου. Χωρίς κόστος. Και είναι απίστευτο πόσο με βοηθάει αυτό! Θα ήταν αδύνατο χωρίς την υποστήριξη του Internet να είχα φθάσει μέχρι εδώ. Παλιότερα για να μαθητεύσει κάποιος σε μια τέχνη έπρεπε να φοιτήσει κάπου ή να προμηθευτεί κατάλληλα εγχειρίδια. Η πληροφορία κόστιζε. Σήμερα όλα είναι διαθέσιμα με μια εντολή. Είμαι σίγουρος πως το μέλλον έχει ακόμα πιο εντυπωσιακά εργαλεία να μας χαρίσει, και ανυπομονώ να τα χρησιμοποιήσω.

Ταυτόχρονα όσο και αν υπηρετώ και απολαμβάνω την τεχνολογία τόσο αισθάνομαι την ανάγκη να γυρνώ και πίσω στο χρόνο και να συλλέγω ό,τι κρίνω πως αξίζει. “Το παρελθόν έχει μέλλον”, το λέω συχνά τελευταία στους φίλους μου. Αρχικά χαμογελούν, αλλά αντιλαμβάνονται τι εννοώ. Δεν είναι μόνο η όμορφη αισθητική, η αξεπέραστη ποιότητα ή η αίσθηση της νοσταλγίας που μας γεμίζει με συναισθήματα θαλπωρής και ζεστασιάς. Είναι η επανασύνδεση με ένα τρόπο ζωής, λιγότερο στατικό, περισσότερο φυσικό, πιο μηχανικό, που όλο το σώμα μας συμμετέχει. Προσωπικά δεν νιώθω πως είμαι κατασκευασμένος μόνο για να δίνω εντολές σε μία συσκευή. Θέλω να το κάνω και αυτό αλλά πιστεύω πως και εγώ ίδιος είμαι ένα μηχάνημα, και όσο μεγαλώνω τόσο ανακαλύπτω την δύναμη που κρύβει. Θέλω να παράγω και κάτι πιο υλικό, που να το πιάνω με τα χέρια και να αισθάνομαι την υφή του. Για παράδειγμα θέλω να γνωρίζω τι κόπος χρειάζεται για να παραχθεί ένα είδος πρώτης ανάγκης, πχ. ένα ρούχο.

Για αυτόν το λόγο θέλω να αναβιώσω και να μοιραστώ μέσα από το Νεανικόν μία σειρά από παλιά επαγγέλματα, κρατώντας τα φυσικά σε ένα πολύ basic επίπεδο.

Ξεκίνησα αναβιώνοντας ένα παλιό τυπογραφείο και το εγχείρημα πάει υπέροχα. Τώρα ετοιμάζω το ραφείο και αδημονώ να το δω να ρολάρει. Πρόσφατα βρήκα και μια βιοτεχνική ραπτομηχανή, πιο στιβαρή και πιο δυνατή, ποδοκίνητη, πάνω – κάτω 80 χρονών. Εκεί που την είχαν, φέτος το χειμώνα θα σκούριαζε, και αποφάσισα να την σώσω ενώ είχα ήδη μία πιο μικρή. Την έχω δώσει σε τεχνικό για συντήρηση/επισκευή και ελπίζω όλα να πάνε καλά και να την δω λειτουργεί. Ελπίζω, γιατί δεν ξέρω τι να κάνω αν δεν επισκευάζεται, μαζί με το έπιπλό της πιάνει πολύ όγκο 🙂

Πιθανότητα αν πάει καλά θα διαθέτω μέσω από το e-shop μου το επόμενο καλοκαίρι χειροποίητες εσπαντρίγιες! Φέτος έφτιαξα τρία ζευγάρια, σε πράσινο και μπλε χρώμα! Μάλιστα το ένα το φόραγα όλο το καλοκαίρι, για να το τεστάρω και να δω πόσο αντέχει. Αν πάτε στο post της Ρώμης θα τις δείτε να τις φοράω. Δεν το έχω ακόμα τελειοποιήσει το craft, υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να ξακαθαρίσω. Πιστεύω όμως του χρόνου θα είμαι έτοιμος. Επίσης θέλω να κατασκευάσω και απλά ριγέ T-shirts.

Τέλος πάντων! Μη σας κουράζω άλλο με τα δικά μου!

Και επειδή ένα γλυκάκι είναι πάντα απαραίτητο, πόσο μάλλον σήμερα, μέρα που είναι, είπα να ετοιμάσω κάτι πιο γιορτινό 🙂 Ένα πολύ-όροφο κέικ με βάση μία πρόσφατη συνταγή και επικάλυψη από την γνωστή μας κρέμα από κάσιους. Δηλαδή ένα φθινοπωρινό μπαχαριασμένο κέικ καλυμμένο με μία δροσερή λεμονένια κρέμα!

Θα χρειαστούμε:

2 δόσεις από το κέικ με χαρουπόμελο, ψημένο σε δύο τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.

Για την κρέμα: Αφήνουμε για 4-5 ώρες, μέσα σε νερό, 150 γρ κάσιους για να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφών. Στην συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές μέλι, 100 γρ τριμμένη καρύδα, 50 ml νερό, χυμό και ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι. Αφήνουμε την συσκευή να λειτουργεί στην μέγιστη ταχύτατα για περίπου άλλα 10 λεπτά, ιδανικά μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα.

Τοποθετούμε την κρέμα για λίγη ώρα στο ψυγείο για να δέσει και αμέσως μετά μπορούμε να συναρμολογήσουμε το κέικ μας. Με μία σπάτουλα απλώνουμε κρέμα τόσο ανάμεσα στις στρώσεις όσο και στα πλαϊνά. Προαιρετικά στολίζουμε με φρούτα εποχής, είτε σε μορφή σάλτσας (πολτοποιημένα με λίγο μέλι, απλωμένη σαν δεύτερη κρέμα) είτε και ολόκληρα.

Αυτά λοιπόν! Μακρηγόρησα σήμερα, αλλά είχα την ανάγκη να τα πω 🙂 Λίγο και τα γενέθλια … 🙂

P.S. 1: Να ευχαριστήσω θερμά την Ζήνα για τον υπέροχο διαγωνισμό που έτρεξε στο blog της Efzin Creations !!!

P.S. 2. Να σας ενημερώσω πως τις δημιουργίες μου μπορείτε να βρείτε και στο πανέμορφο κατάστημα Flâneur Souvenirs & Supplies Φλέσσα 1, Πλάκα. Θα σας πω περισσότερα και μέσα από τα social media τις επόμενες μέρες γιατί πραγματικά είναι από τα πιο γλυκά μαγαζάκια με τους πιο γλυκούς οικοδεσπότες!!!

18 Responses to “3 χρόνια Νεανικόν !!!!!”

  1. Akamatra 15/10/2017 at 21:24 #

    Χρόνια πολλά Άρη! Να σε χαιρόμαστε και να μας γλυκαίνεις με τις δημιουργίες σου μέσα και έξω από τη κουζίνα!

  2. Christina Andromeda 16/10/2017 at 19:13 #

    3 καταπληκτικά χρόνια μάλιστα! Σου αξίζουν πολλά μπράβο Άρη μου!

  3. Ερμιόνη 16/10/2017 at 21:15 #

    Χρόνια πολλά Νεανικόν & Άρη!
    Εύχομαι να συνεχίσεις με το ίδιο κέφι και μεράκι να μας παρουσιάζεις τις όμορφες δημιουργίες σου!

  4. Maria Ifadopoulou 16/10/2017 at 22:12 #

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Άρη στο blog σου! Οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης τούρτας είναι εκπληκτικές και πολύ ευχαρίστως θα τη δοκίμαζα λόγω της λεμονένιας κρέμας της! Σε καταλαβαίνω απόλυτα, όσες φορές κι εμένα με παίρνει από κάτω και λέω “Θα τα παρατήσω” ταυτόχρονα πεισμώνω και παίρνω φόρα για να συνεχίσω!

  5. Penelope 17/10/2017 at 11:01 #

    “Το παρελθόν έχει μέλλον”!!! Σωστά το λες φίλε Άρη.
    Είναι ο λόγος που κάποιες δισκογραφικές εταιρίες αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν και πάλι δίσκους βινιλίου! Η αξία τους θα είναι ιδιαίτερη όπως άλλωστε και κάθε χειροποίητη δημιουργία που πηγάζει από το μεράκι, το ταλέντο και αυτή καθ’ αυτή τη χαρά της δημιουργίας.
    Χρόνια Πολλά στο Νεανικόν. Υγεία σ’ εσένα για να προχωράς πάντα δυναμικά…

    • aris 24/10/2017 at 07:13 #

      Ακριβώς Πηνελόπη! Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές!

  6. My Little World 19/10/2017 at 14:17 #

    Χρόνια πολλά Άρη! Εύχομαι το Νεανικόν να ανθίζει και να προχωράει κι εσύ να καταξιώνεσαι και να μας δείχνεις όλα αυτά τα ωραία πράγματα που φτιάχνεις!

  7. Ξανθή 19/10/2017 at 19:45 #

    Χρόνια Πολλά με πολλές όμορφες δημιουργίες!!

  8. Marianthi || Blurpixels 24/10/2017 at 05:24 #

    Χρόνια πολλά, καλά, γεμάτα δημιουργία και έμπνευση Άρη!! Υπέροχο και το επετειακό άρθρο σου όπως πάντα!! Εύχομαι να πραγματοποιήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι και σε κάνουν να θέλεις να ξεκινήσεις από την αρχή, τη μικρούλα εκείνη στιγμή που νιώθεις την κούραση βουνό. 🙂 χο

Trackbacks and Pingbacks

  1. Μηλοταρτάκια! | NEANIKON - 09/01/2018

    […] ραφείου! To νέο μου project! Αν θυμάστε και στο post για τα 3 χρόνια του Νεανικόν κάτι είχα αναφέρει Ούτε και σήμερα θα πω πολλά όμως […]

  2. Παστίλιες, Καπελάκια & Διαγωνισμός με δώρο! | NEANIKON - 06/02/2018

    […] γλυκαθήκαμε, πάμε και στα καπελάκια. Θυμάστε που σας έλεγα πως παράλληλα με τις συνταγές & το μικροσκοπικό μου […]

Leave a Reply to aris